Næbhval

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Næbhval
Næbhvaler på Færøsk frimærke
Næbhvaler på Færøsk frimærke
Bevaringsstatus

Utilstrækkelige data (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Cetacea (Hvaler)
Familie Ziphiidae (Næbhvaler)
Slægt Mesoplodon (Næbhvalsslægten)
Art bidens
Videnskabeligt artsnavn
Mesoplodon bidens
Sowerby 1804
Kort
Udbredelse af almindelig næbhval
Udbredelse af almindelig næbhval
Hjælp til læsning af taksobokse

Almindelig næbhval eller blot næbhval (Mesoplodon bidens) er en 4-5 meter lang sort tandhval, med en delfinagtig kropsform. Den vejer 1-1,3 ton. Som alle andre næbhvaler i slægten Mesoplodon er det kun hannen, der har tænder og kun en i hver underkæbe.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Den er udbredt i hele Nordatlanten, hvor den ofte findes på dybt vand i forbindelse med oceaniske øer og undervandsbjerge. Den er blandt andet regelmæssigt forekommende i farvandet mellem De kanariske Øer. Almindelig næbhval er kendt fra flere strandinger på danske kyster, blandt andet ved LundeborgFyn i 1969, hvor et eksemplar på 5 meter drev i land, ved Stenderup Hage i Lillebælt i 1992 samt ved Voerså i Vendsyssel 2022 og er den eneste art af Mesoplodon-slægten, der kendes fra danske farvande. Levende eksemplarer er også observeret i de danske farvande, blandt andet i Øresund i 2023.[2]

Indtil 2006 havde man kun sparsom viden om næbhvalen. I 2006 opdagede blandt andre danske forskere at næbhvaler jager blandt andet dybhavsblæksprutter ved hjælp af ekkolokalisering på mellem 800 og 2.000 meter dybt vand. Næbhvaler kan være neddykket i op til 90 minutter. Næbhvalen lever omkring 95 % af sit liv i neddykket tilstand og i de fleste tilfælde langt fra kontinentalsoklen. Dette blev opdaget ved at sætte måleudstyr på hvalen. Dette giver næbhvalen rekorden for det dybeste dyk kendt blandt pattedyr (2006). Kaskelothvalen er observeret på lignende dybder, men der er endnu ikke registrerede dyk der overgår den foreløbige rekord målt for næbhvalen.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Taylor, B.L., Baird, R., Barlow, J., Dawson, S.M., Ford, J., Mead, J.G., Notarbartolo di Sciara, G., Wade, P. & Pitman, R.L. (2008). Mesoplodon bidens. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Hentet den 5 December 2010.
  2. ^ Klærke, Karen (10. september 2023), 'Helt vildt': En næbhval tittede op til overfladen for øjnene af safari-gæster i Øresund, dr.dk, hentet 11. september 2023

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]