Næringsstof (fødemiddel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. apr. 2015, 09:33 af KnudW (diskussion | bidrag) KnudW (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Addbot, fjerner ændringer fra 92.246.4.205 (diskussion | bidrag))

Et næringsstof er et hvilket som helst stof som ved indtagelse bidrager til en organismes metabolisme, funktion eller vækst. Der findes seks forskellige slags næringsstoffer, klassificeret som de der giver energi til organismen og de som på anden måde bidrager til de metaboliske processer i organismen kan forløbe. Nogle næringsstoffer kan ikke syntetiseres i organismen, og må derfor tilføres via føden.

Stoffer som giver energi

Fedt har en fysiologisk brændværdi på 37 kJ/g (9 kcal/g), mens værdien er ca. det halve for proteiner og kulhydrater: 17kJ/g (4 kcal/g) og for ætanol (i daglig tale alkohol) 29kJ/g (7 kcal/g). Den fysiologiske brændværdi er lavere en stoffernes totale kemiske energi da der er kompenseret for ufuldstændig fordøjelse i den menneskelige organisme.

Stoffer som understøtter metabolismen

  • Mineraler er typisk sporstoffer, salte eller ioner som kobber og jern. Disse mineraler er essentielle for menneskets stofskifte.
  • Vand er et essentielt næringsstof og direkte involveret i stort set alle kemiske reaktioner i kroppen.


Externe links