Nødpenge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Prodansk nødpengeseddel for Møgeltønder
En 1/2 million Mark nødmønt fra 1923 udstedt af byen Hamburg

Nødpenge er betegnelsen for penge, der udstedes i tider, hvor der enten er knaphed på metal eller tider hvor inflationen er så høj, så der ikke er overensstemmelse mellem nominalværdi og metalværdien.

Det mest kendte tilfælde, hvor nødpenge fungerede som valuta, er Tyskland og Østrig i tiden under og efter 1. Verdenskrig.

I Tyskland udstedtes nødpenge fra Krigens begyndelse og frem til efter krigens afslutning. Hamstring, devaluering og krigsindustriens behov for metal resulterede i en akut mangel på småpenge. Derfor begyndte man lokalt i kommunerne at udstede nødpenge. Disse blev oftest trykt på papir, men blev også senere blandt andet trykt på alufolie. Da Sønderjylland var en del af Tyskland frem til Genforeningen i juni 1920, var nødpenge derfor også i brug i Sønderjylland. Særligt i tiden omkring folkeafstemningen om Slesvigs nationale tilhørsforhold blev nødpenge også brugt som agitation. I mange kommuner i Nord- og Sydslesvig havde nødpengesedlerne ofte både en protysk og en prodansk side.