Nørre Lyndelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nørre Lyndelse

Carl Nielsens barndomshjem
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune
Sogn Nørre Lyndelse Sogn
Postnr. 5792 Årslev
Demografi
Nr. Lyndelse by 2.228[1] (2023)
Kommunen 52.253[1] (2023)
 - Areal 637,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.faaborgmidtfyn.dk
Oversigtskort

Nørre Lyndelse er en by på det centrale Fyn med 2.228 indbyggere (2023)[1], beliggende i Nørre Lyndelse Sogn. Byen ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune og tilhører Region Syddanmark.

Selvom der stadig ligger enkelte gårde (de fleste nedlagte) inde i byen har byen helt mistet landsbypræget og er i dag domineret af parcelhusbebyggelser. Boligområderne er under stadig udbygning og må forventes at nå den nærliggende landsby Lumby i løbet af de kommende år. Nord for byen ligger et mindre industriområde, hvor bl.a. cykelproducenten Kildemoes findes, indtil 2010 fandtes også fabrikation af cykler.

Midt i byen ligger Nørre Lyndelse Kirke, en typisk romansk landsbykirke fra cirka år 1200.

Nørre Lyndelse er komponisten Carl Nielsens fødeby. Carl Nielsens Barndomshjem ligger i byen, selv om det måtte flyttes et stykke tilbage for at give plads til udvidelsen af landevejen mellem Odense og Faaborg. Over alt i byen bliver man mindet om Carl Nielsen: Carl Nielsensvej, Carl Nielsen Skolen, Carl Nielsen Hallen og Carl Nielsen Børnehaven.

Der findes to statuer i byen til minde om Carl Nielsen, begge udført af Carl Nielsens hustru Anne Marie Carl Nielsen. Den første er en buste i skolegården på Carl Nielsen Skolen. Busten er en afstøbning skænket af Ny Carlsbergfondet ved skolens indvielse i 1960. Den anden statue forestiller Carl Nielsen som en lille fløjtespillende dreng på en træstub og er placeret ud mod landevejen i det sydvestlige hjørne af præstegårdshaven, lige ved siden af plejehjemmet.

Byen er også kendt for skuespiller og komiker Andreas Bo Pedersen. Her boede han fra ca. 1966 til 1977.

Lasse Norman Hansen, olympisk guldmedaljevinder i omnium, fra legene i London, kommer også fra Nørre Lyndelse.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn