Nørskovlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nørskovlund
Skolen i Nørskovlund Andelsfryseriet
NørskovlundSkole.jpg NørskovlundAndelsfryseri.jpg
NørskovlundForsamlingshus.jpg
Forsamlingshuset
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Silkeborg Kommune
Sogn Hinge Sogn
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.silkeborg.dk
Oversigtskort

Nørskovlund er en by i Østjylland, beliggende 6 km øst for Kjellerup, 7 km sydvest for Ans og 14 km nord for Silkeborg. Nørskovlund havde i 2009 200 indbyggere og svarede dermed til Danmarks Statistiks definition på en by. Siden har Nørskovlund haft under 200 indbyggere, men den regnes stadig som en by.[1]

Nørskovlund hører til Silkeborg Kommune og ligger i Region Midtjylland. Byen hører til Hinge Sogn og er sognets eneste by. Hinge Kirke ligger i landsbyen Hinge 1 km syd for Nørskovlund.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Skolen er nedlagt, men bruges som børnehave, SFO, aftenskole og klublokale. I dagtimerne undervises elever med autisme i en del af lokalerne. Dette undervisningstilbud er en afdeling af Ans Skole.[2]

Nørskovlund Idrætsforening (NIF), der blev stiftet i 1932, tilbyder fodbold, badminton og børnegymnastik. Foreningen har klublokale på den tidligere skole og benytter dens gymnastiksal og baner.

Nørskovlund Forsamlingshus, der blev bygget i 1891, har plads til 100 spisende gæster.[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den første gård i området blev bygget i 1858. Landsbyen opstod omkring vejkrydset Midstrup-Hinge og Ans-Kjellerup, hvor der blev bygget andelsmejeri i 1886. Navnet Nørskovlund blev opfundet i 1905 og offentliggjort i 1906.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Nørskovlund havde trinbrætSilkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane 1924-68. Det lå 1 km vest for landsbyen på vejen til Kjellerup og havde sidespor indtil 1959 samt venteskur af træ.[4] I banens tid havde Nørskovlund foruden mejeriet også mølle, teglværk, vandværk, bageri og missionshus.[5] Der har været mere end 15 forskellige håndværkere og handlende. Byen fik andelsfryseri i 1950, men det er ikke længere i brug.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]