Nahuatl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nahuatl er koncentreret i den sydøstlige del af Mexico, især provinserne Guerrero, Hidalgo, Puebla, San Luis Potosí og Veracruz.

Nahuatl (nāhuatl ['naː.wat͡ɬ],) er et indiansk sprog der tales i Mexico og tilhører den uto-aztekiske sprogfamilie. Som ses på kortet, tales sproget en del forskellige steder i den sydlige del af landet og der er også en del dialektal variation. Således kaldes selve sproget også ved en række forskellige navne afhængig af dialekt, bl.a. nahuatlahtolli, mexìcatlàtōlli, mexicano, mexicanero, mace:huatlahtolli mfl. Der findes ingen præcise tal der indikerer antallet af talere fordelt på de enkelte dialekter (bl.a. fordi der ikke er enighed om dialekt-grænserne) men den seneste folketælling fra INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía) angiver at der findes ca. 1,4 mio. nahuatl-talere, men tallet skelner ikke mellem første- og andetsprogstalere.

Sproghistorie[redigér | rediger kildetekst]

De uto-aztekiske sprog taltes ved Mexicos erobring i hele området mellem det moderne sydlige USA i nord og det sydlige Mellemamerika i syd, men sprogforskere mener at talere af disse sprog stammer fra det førstnævnte område hvorfra de har spredt sig sydpå. Særlig berømt blandt disse sprog er netop nahuatl, eller aztekisk som det også kaldes, der er en tidlig dialekt der dels taltes i og omkring Mexico by, og dels tjente som lingua franca i det aztekiske imperium hvilket var årsagen til sprogets vide udbredelse ved erobringstidspunktet i 1521.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

I næsten alle verdens sprog findes der ord som stammer fra Nahuatl. Dette skyldes især at en lang række planter og dyr som oprindeligt stammer fra Mexico, i dag kendes i det meste af verden. Eksempler på sådanne låneord omfatter:

Dansk Nahuatl
coyote coyōtl
ozelot (kattefamilien) ocēlōtl
avocado āhuacatl
kakao (traditionelt som en usødet drik af kakaobønnen) cacahuatl
chokolade chocolātl
chipotle chīlpoctli
tomat tomatl
chili chīlli
guacamole āhuacamōlli
mole (sauce med bl.a. chili og kakao) mōlli
tamale (kogt majsdej med sovs og kød) tamalli
Mexico Mexìco
Guatemala Cuauhtemallān

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Ordbøger[redigér | rediger kildetekst]

Molina, Fray Alonso de

1571. Vocabulario en lengua castellana y mexicana y mexicana y castellana. Mexico: Antonio de Espinoza.

Grammatikker[redigér | rediger kildetekst]

Nahuatl er et polysyntetisk sprog (ligesom grønlandsk) og agglutinerende sprog.

Carochi, Horacio

1645. Arte de la lengua mexicana con la declaración de los adverbios della. Mexico.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]