Nancy Wake

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nancy Wake

Nancy Wake (1945).jpg

Personlig information
Pseudonym Souris blanche Rediger på Wikidata
Født 30. august 1912 Rediger på Wikidata
Wellington Rediger på Wikidata
Død 7. august 2011 (98 år) Rediger på Wikidata
Kingston upon Thames Rediger på Wikidata
Dødsårsag Infektionssygdom Rediger på Wikidata
Politisk parti Liberal Party of Australia Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, partisan, SOE-agent Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Officer af Æreslegionen,
George Medalje (17. juli 1945),
Presidential Medal of Freedom,
croix de guerre 1939-1945,
médaille de la Résistance med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Nancy Wake (født 30. august 1912, død 7. august 2011) var en australsk frihedskæmper fra anden verdenskrig. Hun blev en ledende skikkelse i maki grupper af franske modstandsbevægelse og blev en af de allieredes mest dekorerede modstandsfolk under krigen.

Nancy blev født i New Zealand og voksede op i Australien, og kom til Europa i 1930erne. 1939 blev hun gift med med den franske erhvervsmand Henri Fiocca. Efter at nazisterne invaderede Frankrig blev hun først kurer i modstandsgrupperne og senere sabotør og spion, kendt som "Den Hvide Mus". Hun blev forrådt, og måtte flygte til England. Hendes mand blev fanget, tortureret og henrettet af Gestapo.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Nancy Wake var den yngste datter af i alt seks børn efter Charles Augustus Wake og Ella Rosieur. Hendes oldemor – en maori – havde giftet sig med en britisk missionær, fra en anden slægtslinje nedstammede hun fra franske hugenotter. Familien, som faren forlod, boede fra 1914 i Sydney i Australien.

Nancy Wake forlod som 16-årig sin mor og arbejdede som sygeplejer, til hun fik 200 £ fra en tante og rejste til London.

Journalist[redigér | redigér wikikode]

I 1930-årene arbejdede hun som journalist i Paris, senere som europakorrespondent for Hearst-pressen. I Wien oplevede hun Anschluss i marts 1938, da tyske Wehrmachtstyrker marcherede ind i Østrig.

Sommeren 1936[1] mødte hun den velstående fransk industriman Henri Edmond Fiocca (1898–1943), som hun giftede sig med i november 1939. Hun boede i Marseille i Frankrig da Tyskland invaderede landet.

Modstandsagent[redigér | redigér wikikode]

Da Frankrig kapitulerede i 1940, begyndte Wake som kurer for den franske modstandsbevægelse. Hendes liv var konstant i fare og Gestapo aflyttede hendes telefon og stjal hendes post. Inden 1943, var hun en af Gestapos mest eftersøgte personer i Frankrig. Da hendes omgangskreds blev forrådt senere samme år, bestemte hun sig for at flygte fra Marseille. Hendes mand, Henri Fiocca, blev senere taget til fange, tortureret og henrettet af Gestapo. Frem til krigens slutning, var hun uvidende om ægtemandens tortur og død.

Wake blev senere arresteret i Toulouse, hun kom dog fri og flygtede til Storbritannien, hvor hun meldte sig til SOE. Om natten mellem 29. til 30. april 1944 hoppede Wake i faldskærm over Auvergne, der blev hun et bindeled mellem den franske modstandsbevægelse og London.

Efterkrigstiden[redigér | redigér wikikode]

Etter krigen blev Wake tildelt flere udmærkelser og medaljer for hendes modstandsarbejde i Frankrig under krigen.

Nancy Wake arbejdede efter krigen frem til 1949 for efterretningstjenesten ved de britiske ambassader i Paris og Praha. Hun udviklede der en dyb modvilje mod kommunisme. Årene 1951–1956 arbejdede hun i Whitehall for det britiske luftfartsministeriums efterretningsafdeling ('Assistant Chief of Air Staff at the Air Ministry').

I 1957 giftede hun sig med John Forward, en britisk RAF-officer. I 1960 flyttede parret til Port Macquarie i Australien.

Wake publicerede sin selvbiografi, The White Mouse, i 1985. Bogen blev en bestsælger og er blevet genudgivet mange gange.

I 1997 døde hendes mand, og i 2001 vendte Wake tilbage til London. I 2003 flyttede hun ind i 'Star and Garter forces retirement home' der. Wake døde søndag den 7. august 2011, 98 år gammel.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

AustralienStub
Denne biografi om en australier er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi