Narrenes skib

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den bevarede del af Narrenes skib

Narrenes skib (malet cirka 1490-1500) er et maleri af Hieronymus Bosch. Maleriet kan have haft til hensigt at vise menneskenes vilkår. Det er fyldt med symbolisme og står i gæld til Albrecht Dürer frontispice af Sebastian Brants satiriske bog med samme titel – muligvis er der tale om en satire over dette billede.

Det billede, der kendes i vore dage, er en del af et triptykon, som blev delt i flere dele. Dette stykke måler 58 × 33 cm og findes på Louvre. Narrenes skib var malet som en af vingerne i et alterstykke, og det er omtrent to tredjedele af sin oprindelige længde. Den nederste tredjedel af denne vinge tilhører Yale-universitetets kunstgalleri og kaldes Allegori over fråseri og vellyst. Vingen på den modsatte side er bevaret nogenlunde intakt i fuld længde og kaldes Døden og gnieren. Det befinder sig på National Gallery of Art i Washington D.C. De to paneler skulle tilsammen repræsentere de to ekstremer i form af ødselhed og nærighed, begge karikerede og fordømmende.


Rekonstruktion af triptykon
Det centrale panel af det tredelte panel er forsvundet
Kunst og kulturSpire
Denne artikel om kunst eller kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.