Narv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Narv eller narvspalt kaldes den side af læderet, på hvilken overhuden har siddet. Den har ofte små fordybninger efter de løsrevne hårsække, og hvis de ved læderets behandling er blevet glattet ud, fremstilles de undertiden bagefter ved kunst.

En spaltemaskine til spaltning af læder består sædvanligvis[1] af en roterende bånd- eller cirkelkniv, mod hvilken læderet føres, således at det flækkes i tyndere stykker. Spaltemaskiner er sædvanlig forsynede med særlige anordninger til kontinuerlig slibning af kniven. De således fremstillede tyndere læderstykker kaldes spalt, idet man skelner mellem kødspalt, narvspalt og - når man har anvendt to snit - midtspalt.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Artiklen er skrevet i begyndelsen af 1920'erne


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
MaterialerSpire
Denne artikel om et materiale er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.