Nationalisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Nationalisering er det offentliges overtagelse af tidligere kommercielle virksomheder eller hele brancher. Som oftest vil der være tale om, at det er staten, der overtager den pågældende virksomhed, men det kan også være en kommune.

Normalt ledes en nationaliseret virksomhed direkte af et ministerium eller indirekte via et offentligt aktieselskab. Politisk-ideologisk forbindes tanken om nationalisering af virksomheder ofte med socialismen, men forekommer også i andre systemer eksempelvis i England, Canada og Indien.

I planøkonomiske lande som det tidligere Sovjetunionen var størstedelen af erhvervslivet blevet nationaliseret, men også i andre lande spillede nationalisering en rolle i den politiske debat i begyndelsen af 1900-tallet. Ofte er nationaliseringer dog blevet gennemført med baggrund i økonomisk krise. Det har ofte været virksomheder indenfor transport, forsvar og infrastruktur, banker og råstofudvinding, der er blevet nationaliseret.

Nationalisering kan både finde sted med og uden kompensation til de tidligere ejere. I en lang række lande indeholder forfatningen forbud mod nationalisering uden kompensation til ejerne, ligesom Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 17 indeholder forbud mod vilkårlig berøvelse af ejendom. I Danmark indeholder Grundloven forbud mod fratagelse af ejendom, med mindre det er til fordel for almenvellet, og da alene mod fuld kompensation.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: