Nationalpark Vadehavet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vadehavet (den danske del)
Land Danmark Danmark
Type Natur
Kriterie viii, ix, x
Reference 1314ter
Region UNESCO's Verdensarvsliste (Europa)
UNESCO Verdensarvsområde
v · d · r
Vadehavet set fra Rømødæmningen

Den danske del af Vadehavet blev 17. januar 2008 udpeget som nationalpark, med navnet Nationalpark Vadehavet. Parken blev indviet 16. oktober 2010 i Ribe af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og miljøminister Karen Ellemann. Nationalparkplanen for Nationalpark Vadehavet 2013-18 blev vedtaget 21. december 2012 [1] Området omfatter selve Vadehavet, med øerne Fanø, Mandø og Rømø samt Skallingen og Varde Ådal; flere af de inddigede marskarealer Tjæreborgmarsken, Ribemarsken, Margrethekogen og De ydre diger i Tøndermarsken. Den omfatter et areal på 1.466 km2, hvoraf landarealet udgør 300 km2.

Vadehavet er er kendt for sit store antal yngle- og trækfugle og for de store stæreflokkes formationsflyvninger der kaldes Sort sol.

Vadehavet har afgørende international betydning som rasteplads for millioner af fugle på træk – man mener at mere end 10 millioner individer passerer Vadehavet to gange hvert år under fugletrækket. Vadehavet har også stor betydning for ynglefugle, fisk og havpattedyr, og er levested for mere end 500 arter af planter og dyr, hvoraf flere ikke forekommer andre steder i verden.

Området er en del af flere Natura 2000-projekter: fuglebeskyttelsesområde (57 Vadehavet), habitatområde (78 Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde) og ramsarområde 27 Vadehavet.

Verdensnaturarv fra 2014[redigér | redigér wikikode]

Den daværende miljøminister Ida Auken og Varde-, Fanø- og Esbjerg Kommuner sendte i september 2012 en anmodning til kulturministeriet, om at den danske del af Vadehavet indstilles til optagelse på UNESCOs liste over verdensarv. Det er Kulturministeren, der formelt er ansvarlig for verdensarvsudpegninger i Danmark og derfor står for den officielle ansøgning til UNESCO, som kulturminister Marianne Jelved fremsendte den 25. februar 2013. Den egentlige udpegning fandt sted i juni 2014 [2]. Det sker som en udvidelse af den eksisterende udpegning af det tyske og hollandske Vadehav som verdensarv[3].

I 2014 kom den danske del af Vadehavet på UNESCOs Verdensarvsliste over naturarv.[4]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 55° 18′ N, 8° 34′ Ø