Spring til indhold

Natriumbenzoat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Strukturformel for natriumbenzoat

Natriumbenzoat er natriumsaltet af Benzoesyre. Det er tilladt som tilsætningsstof i levnedsmidler, hvor det bliver oplyst på deklarationen med angivelse af det tilsvarende E-nummer: E 211.

Egenskaber[redigér | rediger kildetekst]

Natriumbenzoat er et hvidt, krystallinsk stof, der findes i fast form. Forbindelsen er lugtløs og stærkt vandsugende. Det er brændbart og let opløseligt i vand.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Natriumbenzoat virker i sig selv ikke hæmmende på bakterier og svampe, men det er derimod benzoesyren. Det bruges derfor som tilsætningsstof (E 211) ved konservering af levnedsmidler, kan købes som Atamon. Det har kraftigst virkning ved en pH < 3,6, da man her får den største omdannelse af benzoationer til benzoesyre. Dette kan bekræftes med bufferligningen.

Ved fremstilling af fyrværkeri bruges det som brændstof, oftest i forbindelse med iltningsmidlet kaliumperklorat.[1]

I lægelig sammenhæng bruges stoffet i kombination med L-arginin-hydroklorid ulykkesmedikament til behandling af hyperammonæmi (forhøjet ammoniakindhold i blodet).[2]

Bivirkninger[redigér | rediger kildetekst]

Natriumbenzoat kan udløse allergier som astma og nældefeber, og det belaster leverens stofskifte. En britisk undersøgelse nævnte natriumbenzoat, der bruges som konserveringsmiddel i coladrikke, som en mulig udløser af hyperaktivitet i sammenhæng med andre tilsætningsstoffer. Det hedder ordret i undersøgelsen, der blev offentliggjort i det britiske, medicinske tidsskrift The Lancet[3]: "Disse resultater viser, at ugunstige virkninger ikke kun optræder hos børn med ekstrem hyperaktivitet (som ADHD), men også i den normale befolkning".

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Meyers Lexikon: Pyrotechnik (tysk)
  2. ^ Se Universitätsspital Basel: Natriumbenzoat Infusionskonzentrat Arkiveret 14. marts 2016 hos Wayback Machine (tysk)
  3. ^ Donna McCann, Angelina Barrett, Alison Cooper, Debbie Crumpler, Lindy Dalen, Kate Grimshaw, Elizabeth Kitchin, Kris Lok, Emily Prince, Edmund Sonuga-Barke, John O. Warner og Jim Stevenson: Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial i The Lancet, 2007, 370, 9598 side 1560-1567 Se et abstract online (engelsk)