Natura 2000-område nr. 31 Kås Hoved

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kås Hoved
Geografi
Region Region Midtjylland
Kommune(r) Skive Kommune
Areal 396 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Koordinater: 56°36′50″N 8°41′4″Ø / 56.61389°N 8.68444°Ø / 56.61389; 8.68444

Natura 2000-område nr. 31 Kås Hoved er en naturplan under det fælleseuropæiske Natura 2000-projekt. Planområdet Kås Hoved, er et habitatområde på 396 ha, hvoraf ca. 70 ha udgøres af Kås Sø, der er en kystlagune. Området er et stort sammenhængende naturområde med en mosaik af skov, sø, hede og græssede overdrev og strandoverdrev, stejle kystklinter, samt vandhuller. I tillæg findes strandvolde med sjældne planter.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Natura 2000-området består af hævet havbund og morænebakker fra istiden. Jordbunden er som følge af de forskellige dannelsesmåder meget varieret og består på de højere liggende arealer af sandet, hhv. leret moræne med stedvise smeltevandsaflejringer og flyvesand. De lavere liggende dele af det marine forland består for størsteparten af hævet havbund, samt strandvoldssletter. Skrænten ved Kås Hoveds vestside er en vigtig geologisk lokalitet.

Kås Skov[redigér | redigér wikikode]

Kås Skov udgør en af Danmarks ældste og antagelig mest oprindelige skove. Skoven har en meget varieret epifytflora, og rummer omkring 50 arter af rødlistede laver og en række sjældne mosser. Kås skov anses for at være Danmarks artsrigeste, når det gælder laver, og er en lokalitet af international betydning. Skoven består hovedsagelig af stilk-eg og vinter-eg af lokal oprindelse, med islæt af andre træarter. Størstedelen af egekrattet er domineret af vinter-eg. I krattet forekommer bl.a storblomstret kodriver. Lysåbne skovbryn og skovlysninger huser den rødlistede dagsommerfugl, brun pletvinge.

Natura 2000-planen er vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-planen er koordineret med vandplanen 1.2 Limfjorden.

Kås Hoved der ligger i Skive Kommune blev fredet i 1941[1].

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Om fredningen på fredninger.dk