Nazaræere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Nazaræere[1], er oprindeligt en betegnelse for de kristne og blev også brugt om Jesus selv Matt. 26,71. Ordet blev tidligt fortolket som en afledning af navnet på en by, Nazareth (eller Nazeret), hvor Jesus skulle komme fra, men eksistenstensen af en by med dette navn fra 1. århundrede kan hverken bekræftes historisk eller arkæologisk. Den nværende by Nazareth er tilsyneladende først grundlagt et par århundrede senere.

Navnet blev brugt af de jødekristne i Palæstina, hos hvem det gamle hebraiske navn holdt sig længst, fordi de vedblev at tale aramæisk eller syrisk; og specielt benyttedes det om de jødekristne i Berøa (Beroea, gr. Βέροια, det nuværende Aleppo) i Cølesyrien (Coele Syria), som havde et såkaldt "Nazaræer-evangelium", der formodentlig har været en frit bearbejdet aramaisk oversættelse af det græske Matthæusevangelium.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Note
  1. ^ Andre skrivemåder ses: nazoræere eller nazarenere — Omtale af nazaræere i Bibelen: Ap. G. 24,5 ; omtale af Nazaret i Bibelen: Luk. 24,19, Matt. 2,23


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.