Nedre Imbrian

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Månens geologiske perioder
Præ-Nectarian - Nectarian - Nedre Imbrian - Øvre Imbrian - Eratosthenian - Copernician

I Månens historie strækker Nedre Imbrian[kilde mangler]-perioden sig fra for 3.850 millioner år siden til for omkring 3.800 millioner år siden. Den overlapper slutningen af det sene store bombardement af det indre solsystem. Nedslaget, som skabte det enorme Mare Imbrium-bassin, skete i begyndelsen af perioden. De øvrige store bassiner, som dominerer Månens forside (som Mare Crisium, Mare Tranquilitatis, Mare Serenitatis, Mare Fecunditatis og Mare Procellarum) dannedes også i denne periode, og disse bassiner fyldtes for det meste med basalt i den efterfølgende Øvre Imbrian-periode. Nedre Imbrian fulgte efter perioden Nectarian.

Nedre ImbrianØvre ImbrianPre-NectarianNectarianEratosthenianCopernician
Millioner år før nutiden


Forholdet til Jordens geologiske tidslinje[redigér | rediger kildetekst]

Eftersom der findes meget lidt (eller intet) bevaret geologisk materiale på Jorden fra det tidsrum, som svarer til Månens Nectarian-periode, er den blevet brugt som inddeling af i det mindste et videnskabeligt værk om Jordens geologiske historie[1] for at underopdele den uofficielle Hadal æon. Det ses af og til, at Hadal opdeles i den Kryptiske æra, Bassingruppe 1-9, Nectarian og Nedre Imbrian, selv om de to første af disse opdelinger for Månens vedkommende er uformelle og sammen udgør Præ-Nectarian.

Hadal-æonen
Hadal anerkendes ikke formelt af International Commission on Stratigraphy. Nedenstående underopdeling er et forslag, som er løst baseret på Månens geologiske tidsaldre.
Kryptisk Bassingrupper Nectarian Nedre Imbrian

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ W. Harland, R. Armstrong, A. Cox, L. Craig, A. Smith, D. Smith (1990). A Geologic time scale 1989 (En geologisk tidsskala 1989). Cambridge University Press.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link) (engelsk)
AstronomiSpire
Denne artikel om Månen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Månen