Negl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En fingernegl

I anatomi er en negl et horn-lignende stykke for enden af et menneskes eller dyrs finger eller . Neglen gror hele livet og i snit vokser den 0,1 mm (60 årig) og 0,123 mm (32 årig) per døgn.

Det lille stykke hud der vokser ud på neglen kaldes neglebånd, mens det kaldes en neglerod hvis huden langs med neglen går løs i en lille strimmel og danner et sår. Neglene kan have små hvide pletter og nogle menesker har et halvcirkelformet lysere parti ned mod neglebåndet.

Neglene kan vokse sig meget lange hvis de plejes. Virkeligt lange negle har en tendens til at vokse i en spiral. Der findes også kunstige negle, der kan limes udenpå de ægte negle.

Neglelak bruges til at dække neglen med farve, at give neglene glans og til en vis grad beskytte neglene, så de ser velplejede ud. Der findes forskellige måder at klippe neglene på og hertil findes flere forskellige værktøjer og produkter f.eks. neglesaks, neglefil og neglebåndsfjerner.

Beskadiges neglen kan den falde af, hvorefter en ny negl som regel gror ud igen. Neglene kan angribes af svamp.

En negl er homolog med en klo, men den er fladere og har en buet kant i stedet for et punkt. En negl, som er stor nok til at gå på, kaldes en hov. Neglen er lavet af samme materiale som hornet på et næsehorn.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: