Neil Young

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 27. jan. 2015, 22:42 af Sorenhk (diskussion | bidrag) Sorenhk (diskussion | bidrag) (Småret + Fjernet link til en:wiki.)
Neil Young
Neil Young ved en Crosby, Stills, Nash and Young koncert nær Ottawa, Canada.
Information
Født Neil Percival Young
12. november 1945 (78 år)
Toronto, Ontario, Canada Rediger på Wikidata
Oprindelse Toronto, Canada
Genre Rock, folkrock, country rock
Aktive år 1960-nu
Pladeselskab Reprise, Motown, Geffen
Associeret med Buffalo Springfield
Crosby, Stills, Nash & Young
Crazy Horse
Instrumenter
Vokal, guitar, mundharmonika, piano
Eksterne henvisninger
http://www.neilyoung.com/index2.html

Neil Percival Young (født 12. november 1945), kendt som Neil Young, er en canadisk sanger og sangskriver, der er kendt som en af de mest respekterede og indflydelsesrige musikere i sin generation.

Youngs karriere begyndte med i lokalt teenageband der kaldte sig selv The Squires og mødte derefter 1960'er-bandet Buffalo Springfield, og han indledte sin solo-karriere i 1969 med albummet Neil Young. Siden indtrådte han som fjerde medlem i den succesfulde kvartet Crosby, Stills, Nash & Young.

Han er kendt for sin nasale stemmes høje register og for sine dybt personlige sangtekster. Det meste af Youngs musik falder inden for to forskellige genrer. Den første er akustisk, country rock eller folkrock, eksemplificeret ved sange som "Helpless", "Heart of Gold", "Old Man" og "Long May You Run". Den anden er mere klassisk, ekspressiv rock med kant og personlighed, som det høres på sange som "Cortez The Killer", "Cowgirl In The Sand", "Like a Hurricane" og "Keep on Rockin in the Free World", der ofte er indspillet sammen med gruppen Crazy Horse. Han har også eksperimenteret med soul, swing, rockabilly, electronica og noise rock i sin lange og produktive karriere.

Af vigtige plader kan nævnes Everybody Knows This Is Nowhere (1969), After the Goldrush (1970), Harvest (1972), On the Beach (1974), Tonight's the Night (1975), Rust Never Sleeps (1979), Freedom (1989) og Ragged Glory (1990).

Young blev først kendt for sin rolle i folkrockbandet Buffalo Springfield i perioden 1966–1968. Han spillede her sammen med bl.a. Stephen Stills. Størst kommerciel succes fik han som en del af singer-songwriterbølgen i begyndelsen af 1970'erne med albummer som After the Gold Rush og Harvest og som en del af Crosby, Stills, Nash & Young. Han har siden kraftigt afvist rollen som kommerciel stjerne, og i stedet fokuseret på at skabe holdbar, kompromisløs musik og vilde eksperimenter.

Under pseudonymet Bernard Shakey har Young desuden skabt fire film, deriblandt dokumentarfilmen Journey Through the Past (1973) , koncertfilmen Rust Never Sleeps (1979) og spillefilmen Greendale.

Roskilde Festival har haft besøg af Neil Young fire gange. Første gang i 1993 sammen med Booker T & the MG's, i 1996 og 2001 med Crazy Horse, og i 2008 med hans Electric Band som baggrundsgruppe.

Neil Young spillede under afslutningsceremonien af Vinter-OL 2010 i Vancouver 2010 sangen "Long may you run", samtidig med at den olympiske flamme langsomt blev slukket.[1]

Neil Young er en af stifterne af – og bestyrelsesmedlem i – organisationen Farm Aid, som arbejder for at støtte familielandbruget i USA. Dertil er han arrangør af den årligt tilbagevendende Bridge School Benefit Concert, der (med undtagelse af 1987) har været afholdt siden 1986, og som altid har mange store navne på plakaten takket være hans mange kontakter i musikverdenen.

Neil Young er gift med Pegi Young, som han har været sammen med siden 1974. Sammen har de to børn. Dertil har han en søn fra et tidligere forhold. To af børnene er handicappede.

Diskografi

Studiealbummer

  • A Letter Home (2014)
  • Storytone (2014)

Livealbummer

Hyldestalbummer

Besynderligheder

Neil Young har fået opkaldt en edderkop efter sig: Myrmekiaphila neilyoungi.[3]

Kilder

  1. ^ "These Games have lifted us up," Furlong tells Olympians
  2. ^ Andy Greene (24. august 2012). "Neil Young and Crazy Horse Double-Disc 'Psychedelic Pill' Due in October". RollinGstone.com. Hentet 24. august 2012.
  3. ^ Spooky Spiders. Forever (Neil) Young. Livescience

Eksterne henvisninger