Neutralisation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Neutralisation er et begreb inden for faget kemi. Man taler ofte om neutralisation i forbindelse med syrer og baser. Disse kan neutralisere hinanden. Under neutraliseringen bliver der dannet salt og vand. Efter en neutralisation vil pH-værdien være 7. Det er naturligvis også muligt at fortynde en syre eller en base med vand, men man vil aldrig kunne opnå en fuldstændig neutralisation, da der altid vil være et svagt overskud af H+-ioner eller OH--ioner.

Man skal ikke forveksle neutralisation med titrering, da titrering er en neutralisationsproces, der har et formål med at finde en ukendt koncentrationen, på en syre eller base.

Årsag til at der bliver dannet vand og salt[redigér | redigér wikikode]

Grunden til dette er, at en syre indeholder H+-ioner og negativt ladede syrerest-ioner, mens en base indeholder OH--ioner og positivt ladede metal-ioner (få undtagelser). Disse stoffer reagerer med hinanden og danner vand, H2O og et salt. Grunden til at der bliver dannet salt og vand er at basens metal-ion forbinder sig med syrens syrerest-ion, som derved danner en type salt. Grunden til, at der bliver dannet vand er at syrens positivt ladede syrebrint-ion (H+) forbinder sig med basens negativt ladede hydroxid-ion(OH-).

Eksempler på Neutralisation[redigér | redigér wikikode]

KOH + HNO3KNO3 + H2O

H2SO4 + Ba(OH)2BaSO4 + 2 H2O

HCl + NaOHNaCl + H2O

CH3COOH + NaOH → CH3COONa + H2O

HCl + NH4OHNH4Cl + H2O

KemiStub
Denne artikel om kemi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.