Nicolas Flamel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Nicolas Flamel
Nicolas Flamel Histoire critique.jpg
Nicolas Flamel i Étienne François Villains Histoire critique de Nicolas Flamel et de Pernelle sa femme fra 1761.
Personlig information
Andre navne Nicholas Flamel
Født ca. 1330
Pontoise, Kongeriget Frankrig
Død ca. 1418
Paris, Kongeriget Frankrig
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Skriver, boghandler, alkymist
Imaginært portræt af Nicolas Flamel.
Flamels gravsten på Musée national du Moyen Âge.

Nicolas Flamel (ca. 13301418) var en fransk skriver, boghandler og alkymist. Han siges at have fremstillet de vises sten og opnået udødelighed, en fortælling der stammer fra længe efter hans død.

Virkeligheden[redigér | redigér wikikode]

Nicolas Flamel og hans kone levede for omkring 600 år siden i Paris. Flamel ejede en boghandel, og han var hverken fattig eller rig, men kunne kunne lige få det til at løbe rundt. En nat, hvor han lå og sov, havde han en drøm. Han drømte, at en engel gav ham en bog. Englen sagde til ham: ”Flamel, se godt på denne bog, du forstår intet af det, der står i den. Det gør andre heller ikke. Men en dag vil du se noget i den, som ingen andre vil kunne se.” Derefter vågnede han. Han tænkte længe over, hvad drømmen mon skulle betyde.

Fortællingen[redigér | redigér wikikode]

Nogle år efter drømmen fik Nicolas ved et tilfælde fat i bogen. Men det var en meget underlig bog. Siderne i bogen var af en slags bark, omslaget var af kobber. Og der var kun 21 ”sider” i bogen. På nogle af siderne i bogen var der billeder. Billederne var forskellige med undtagelse af én ting. På alle billederne var der slanger. Flamel forstod intet af det, der stod i den, med undtagelse af den sidste side. På den sidste side stod der, at bogen var skrevet af én, der kaldte sig jøden Abraham. Han kunne også læse, at bogen skulle indeholde metoden til at fremstille De Vises Sten, en genstand som Flamel vidste, at en gruppe mennesker, kaldet alkymister, arbejdede på at finde. Flamel havde godt hørt om alkymisterne og deres arbejde, men han havde aldrig tænkt på selv at forsøge sig som alkymist.

I lang tid undersøgte Flamel bogen, og efterhånden lærte han mere og mere. Men selvom han blev ved med at studere, kunne han ikke finde ud af metoden for skabelsen af De Vises Sten. Men da han havde læst bogen mange gange, havde han regnet ud, at hemmeligheden måtte ligge i billederne. Da han ikke selv kunne tyde dem, tegnede han billederne efter og rejste ud i verden for at finde én, der kunne hjælpe ham med de mystiske billeder.

I meget lang tid rejste han rundt og ledte efter en person, der kunne tyde billederne, men uden held. På et tidspunkt havnede han i den spanske by León, og her blev han meget syg og måtte søge lægehjælp. Han mødte jødelægen mester Canches (det udtales kansj). Da Flamel stadig var syg, viste han Canches billederne. Canches blev meget forundret, da han så billederne. Han sagde, at bogen, billederne var fra, var en meget kendt bog. Efter at Flamel var blevet rask, rejste han sammen med Canches tilbage til Paris. Her siges det så, at Canches blev dødeligt syg. Men lige inden sin død forklarede Canches for Flamel alle bogens hemmeligheder.

Skete det virkelig?[redigér | redigér wikikode]

Det fortælles, at Nicolas Flamel den 17. marts år 1382 fik forvandlet cirka 250 gram kviksølv til guld. Grunden til at man siger det, er, at kort efter den dato blev han meget rig og begyndte at købe mange huse og grunde rundt omkring. Han gav mange penge til de fattige og begyndte at bygge kirker. Dog ville han samtidig skjule sin rigdom. Han og hans kone blev boende i det samme gamle hus, som de stadig havde. De gik i det samme gamle tøj og levede på samme måde som før. Men det er dette pludselige skift, som er grunden til, at man siger, at Flamel fandt De Vises Sten.

Nicolas Flamel i fiktion[redigér | redigér wikikode]

Nicolas Flamel-skikkelsen har også medvirket i fiktion. Han har spillet en meget stor rolle i Alkymisten - den udødelige Nicholas Flamels hemmeligheder og også i de andre bøger i den serie. Han har også været nævnt i Harry Potter og De Vises Sten som den person, der fremstillede De Vises Sten (De Vises Sten) og medvirker i en mindre rolle i filmen Fantastiske skabninger 2: Grindelwalds forbrydelser. Hans bog optræder også i Jean-Claude Fourniers "Splint & Co."-historie "Guldmageren". Nicolas flamel er også nævnt i danielle trussoni's fortælling om engle, engleriget, angelopolis. Herudover er han også nævnt i Dan Browns Da Vinci Mysteriet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]