Nicole Oresme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Miniature af Nicole Oresme

Nicole Oresme, Nicolas Oresme, Nicholas Oresme eller Nicolas d'Oresme (ca 1320 ved Caen11 juli 1382 i Lisieux) var en fransk bondesøn, filosof, økonom, matematiker og fysiker og regnes som en af den moderne videnskabs grundlæggere og for en af 1300-tallets mest betydningsfulde naturvidenskabsmænd og filosoffer.
Oresme var den første som oversatte Aristoteles til folkesprog. I begyndelsen studerede han "artes" – artes liberales[1] – hos Jean Buridan og var 1348 teologistuderende i Paris og blev 1356 magister ved Navarres universitet. 1364 blev han biskop i Lisieux.

Nicole Oresme havde et andet rumbegreb end Aristoteles som definerer rummet som et område der kan udfyldes af en krop. Oresme ser i stedet selv den absolutte tomhed som et rum. Han ser også den mulighed at der kan findes andre verdenssystemer og at der måske kan findes verdener som afløser hinanden i tiden. Han havde også teorier om jordens rotation.

Noter
  1. ^ Artes liberales: trivium med grammatik, logik og retorik og quadrivium med aritmetik, geometri, musik og astronomi, i alt septem artes liberales, "syv frie kunster"

Se også[redigér | redigér wikikode]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • De l'origine, nature et mutation des monnaies, et arbejde om økonomi.
  • De caelo et mundo, en afhandling om himlen og jorden. Et værk hvor han før Nicolaus Copernicus udvikler John Buridan's idéer om jordens og andre kroppes bevægelser. Han beskrev analytisk geometri og forudskikkede René Descartes, og beskrev en lov om faldende kroppe længe før Galileo. Han var den første som anvendte potenser med rationelle (brøktals-) eksponenter.

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]


Filosof Stub
Denne biografi af en filosof er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi