Nicole Oresme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nicole Oresme

Personlig information
Født 1. januar 1323 Rediger på Wikidata
Fleury-sur-Orne, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 11. juli 1382 (59 år) Rediger på Wikidata
Lisieux, Frankrig Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Paris Universitet,
collège de Sorbonne Rediger på Wikidata
Elev af Jean Buridan Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Astronom, professor, teolog, musikolog, fysiker, matematiker, økonom, psykolog, katolsk præst, oversætter med flere Rediger på Wikidata
Fagområde Filosof Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Paris Universitet Rediger på Wikidata
Elever Heinrich von Langenstein Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Nicole Oresme, Nicolas Oresme, Nicholas Oresme eller Nicolas d'Oresme (ca. 1320 ved Caen11. juli 1382 i Lisieux) var en fransk bondesøn, filosof, økonom, matematiker og fysiker og regnes som en af den moderne videnskabs grundlæggere og for en af 1300-tallets mest betydningsfulde naturvidenskabsmænd og filosoffer.

Oresme var den første som oversatte Aristoteles til folkesprog. I begyndelsen studerede han "artes" – artes liberales[1] – hos Jean Buridan og var 1348 teologistuderende i Paris og blev i 1356 magister ved Navarres universitet. I 1364 blev han biskop i Lisieux.

Nicole Oresme havde et andet rumbegreb end Aristoteles som definerer rummet som et område der kan udfyldes af en krop. Oresme ser i stedet selv den absolutte tomhed som et rum. Han ser også den mulighed at der kan findes andre verdenssystemer og at der måske kan findes verdener som afløser hinanden i tiden. Han havde også teorier om jordens rotation.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Artes liberales: trivium med grammatik, logik og retorik og quadrivium med aritmetik, geometri, musik og astronomi, i alt septem artes liberales, "syv frie kunster"

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

  • De l'origine, nature et mutation des monnaies, et arbejde om økonomi.
  • De caelo et mundo, en afhandling om himlen og jorden. Et værk hvor han før Nicolaus Copernicus udvikler John Buridan's idéer om jordens og andre kroppes bevægelser. Han beskrev analytisk geometri og forudskikkede René Descartes, og beskrev en lov om faldende kroppe længe før Galileo. Han var den første som anvendte potenser med rationelle (brøktals-) eksponenter.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FilosofSpire
Denne biografi af en filosof er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi