Nigel Hitchin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nigel Hitchin
Nigel Hitchin 2004.jpg
Nigel Hitchin, 2004
Personlig information
Født 2. august 1946 (71 år)
Holbrook, Derbyshire, England
Nationalitet Storbritannien Storbritannien
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of Oxford
Akademisk vejleder Brian Steer
Michael Atiyah
Forsknings­område Matematik
Arbejdssted University of Oxford
Betydningsfulde elever Jørgen Ellegaard Andersen
Jurij Bozjkov
Simon Donaldson
Oscar Garcia-Prada
Jacques Hurtubise
Simon Salamon
Kendt for Hitchinfunktionalet
Hitchin-Thorpe-uligheden
Nahmligningerne

Nigel James Hitchin (født 2. august 1946 i Holbrook, Derbyshire) er en engelsk matematiker, der arbejder inden for felterne differentialgeometri, algebraisk geometri og matematisk fysik.

Akademisk karriere[redigér | redigér wikikode]

Hitchin gik på Ecclesbourne School, Duffield, og fik sin bachelorgrad i matematik fra Jesus College, Oxford i 1968.[1] Efter at være flyttet på Wolfson College fik han sin D.Phil. i 1972. I 1997 blev han udnævnt til Savilian Professor of Geometry på University of Oxford; en stilling der blandt andre tidligere har været besat af hans vejleder (og siden hen forskningspartner) Sir Michael Atiyah.

Blandt hans vigtigste opdagelser er Hitchinsystemet, Hitchin-Thorpe-uligheden, Hitchins projektivt flade konnektion over Teichmüllerrum, Hitchins selvdualitetsligninger, Atiyah-Hitchin-monopol-metrikken, ADHM-konstruktionen af instantoner (af Atiyah, Drinfeld, Hitchin og Manin) og hyperkähler-kvotientkonstruktionen (af Hitchin, Karlhede, Lindström og Rocek).

I sin artikel om generaliserede Calabi-Yau-mangfoldigheder, introducerede han begrebet om generaliserede komplekse mangfoldigheder, som giver en enkelt struktur, der omfatter bl.a. Poissonmangfoldigheder, symplektiske mangfoldigheder og komplekse mangfoldigheder. Disse har fundet anvendelser som geometrierne af fluxkompaktifikationer i strengteori og i topologisk strengteori.

Hitchin blev valgt til Honorary Fellow of Oxford's Jesus College i 1998,[1] og han har modtaget Berwickprisen (1990), Sylvestermedaljen (2000) og Pólyaprisen (2002). En konference blev holdt til ære for hans 60-års-fødselsdag i forbindelse med den internationale matematikkongres i Spanien i 2006.

I løbet af sin karriere har Hitchin vejledt over 30 forskerstuderende; herunder Simon Donaldson.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Fellows' News, Jesus College Record (1998/9) (s.12)

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]