Nikolaj Bersarin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Nikolaj Berzarin)
Spring til navigation Spring til søgning
Nikolaj Bersarin

Nikolai Berzarin.jpg

Personlig information
Født 1. april 1904 Rediger på Wikidata
Sankt Petersborg, Rusland Rediger på Wikidata
Død 16. juni 1945 (41 år) Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
Dødsårsag Trafikulykke Rediger på Wikidata
Gravsted Novodevitjekirkegården Rediger på Wikidata
Politisk parti Sovjetunionens kommunistiske parti Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Komsomol Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Officer, soldat Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Medaljen for forsvaret af Moskva,
æresborger i Berlin (1975-1992, fra 11. februar 2003),
Jubilæumsmedalje for 20-årsdagen for den Røde Hær,
Sovjetunionens Helt,
Leninordenen (1944) med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Nikolaj Bersarin (russisk: Николай Эрастович Берзарин tr. Nikolaj Erastovitj Bersarin : født 1. april 1904 i Sankt Petersborg16. juni 1945 i Berlin) var en russisk general i Den Røde Hær i Stalin-æraen og under 2. verdenskrig. I 1945 blev han den første kommandør i det besatte Berlin.

Kommandør i Berlin[redigér | rediger kildetekst]

Under Slaget om Berlin nåede Bersarins 5. armé Berlins østlige forstæder den 21. april 1945 som den første sovjetiske armé. Den 24. april udpegede marskal Sjukov Bersarin som kommandør i byen i overensstemmelse med traditionen fra zar-tiden, om at den kommandør, der først når en by også overdrages kommandoen over den. Med Sjukovs bemyndigelse opnåede Bersarin uindskrænket magt over Berlin. Efter kamphandlingerne i Berlin var ophørt begyndte en genopbygning af byen under Bersarins kommando, hvor der blev forsøgt åbnet for vand, elektricitet ligesom den belejrede befolkning manglede mad, vand og andre basale fornødenheder. Den 17. maj 1945 udpegede han Arthur Werner som den første borgmester i Berlin efter krigen.

Den 16. juni 1945, kun 55 dage efter at været blevet udpeget som kommandør over Berlin, omkom Bersarin i en trafikulykke, da han på motorcykel kolliderede med en lastbilkonvoj i byen.

Nikolaj Berzarin i Berlins opera i 1945

Æresborgerskab[redigér | rediger kildetekst]

Bersarin blev i 1975 posthumt tildelt et æresborgerskab i Østberlin af det daværende kommunistiske bystyre. Efter den tyske genforening blev dette æresborgerskab dog frataget Bersarin efter en afstemning i Berlins senat. Han blev dog atter i 2003 tildelt æresborgerskabet under henvisning til Bersarins indsats for at bringe forsyninger til Berlins befolkning i tiden efter krigsafslutningen.

Modstandere af at tildele Bersarin æresborgerskabet hævdede, at han var ansvarlig for sovjetiske krigsforbrydelser og at han i juni 1941 havde været ansvarlig for deportationen af mere end 40.000 baltere. Disse beskyldninger viste sig imidlertid at være uden vægt, da Bersarin havde været udstationeret i Vladivostok på tidspunktet for overgrebene i Baltikum[1]

Noter[redigér | rediger kildetekst]