Nikolaus Luckner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
portraet fra 1792
Nikolaus greve Luckner. Posthumt portræt fra 1834 af Auguste Couder

Nikolaus (fr. Nicolas) greve Luckner (12. januar 1722 i Cham i Oberpfalz4. januar 1794 i Paris) var en tyskfødt fransk officer og holstensk godsejer.

Han udmærkede sig som rytterfører i hollandsk tjeneste i den østrigske arvefølgekrig og i hannoveransk tjeneste i Syvårskrigen; snart efter gik han i fransk tjeneste og blev 1791 marskal. Han rykkede 1792 ind i Flandern, men foretog juni et så fremskyndet tilbagetog, at franskmændene skimtede en forræder i ham. Han betroedes dog for en kort tid kommandoen over Rhinarmeen og senere over Nordarmeen, men han havde ikke held med sig og afskedigedes 1793. Kort efter lod Nationalkonventet ham arrestere, dømme som forræder og guillotinere.

For en tvivlsom erhvervet formue havde han 1761 købt godset Blumendorf ved Bad Oldesloe og senere Schulenborg i Holsten. 22. april 1778 naturaliseredes han som dansk adelsmand, blev friherre og ophøjedes 30. marts 1784 til dansk greve.

Han var tipoldefar til søhelten, grev Felix von Luckner.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
MilitærSpire
Denne militærrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi