Nikolaus von Falkenhorst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nikolaus von Falkenhorst
17. januar 1885 - 17. juni 1968
Falkenhorst ja Siilasvuo2.jpg
Nikolaus von Falkenhorst til venstre og den finske general Hjalmar Siilasvuo til højre.
Født 17. januar 1885
Breslau, Preussen
Død 18. juni 1968
Holzminden, Niedersachsen
Troskab Det Tyske Kejserrige Tyske kejserrige (til 1918)
Tyskland Weimarrepublikken (til 1933)
Tyskland Nazi-Tyskland
Tjenestetid 1907-1945
Rang Generaloberst
Enhed Infanteriet
Chef for Tyske tropper i Norge
Militære slag og krige 1. verdenskrig
2. verdenskrig

Nikolaus von Falkenhorst (17. januar 188518. juni 1968) var en tysk general som planlagde 'Operation Weserübung', besættelsen af Danmark og Norge i 1940. Herefter ledede han de tyske tropper i Norge fra 1940 til 1944.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Falkenhorst var født i Breslau ind i en gammel schlesisk militærfamilie ved navn Jastrzembski. Han ændrede dette slaviske navn til det mere tyske Falkenhorst tidligt i sin karriere. Han gik ind i den tyske hær i 1907, og under 1. verdenskrig fik han forskellige poster i regimenter og stabe. Som medlem af et frikorps blev han i 1919 overført til Reichswehr, og mellem 1925 og 1927 gjorde han tjeneste i operationsafdelingen i krigsministeriet.

Falkenhorst blev forfremmet til brigadegeneral den 1. oktober 1932 og var derefter militærattaché ved de tyske ambassader i Prag, Beograd og Bukarest mellem 1933 og 1935. Den 1. juli 1935 blev han forfremmet til generalmajor og stabschef for 3. Arme, og i 1937 blev han generalløjtnant. I 1939 havde han kommandoen over det 21. Armekorps under invasionen af Polen og blev forfremmet til General af Infanteriet.

Falkenhorst fik ansvaret for den militære planlægning af Operation Weserübung i 1940. Denne invasion af Danmark og Norge var tophemmelig, og Falkenhorst fik end ikke adgang til militærets kortsamling, da han udformede planen. I stedet planlagde han operationen i et hotelværelse ved hjælp af kort, som han havde købt i en boghandel i Berlin. Alligevel blev operationen en succes. Det eneste større tyske tab var sænkningen af den svære krydser Blücher i Oslofjorden.

Efter at have planlagt angrebet på Danmark og Norge og afvist et modangreb fra britiske og franske styrker i Nordnorge, beholdt Falkenhorst kommandoen over de tyske tropper i Norge. I modsætning til den civile administration søgte de militære styrker at komme overens med det norske folk, og Falkenhorst gav sine tropper ordre til at behandle befolkningen venligt. En apokryf historie, som blev troet af mange på begge sider, fortalte om en norsk kvinde, som klagede over, at en tysk soldat havde stjålet noget af hendes syltetøj. Den næste morgen blev hun inviteret til at komme til den lokale militærforlægning og se manden blive henrettet.

Falkenhorst blev frataget sin kommando den 18. december 1944, efter modstand mod den rigsbefuldmægtigede Josef Terbovens politik. Efter krigen blev Falkenhorst stillet for et fælles britisk-norsk militærtribunal anklaget for at have overtrådt reglerne for krigsførelse. Han havde videresendt den Førerordre til sine tropper, som fastlagde, at tilfangetagne sabotører skulle henrettes, og det var der adskillige, som blev. Derfor blev han dømt til døden i 1946. Dommen blev senere ændret til 20 års fængsel, og den 23. juli 1953 blev han løsladt på grund af dårligt helbred. Han døde i Holzminden i 1968. Hans datter var gift med general Erich Dethleffsen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Norge under 2. verdenskrig
Vigtige begivenheder

Altmark-affæren
Weserübung Angrebet på Norge
Elverum-fuldmagten
Midtskogen Vinjesvingen
Besættelse og Modstand
Lejre Shoah Telavåg
Festung Norwegen
Deportationen af de norske jøder
Tungt vand-sabotagen
Retsopgøret

Personer

Haakon 7.  Nygaardsvold  CJ Hambro
CG Fleischer  Otto Ruge
Jens Chr. Hauge

Quisling  Jonas Lie
Josef Terboven  Wilhelm Rediess
von Falkenhorst

Organisationer

Milorg  XU  Linge   Oslogjengen  Nortraship

Nasjonal Samling 

Statspolitiet i Norge  Rinnanbanden

     Modstand      Tyskvenlige