Nils Erdmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Nils Axel Fredrik Erdmann (23. september 18603. maj 1948) var en svensk litteraturhistorisk forfatter.

Erdmann, der var student fra Uppsala og juridisk embedsmand i Stockholm, debuterede 1884 med en pjece, Modern realism, en skildring af den samtidige franske og dansk-norske realisme med fyldige citater. Han vendte sig derefter til sit eget lands litteratur og udgav de livligt skrevne levnedsskildringer: August Blanche och hans samtid (1892), Carl Mikael Bellman, hans omgifning och samtid (ny, meget forøget udgave 1899), Esaias Tegnér, en porträttstudie (1896), Erik Gustaf Geijer (1897).

1901 kom Ur rococons lif, en novellistisk skildring fra 1788-91, væsentlig grundet på den Ekebladske brevsamling, De politiska kannstøparne, en idyl fra det borgerlige Stockholm (1904) og Gustaf III (1907). Endvidere har han udgivet en fyldig og vel skrevet biografi af Molière (1898). Erdmann er desuden medudgiver af det store værk Den svenske nationallitteratur og har leveret mange bidrag til svenske og udenlandske, også danske, tidsskrifter.

Kilder[redigér | redigér wikikode]