Nils Liedholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nils Liedholm

Nils Liedholm (8. oktober 19225. november 2007) var en svensk fodboldspiller og -træner. Han var i 1950'erne en del af den legendariske "Gre-No-Li"-midtbane for AC Milan, der var med til at skaffe denne klub mange triumfer. Efterfølgende var han i næsten 35 år en højt estimeret træner for en række italienske klubber, især AC Milan og AS Roma.

Nils Liedholm fik sit gennembrud i IFK Norrköping, som han var med til at gøre til svensk mester i 1947 og 1948. Hans indsats gav ham debut på Sveriges fodboldlandshold, og han var én af de vigtige spillere under sommer-OL 1948 i London, hvor Sverige vandt guld. Denne præstation skaffede trioen Liedholm, Gunnar Gren og Gunnar Nordahl professionelle kontrakter i Italien hos AC Milan, og denne trio blev legendarisk i klubbens historie. Trioen spillede blot fire sæsoner sammen, inden Gren rejste videre, men i 1951 vandt Milan det italienske mesterskab med det største pointantal på en sæson (60), inklusiv en uafbrudt sejrsrække på ti kampe – fortsat rekord for klubben.

I 1953 rejste Gren videre, og nogle år senere forlod også Nordahl klubben, men Liedholm spillede resten af sin aktive karriere i klubben (1949-61), og han spillede i alt 359 kampe med 81 scoringer. Det blev til yderligere 3 mesterskaber og to pokalsejre med klubben. Da det svenske landshold tillod professionelle spillere at deltage, blev Liedholm igen udtaget, og han var anfører for holdet under VM i fodbold 1958 på hjemmebane, hvor det blev til en fornem sølvmedalje. Liedman scorede finalens første mål, men holdet måtte strække våben over for det stærke brasilianske hold med den unge Pelé på holdet.

Efter afslutningen af den aktive karriere blev Nils Liedholm træner. Fra 1963 var han træner i blandt andet Milan (tre perioder, et mesterskab), Hellas Verona FC (to perioder), ACF Fiorentina (to perioder) og AS Roma (fire perioder, et mesterskab), inden han i 1997 trak sig tilbage i en alder af næsten 75. Ved siden af fodbolden dyrkede Liedholm vin, idet han havde sin egen vingård.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]