Nils Svenningsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nils Svenningsen
Danish-association-chairman-and-the-Danish-ambassador-142437112207.jpg
Formand for Den Danske Forening i Sverige, direktør Viggo Andersen med Nils Svenningsen under sammenkomst i Stockholm i anledning af Svenningsen forflyttelse til Paris. 12. marts 1950
Personlig information
Født 28. marts 1894Rediger på Wikidata
StockholmRediger på Wikidata
Død 20. oktober 1985 (91 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse DiplomatRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Nils Thomas Svenningsen (født 28. marts 1894 i Stockholm, død 20. oktober 1985) var en dansk diplomat og direktør (departementschef).

Svenningsen blev tidligt ansat i Udenrigsministeriet og gjorde blandt andet tjeneste i Berlin i perioden umiddelbart inden Hitlers magtovertagelse. I 1941 blev han direktør for ministeriet og han indtog under hele krigen en central rolle i forhandlingerne med Tyskland om forhandlingspolitikkens udmøntning. Først som nærmeste medarbejder for Statsminister Erik Scavenius og efter den 29. august 1943 som leder af departementschefstyret. Efter krigen måtte han som følge af den betydelige kritik, samarbejdspolitikken blev udsat for, i en periode fungere som ambassadør i Stockholm, indtil han i 1951 kunne vende tilbage som direktør for Udenrigsministeriet, en stilling han fastholdt indtil han afsluttede sin karriere med et ophold som ambassadør i London 1961-1964. Svenningsens hovedindsats, der kom til at ligge i besættelsestidens sidste og vanskeligste år, var styret af ønsket om at sikre størst mulig selvstændighed i forhold til Tyskland. Hans holdninger var båret af en loyalitet mod dette og af følelsen af en forpligtelse til som fremtrædende embedsmand at handle i overensstemmelse med, hvad han fandt bedst for landet uanset hvordan den øjeblikkelige folkestemning var.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DiplomatStub
Denne biografi af en diplomat er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi