Nissan (flod)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Nissan. (Se også artikler, som begynder med Nissan)
Nissan
Nissans løb gennem Halmstad.
Halmstads Stadsbibliotek ses til højre.
Overblik
Land Sverige
Geografi
Udspring Månsarp
- højde
300 m.o.h.
Udmunding Laholmsbukten
- højde
0 m.o.h.
Fysiske kendetegn
Længde 200 km
Afvandingsareal 2.686 km²
Afvandings­område Småland, Halland, Sverige

Nissan er ved sin længde på 186 km[1] en af det sydlige Sveriges længste floder. Den udspringer i en højmose i Månsarp nær Taberg, mere end 300 meter over havet, og har sit udløb i Kattegat ved Halmstad.

Løb[redigér | rediger kildetekst]

Floden har først en nordvestlig og vestlig retning, men går siden mod sydvest gennem Småland. Den passerer Norra Unnaryd, Gislaved, Smålandsstenar, Skeppshult, Hyltebruk m.fl. og går derefter ind i Halland og kommer via Rydöbruk, Torup Slot, Fröslida Oskarström og Åled til Halmstad, hvor den munder ud i Laholmsbukten og Kattegat. Mange virksomheder i de nævnte byer har gennem årene hentet drivkraft fra Nissan.

Nissan sætter sit præg på Halmstad, som er bygget omkring floden. Ved Nissans udløb i Laholmsbugten driver Halmstads havn en betydelig virksomhed, men der er også lystbådehavn. I Nissan er der fiskeri af laks og havørred.

Langs med Nissan går den urgamle handelsvej Nissastigen, som nu hedder Riksväg 26. I september 1877 åbnede Halmstad-Nässjö Järnvägar, HNJ, strækningen Halmstad-Värnamo, hvor linjens sydlige del følger Nissan.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Floden var i året 1062 åsted for slaget ved Niså mellem den norske konge Harald Hardråde og den danske konge Svend Estridsen. Slaget endte med norsk sejr.

Bifloder[redigér | rediger kildetekst]

Nogle af tilløbene er :

Vandkraftværket i Fröslida

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 56°39′20″N 12°51′00″Ø / 56.6556°N 12.85°Ø / 56.6556; 12.85