Nordendorfspænderne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nordendorf fibula I.

Nordendorfspænderne eller Nordendorf fibulaerne er to alamanske fibulaer (fibler), en type bøjet dekoreret spænde (minder om en sikkerhedsnål) som blev fundet i Nordendorf i nærheden af Augsburg i Bayern, Tyskland. De er dateret til ca. 600650 e.Kr. Udover spændernes kunstneriske og håndværksmæssige værdi har de betydning på grund af en runeinskription som gør dem til en af de ganske få kilder, der beskriver sydgermansk trosforestillinger af germansk religion.

Inskription indeholder gudenavnene Wodan (Odin), alamannernes øverste gud, og Donar (Thor), tordenguden, i den følgende inskription i skrevet med runer fra det ældre futhark-alfabet:

logaþorewodanwigiþonar

Det har blevet fortolket som:

Logaþore Wodan Wigiþonar

Logaþore[redigér | rediger kildetekst]

Nordendorf fibula II.

Det virker sandsynligt at logaþore er navnet på en anden gud, og således henleder til en guddommelige triade, men det er ingen oplagt identifikation i bevarede kilder i henhold til sydgermansk mytologi som vi kender. Logaþore kan da enten være en helt lokal gud, eller noget helt andet. Både Lodur og Loke er dog blevet foreslået, men den etymologiske begrundelsen er spinkel eller spekulativ.[1]

Den tyske forsker Klaus Düwel har fortolket logaþore som "magiker, troldmand" og har foreslået oversættelsen "Wodan og Donar er magikere/troldmænd", som kan indikere en tidlig kristen beskyttelse mod gamle guder, eller, på den anden side, være en påkaldelse af gudernes gavnlig eller helsebringende magt af en tilhænger af den gamle tro.[2][3]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Nordic Magic Healing: runes, charms, incantations, and galdr Arkiveret 13. november 2018 hos Wayback Machine.
  2. ^ Düwel, Klaus (1982): «Runen und interpretatio christiana. Zur religionsgeschichtlichen Stellung der Bügelfibel von Nordendorf I» i: Tradition als historische Kraft; interdisziplinäre Forschungen zur Geschichte des früheren Mittelalters, Berlin, New York, pp. 78-86.
  3. ^ Die Runeninschrift der Nordendorf er Bügelfibel I. (The runic inscriptions of the Nordendorf relief-brooch I). Ved Grønvik, Ottar. Siderne 111-129. Tyskland. Inskriptionen på dette tidlig germanske relieffspænd er fundet i det sydlige Tyskland er fortolket som en foragtelig strofe mod Odin og Thor skrevet af en nykonverteret person.