Nordisk Gentofte A/S

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Nordisk Gentofte A/S blev skabt i 1980 hvor Nordisk Insulinlaboratorium udskilte salg, marketing, produktion og markedsorienteret forskning i et selvstændigt børsnoteret selskab.

Den første direktør, og en af grundlæggerne af Nordisk Insulinlaboratorium, Hans Christian Hagedorn døde i 1971. H.C. Hagedorn efterlod en virksomhed i krise. Virksomheden havde næsten ingen eksport og satsede udelukkende på det lille hjemmemarked. Nordisk Insulinlaboratorium havde i 1971 en omsætning på kun 20 millioner kroner. Efter H.C. Hagedorns død overtog Henry Brennum posten som administrerende direktør [1] og formåede over et tiår at øge omsætningen til 700 millioner kroner. En vækst der fortsatte frem til fusionen med Novo Industri A/S i 1989, som førte til dannelse af Novo Nordisk A/S.

Nordisk Gentofte producerede bl.a. insulin, blødermedicin og væksthormon.

I 1966 blev Nordisk Insulinlaboratorium engageret i produktion af væksthormon, og var blandt de første virksomheder i verden der forskede inden for vækstforstyrrelser. I 1973 blev virksomhedens første væksthormonpræparat Nanormon godkendt af de danske sundhedsmyndigheder. Nanormon var baseret på væksthormon ekstraheret fra hypofyser. I 1982 påbegyndte Nordisk Gentofte udviklingen af biosyntetisk væksthormon og 21. august 1986 udsendtes en pressemeddelelse om at virksomheden var først med biosyntetisk humant væksthormon. Produktet fik navnet Norditropin.

I dag har Biopharmaceuticals-divisionen af Novo Nordisk, hvis produktion primært er lokaliseret i Gentofte, til huse i de bygninger der tidligere var Nordisk Gentofte. Produktionen af væksthormonet Norditropin foregår stadig udelukkende i Gentofte.

Produktionen af blødermedicin gjorde, at virksomheden i 1980'erne var anklaget i den såkaldte Blødersag, hvor 90 blødere (med sygdommen hæmofili) blev smittet med HIV-virus. Virksomheden blev senere frikendt.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Anmeldelser til Handelsregisteret 1971 Arkiveret 15. februar 2016 hos Wayback Machine på tidsskrift.dk