Nordjyllands Trafikselskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nordjyllands Trafikselskab
NT bus line 2A on Boulevarden.JPG
Metrobus på Boulevarden i Aalborg.
Virksomhedsinformation
Branche Transport; drift af bus- og toglinjer
Hovedsæde Aalborg
Virksom i
Region Nordjylland
Nøglepersoner Adm. dir. Thomas Eybye Øster[1]
Organisation
Ejer Region Nordjylland samt kommunerne i denne region
Datterselskaber Rejsekort & Rejseplan A/S, Nordjyske Jernbaner
Eksterne henvisninger
NordjyllandsTrafikselskab.dk
CVR-nummer 30015940 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/30015940 Rediger på Wikidata
NT-stoppested ved Aalborg Busterminal

Nordjyllands Trafikselskab (NT) er et trafikselskab i Nordjylland som står for al bustrafik i Nordjylland, samt jernbanerne under Nordjyske Jernbaner. Selskabet blev oprettet som følge af strukturreformen og overtog både navnet og opgaverne fra det hidtige trafikselskab, som blev drevet af Nordjyllands Amt.

NT ejes af Region Nordjylland, og de 11 kommuner i dækningsområdet, der samtidig er bestillere af trafik med busser og lokalbaner med tilhørende planlægning af ruter og køreplaner. Aalborg Kommune står dog selv for planlægning af ruter og køreplaner. Selve driften af busserne er udliciteret til private entreprenører efter en kontrakt med NT. Den største entreprenør er Arriva, der bl.a. driver en del af bybusserne og metrobus 2 i Aalborg. NT omfatter 267 buslinjer betjent af 398 busser, samt 2 jernbaner. Busserne har i gennemsnit årligt ca. 12,5 mio påstigninger. NT har hovedsæde i Kennedy Arkaden på J.F. Kennedys Plads i Aalborg,[2] bygningen hvor Aalborg Busterminal også holder til.

Nordjyllands Trafikselskab ejer en del af Nordjyske Jernbaner, ligesom selskabet har aktier i Rejsekort & Rejseplan A/S.

Bestyrelse[redigér | redigér wikikode]

Bestyrelsen er NT's øverste organ, og det er bestyrelsen der træffer alle de vigtige politiske beslutninger. Beslutningerne bliver truffet på de årlige bestyrelsesmøder. Bestyrelsen består af 9 medlemmer - 2 repræsentanter fra regionen og 7 repræsentanter fra kommunerne. Som største bidragsyder har Aalborg Kommune 2 repræsentanter i bestyrelsen. Bestyrelsens formand er 2. viceborgmester Nuuradiin S. Hussein fra Aalborg Kommune.

Produkter[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Aalborgs bybusser
 • M Metrobusserne minder om Movias A-busser. Busserne har høj afgangsfrekvens med 7-8 minutters mellemrum i myldretiden. De kører på en fællestrækning, som forgrener sig ud til Aalborgs satellitbyer.
 • By Bybusserne kører i de store byer som Aalborg og Frederikshavn.
 • S Servicebusserne betjener ældrecentre, biblioteker og indkøbscentre, med busser som er beregnet til ældre mennesker med plads til rollatore og let påstigning.
 • R Regionalbusserne binder mindre byer sammen, og kører rejsende fra disse byer til Aalborg, Thisted, Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring.
 • Som Sommerbusserne er en række ruter der kører i sommerferien. Der er blandt andet guidet ture i Nationalpark Thy med rute 88, tur med hjuldamper, tog og bus med rute 460S. Der er desuden også rute 92E som kører fra Aalborg Busterminal til Fårup Sommerland.
 • L Lokalbusserne er oftest teletaxier, altså minibusser der kører i de områder, hvor der er færrest passagerer, som passageren selv skal ringe og bestille. Telebusserne bruges mest som skolebusser i de tyndt befolkede områder, telebussens køreplan ligger fast. Til gengæld varierer ruten, fordi chaufføren planlægger kørslen, så der køres den korteste vej i forhold til, hvor passagerer skal hentes og sættes af.[3]
 • N Natbusserne kører hele året til/fra Aalborg natten efter fredage og lørdage samt natten før en helligdag. Der kører også natbusser internt i Aalborg på hverdagsaftener (lavere frekvens end i weekenden)[4] I vinterperioden kører der ekstra mange afgang i Nordjylland, såkaldte Julenatbusser.
 • X X-busserne er "hurtige og komfortable" ekspresruter, der kører på kryds og tværs i Jylland. Størsteparten af ruterne kører de fleste ugedage. Tre ruter kører kun fredage og søn- og helligdage og er derfor specielt tilpasset weekendrejsende. 10 af X-Busruterne kører til/fra Nordjylland. Nordjyllands knudepunkt for X-busser er Aalborg Busterminal.[5]
 • TOG Udover busdriften udbyder NT også togkørsel. NT driver Hirtshalsbanen og Skagensbanen. Den 6. august 2017 overtog NT og Region Nordjylland hovedbetjeningen mellem Skørping og Frederikshavn fra staten og DSB. Enkelte afgange til og fra Aalborg køres dog stadig af DSB.

Billettyper[redigér | redigér wikikode]

 • Kontantbilletter købes hos chaufføren ved indstigning eller på togstationen.[6]
 • Rejsekort dækker hele Nordjylland, og erstattede klippekort helt i januar 2014. Har været i brug siden starten af 2013[7]
 • Man kan købe mobilbilletter via NTbillet.dk[8][9]
 • Pendlerkort med gyldighed på mellem 30 og 180 dage kan bruges indenfor bestemte zoner.[10]
 • TravelPass (24/72 timers billet) kan købes online på NTbillet.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kildeliste[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ NT medarbejderliste Arkiveret 8. august 2013 hos Wayback Machine, Nordjyllands Trafikselskab
 2. ^ Om NT Arkiveret 28. juli 2014 hos Wayback Machine, Nordjyllands Trafikselskab
 3. ^ Teletaxa og telebus, Nordjyllands Trafikselskab
 4. ^ Natbus, Nordjyllands Trafikselskab
 5. ^ X-bus Arkiveret 14. august 2013 hos Wayback Machine, Nordjyllands Trafikselskab
 6. ^ Kontantbilletter Arkiveret 12. august 2013 hos Wayback Machine, Nordjyllands Trafikselskab
 7. ^ Rejsekort Arkiveret 11. august 2013 hos Wayback Machine, Nordjyllands Trafikselskab
 8. ^ Mobil-billet, Nordjyllands Trafikselskab
 9. ^ Mobil-billet - APP Arkiveret 15. august 2013 hos Wayback Machine, Nordjyllands Trafikselskab
 10. ^ Periodekort Arkiveret 12. august 2013 hos Wayback Machine, Nordjyllands Trafikselskab