Norra stambanan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Stambanan genom övre Norrland.
Norra stambanan
Norra stambanan ved Ljusdal
Overblik
Type Hovedbane
System Sveriges jernbaner
Status I drift
Lokalitet Sverige
Endestationer Ånge Station
Storvik Station / Gävle C
Drift
Ejer(e) Trafikverket
Teknisk
Strækningslængde Ockelbo-Ånge 229 km
Gävle-Ockelbo 38 km
Storvik-Ockelbo 38 km

Norra stambanan (dansk: Den nordlige hovedbane) er en jernbanestrækning i Sverige, som forbinder Gävle og Stockholm (via Ostkustbanan) med Ånge.[1]

Jernbanen blev anlagt i slutningen af 1800-tallet (færdig til Ånge i 1881) og anlægningsperioden varende cirka 15 år. I nord er den både kurvet og har en større hældning, end det er tilladt på moderne jernbaner i Sverige. Gennemsnitshastigheden er 95 km/t, på trods af mange forbedringer siden banen blev anlagt.

Pr. 2007 kører de fleste persontog, der passerer Ånge og skal til eller fra Stockholm, ad Mittbanan via Sundsvall. Det samme gælder X 2000-togene mellem Östersund og Stockholm.

Norra stambanans strækninger er Gävle/Storvik-Ockelbo-Ljusdal-Ånge. Den oprindelige strækning mellem Uppsala og Ockelbo løb imidlertid ikke via Gävle, men via Sala, Avesta-Krylbo og Storvik. Disse spor hører i dag til Dalabanan og Godsbanen gennem Bergslagen. Banedelen Storvik-Ockelbo kaldes stadig for Norra Stambanan, og den vej kører de fleste godstog. Årsagen til at banen blev flyttet lidt ind i landet, var antikystprincippet som militæret fik gennemført. Efter 1942, hvor Gävle-Ockelbo blev statsliggjort og elektrificeret, er strækningen mere og mere blevet regnet som en del af hovedbanen, da persontogene Stockholm-Norrland begyndte at køre på den.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Sveriges jernbaner i 2010.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
  1. ^ "Norra Stambanan". Trafikverket. Hentet 2. februar 2024.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.