Novo Holdings

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive, i Wikipedia:Selvbiografier § Typer af selvbiografier.
Novo Holdings
Novo Holdings logo.svg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab Rediger på Wikidata
Grundlagt 8. september 1999 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Gentofte Kommune, Danmark Rediger på Wikidata
Organisation
Ejer Novo Nordisk Fonden Rediger på Wikidata
Datterselskaber Novozymes
Novo Nordisk Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 24257630 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/24257630 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Novo Holdings A/S (tidligere kendt som Novo A/S)[1] er Novo Nordisk Fondens 100% ejede selskab og holdingselskab for Novo Nordisk A/S 28,4% og Novozymes A/S 25,5%. Novo Holdings A/S blev etableret i 1999 og har til opgave at forvalte fondens aktiver bedst muligt. I 2021 blev Novo Holdings A/S aktiver opgjort til en værdi af i alt 697 milliarder kroner (cirka. US $93,78 mia.).[2] Novo Holdings A/S leverede et resultat før skat på 37 millarder kroner i 2021.[3][2][4]

En central opgave for Novo Holdings A/S er at være et fundament for den erhvervsmæssige virksomhed, der drives af Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S. Novo Holdings A/S foretager desuden investeringer i virksomheder med anvendelsesorienteret forskning inden for life-science-området. Målet er at konsolidere fondens formue og opnå et afkast, der kan uddeles af fonden til forskning samt humanitære og sociale formål.

Siden juni 2016 har Kasim Kutay været administrerende direktør for Novo Holdings A/S. Selskabet har hovedkontor i Danmark med kontorer i San Francisco, Boston og Singapore.

Formål[redigér | rediger kildetekst]

Novo Holdings A/S har til formål at forvalte Novo Nordisk Fondens aktiver for at opnå et afkast, som Novo Nordisk Fonden kan uddele som bevillinger til videnskabelig forskning samt humanitære og sociale formål. Novo Holdings A/S' overordnede formål er at varetage positionen som en støttende majoritetsaktionær i Novo-koncernens selskaber (Novo Nordisk og Novozymes), med det formål at opnå positiv indflydelse indenfor sundhed, videnskab og samfund ved at skabe langsigtede afkast på aktiverne i Novo Nordisk Fonden[5]. Novo Nordisk Fonden er en erhvervsdrivende fond, som er en selvejende enhed uden ejere, der fokuserer på langsigtet ejerskab af Novo-koncernen (Novo Nordisk og Novozymes) og kombinerer virksomhedsdrift og filantropi inden for videnskabelige, humanitære og sociale formål. En central opgave for Novo Holdings A/S er at agere som et stabilt grundlag for de kommercielle aktiviteter i Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S. Novo Holdings A/S investerer i både finansielle aktiver og i virksomheder med anvendelsesorienteret forskning inden for adskillige sektorer.

Novo Group[redigér | rediger kildetekst]

Novo Group består af Novo Holdings A/S, Novo Nordisk, Novozymes og NNIT, hvor Novo Holdings A/S ejer over en fjerdedel af kapitalen i Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, og har over 70% af stemmerne ved ejerskab af samtlige A-aktier, der ikke er børsnoteret.

Gruppens primære formål er at styre Novo Nordisk Fondens finansielle aktiver og sikre tilstrækkelige finansielle afkast til dækning af sine investeringer og legater til videnskabelige, sociale og humanitære formål og projekter i hele Skandinavien og resten af verden. Det gør gruppen ved at investere i life science virksomheder i Europa og Nordamerika. Desuden investerer Novo Group også i en portefølje af finansielle aktiver[6].

Investeringsområder og profil[redigér | rediger kildetekst]

I 2021 udgjorde Novo Holdings portefølje, med fokus på Life Science investeringer (Novo Seeds, Novo Growth, Novo Ventures og Novo Principal Investments[7]) 52% af den samlede portefølje[8], mens Novo Capital Investors udgjorde de resterende 48% af den samlede portefølje[8]. Life Science porteføljen og Novo Capital Investors genererede et afkast på ca. 12 mia. kr. (1,6 mia. USD) i 2021[2][8].

 • Novo Holding A/S' mest almindelige investeringssektorer er life sciences (38%) og diversificeret (13%).[9]
 • Novo Holding A/S' mest almindelige investeringstyper er sekundære opkøb (75%) og rekapitalisering (13%).[9]
 • Novo Holdings A/S har investeret i tre amerikanske stater og fem forskellige lande.[9]
 • Novo Holdings A/S' mest almindelige exit-type er sekundært opkøb (100%).[9]
 • Novo Holding A/S' største (offentliggjorte) investering var i 2013; overtagelsen af Xellia Pharmaceuticals A/S for 700 mio. dollars[10][11][9].
 • Novo Holdings A/S' største (offentliggjorte) exit var i 2021, da Unchained Labs blev solgt til The Carlyle Group for 435 mio. dollars[12][13][14][9].

Biosolutions[redigér | rediger kildetekst]

I 2021-2022 har Novo Holdings annonceret et øget investeringsfokus på industrielle bioløsninger (også kendt under betegnelsen bioindustrials, biosolutions, bioindustrielle produkter eller bioteknologier inden for sundheds- og miljøområdet) med det formål at gøre bioteknologi til en nøglefaktor i den grønne omstilling.[15] Novo Holdings hævder, at ambitionen er "at hjælpe med at fjerne barrierer, hvor de end måtte være, og bane vejen for lovende biologiske opdagelser til at blive til nye løsninger".[16]

I 2021 tilføjede Novo Holdings adskillige bioteknologiske virksomheder til sin portefølje, herunder 21st. BIO, som hjælper andre bioteknologiske virksomheder med at opskalere produktionen gennem en avanceret teknologiplatform[17].

De forskelligartede investeringer omfatter virksomheder, der leverer klimaneutral cement, biopesticider, biopolymerer af syntetisk silke og mange andre produkter og løsninger, der udfordrer de nuværende konventioner. Novo Holdings tilføjede otte bioindustrielle virksomheder til sin portefølje i 2021 og investerede i alt ca. 98 mio. euro (97,35 mio. dollars) i bioindustrielle virksomheder[17].

Resultater og afkast[redigér | rediger kildetekst]

Novo Holdings leverede et overskud på 29 millarder kroner i 2020[18] hvilket var knap 6 millarder mere end året forinden, 2019[4].

 • Resultat før skat 2021: 37 milliarder kroner.[3][2]
 • Resultat før skat 2020: 29 milliarder kroner.[19]
 • Resultat før skat 2019: 23,1 millarder kroner[4].
 • Resultat før skat 2018: 11,9 millarder kroner[4].
 • Resultat før skat 2017: 19,1 millarder kroner[4].
 • Resultat før skat 2016: 7,1 millarder kroner[4].
 • Resultat før skat 2015: 14,9 millarder kroner[4].
 • Resultat før skat 2014: 13,4 millarder kroner[4].
 • Resultat før skat 2013: 10,8 millarder kroner[4].

Ledelse[redigér | rediger kildetekst]

I 2014 trådte administrerende direktør Henrik Gürtler tilbage efter at have siddet på posten siden selskabets start. Han blev erstattet af Eivind Kolding, der kom fra posten som administrerende direktør i Danske Bank.[20] Den 29. februar 2016 blev Eivind Kolding fyret som administrerende direktør for Novo A/S efter to år på posten. Han bliver midlertidigt erstattet af bestyrelsesformand Sten Scheibye frem til juni 2016[21][22]. Her tiltrådte Kasim Kutay som administrerende direktør for Novo Holdings A/S. Kasim er britisk statsborger og har tidligere gjort karriere i investeringsbankerne Morgan Stanley og Moelis & Company[23].

Bestyrelse[redigér | rediger kildetekst]

Bestyrelsen i Novo Holdings består af 9 medlemmer[24][25]:

Investeringer[redigér | rediger kildetekst]

Derudover er Novo Holdings A/S storaktionær i en række danske virksomheder, herunder New Xellia Group, Sonion og Chr. Hansen Holding A/S.[20] Novo Holdings A/S investerer hovedsageligt i virksomheder, som udvikler, producerer eller sælger medicin, nye behandlingsmetoder eller medicinsk eller sundhedsmæssigt udstyr.[26]

I slutningen af 2016 havde Novo A/S allokeret knap 38 milliarder kroner til investeringer. Porteføljerne i Large Investments, Ventures og Seeds var henholdsvis værdisat til 31,5 milliarder kroner, 5,9 milliarder kroner og 291 millioner kroner[27].

Liste over alle investeringer[28]:

Selskab Dato Investeringsgren Region Status
KabaFusion Nov/22 Principal Investments Eastern USA Aktiv
MedGenome Aug/22 Asia Aktiv
Invetx May/22 Novo Growth Eastern USA Aktiv
Nuvig Therapeutics May/22 Novo Ventures Western USA Aktiv
Engimmune Therapeutics May/22 Novo Seeds Europe Aktiv
Qure.ai Mar/22 Asia Aktiv
Metagenomi Feb/22 Novo Ventures Western USA Aktiv
Rondo Therapeutics Feb/22 Novo Ventures Western USA Aktiv
Verana Health Jan/22 Novo Growth Western USA Aktiv
Medical Knowledge Group Jan/22 Principal Investments Eastern USA Aktiv
Ritedose Jan/22 Principal Investments Eastern USA Aktiv
21st.BIO Dec/21 Novo Seeds Europe Aktiv
Clever Care Health Plan Nov/21 Novo Ventures North America Aktiv
Asgard Therapeutics Nov/21 Novo Seeds Europe Aktiv
Jernbanebyen Oct/21 Novo Capital Investors Europe Aktiv
BIOMILQ Oct/21 Novo Growth Eastern USA Aktiv
Orbis Medicines Sep/21 Novo Seeds Europe Aktiv
ZELP Sep/21 Novo Growth United Kngdom Aktiv
Doctor Anywhere Aug/21 Asia Aktiv
Hemab Jul/21 Novo Seeds Europe Aktiv
Muna Therapeutics Jul/21 Novo Seeds Europe Aktiv
Genomatica Jul/21 Novo Growth Western USA Aktiv
Availity Jul/21 Principal Investments Eastern USA Aktiv
Tribune Therapeutics Jun/21 Novo Seeds Europe Aktiv
Quanta Jun/21 Novo Growth United Kingdom Aktiv
BBI Group Jun/21 Principal Investments United Kingdom Aktiv
AMSilk May/21 Novo Growth Europe Aktiv
Numab May/21 Novo Ventures Aktiv
Esco May/21 Principal Investments Asia Aktiv
Hummingbird May/21 Novo Ventures Asia Aktiv
Halodoc Apr/21 Novo Ventures Asia Aktiv
Stride Therapeutics Apr/21 Novo Ventures North America Aktiv
Renewable Energy Partnership Apr/21 Novo Capital Investors Europe Aktiv
Bactolife Apr/21 Novo Seeds Aktiv
Adcendo Apr/21 Novo Seeds Aktiv
Altasciences Mar/21 Principal Investments North America Aktiv
Deep Branch Mar/21 Novo Growth Europe Aktiv
Verve Therapeutics Jan/21 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
The Protein Brewery Nov/20 Novo Growth Europe Aktiv
Rappta Therapeutics Aug/20 Novo Seeds Europe Aktiv
NREP Aug/20 Novo Capital Investors Europe Aktiv
Lava Therapeutics Aug/20 Novo Ventures Europe Aktiv
Mission Bio Aug/20 Novo Growth Western USA Aktiv
iSD Immunotech Jul/20 Novo Seeds Europe Aktiv
Chromologics Jul/20 Novo Seeds Europe Aktiv
Freeline Jul/20 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
Checkmate Pharma Jun/20 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
NodThera Jun/20 Novo Ventures Europe Aktiv
Exscientia May/20 Novo Growth Europe Aktiv
Hyperbio Therapeutics May/20 Novo Seeds Europe Aktiv
Kebotix Apr/20 Novo Growth Eastern USA Aktiv
WCG Jan/20 Principal Investments Eastern USA Aktiv
bioMASON Dec/19 Novo Growth Eastern USA Aktiv
Allievex Corporation Oct/19 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
STipe Therapeutics Oct/19 Novo Seeds Europe Aktiv
Cyteir Therapeutics Aug/19 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
LanzaTech Aug/19 Novo Growth Western USA Aktiv
Edgewise Therapeutics Jul/19 Novo Ventures Western USA Aktiv
Amolyt Pharma Jul/19 Novo Ventures Europe Aktiv
Glycomine Jul/19 Novo Ventures Western USA Aktiv
Disk Medicine Jun/19 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
Claris Bio Jun/19 Novo Ventures Western USA Aktiv
VectivBio Jun/19 Novo Ventures Europe Aktiv
Vestaron Jun/19 Novo Growth Eastern USA Aktiv
MycoWorks May/19 Novo Growth Western USA Aktiv
Swift Health Systems / Inbrace May/19 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
Tempus May/19 Novo Growth Western USA Aktiv
Oxford Biomedica May/19 Novo Growth Europe Aktiv
Anthos Therapeutics Jan/19 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
Mirum Pharmaceuticals Nov/18 Novo Ventures Western USA Aktiv
Precirix Nov/18 Novo Seeds Europe Aktiv
Draupnir Bio Oct/18 Novo Seeds Europe Aktiv
BioPhero Sep/18 Novo Seeds Europe Exit
Morphic Therapeutics Sep/18 Novo Ventures Western USA Aktiv
Envirotainer Sep/18 Principal Investments Europe Exit
Tel Aviv Stock Exchange Aug/18 Novo Capital Investors Europe Aktiv
MDLIVE Aug/18 Novo Ventures Eastern USA Exit
Aligos Aug/18 Novo Ventures Western USA Aktiv
Aristea Therapeutics Jul/18 Novo Ventures Western USA Aktiv
Reviral Jul/18 Novo Ventures Europe Aktiv
Stargazer Pharmaceuticals Apr/18 Novo Ventures Eastern USA Exit
Praxis Precision Medicine Mar/18 Novo Ventures Eastern USA Exit
Viewpoint Feb/18 Novo Ventures Western USA Exit
Syndesi Therapeutics Dec/17 Novo Seeds Europe Aktiv
NorthSea Therapeutics Dec/17 Novo Seeds Europe Aktiv
Arcellx Sep/17 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
Harmony Biosciences Sep/17 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
Milestone Pharmaceuticals Jun/17 Novo Ventures Eastern USA Exit
Antag Therapeutics May/17 Novo Seeds Europe Aktiv
AFYX Apr/17 Novo Seeds Europe Aktiv
Avalyn Mar/17 Novo Ventures Western USA Aktiv
Cirius Mar/17 Novo Ventures Eastern USA Exit
Convatec Mar/17 Principal Investments Europe Aktiv
Evotec Feb/17 Principal Investments Europe Aktiv
Inozyme Pharma Jan/17 Novo Ventures Eastern USA Exit
Hoba Therapeutics Dec/16 Novo Seeds Europe Aktiv
Macrophage pharma Dec/16 Novo Seeds Europe Exit
Minerva Surgical Dec/16 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
AMRA Nov/16 Novo Seeds Europe Aktiv
HepaRegeniX Nov/16 Novo Seeds Europe Aktiv
CorWave Oct/16 Novo Seeds Europe Aktiv
Tarveda Therapeutics Oct/16 Novo Ventures Eastern USA Exit
Bolt Biotherapeutics Sep/16 Novo Ventures Western USA Aktiv
Invisio Aug/16 Novo Capital Investors Europe Aktiv
NMD Pharma Jun/16 Novo Seeds Europe Aktiv
Rgenix Jun/16 Novo Ventures Eastern USA Exit
F2G Limited Jun/16 Novo Ventures Europe Aktiv
Verona Pharma Jun/16 Novo Ventures Europe Aktiv
Inspirna Jun/16 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
ERT May/16 Principal Investments Eastern USA Exit
Clario May/16 Principal Investments Eastern USA Aktiv
Spruce Biosciences Apr/16 Novo Ventures Western USA Aktiv
Synlab Feb/16 Principal Investments Europe Aktiv
Nkarta Oct/15 Novo Ventures Western USA Aktiv
DADES Jul/15 Novo Capital Investors Europe Aktiv
E-Scape Bio Jul/15 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
Unchained Labs Feb/15 Novo Ventures Western USA Exit
Biosyntia Jan/15 Novo Seeds Europe Aktiv
Inthera Bioscience Jan/15 Novo Seeds Europe Aktiv
Galera Therapeutics Jan/15 Novo Ventures Eastern USA Exit
Sonion Jul/14 Principal Investments Europe Aktiv
Anokion Mar/14 Novo Ventures Eastern USA Aktiv
IO Biotech Jan/14 Novo Seeds Europe Aktiv
Lysogene Jan/14 Novo Seeds Europe Exit
Xellia Pharmaceuticals May/13 Principal Investments Europe Aktiv
Avilex Pharma Feb/13 Novo Seeds Europe Aktiv
Forendo Pharma Jan/13 Novo Seeds Europe Exit
Reapplix Jan/13 Novo Seeds Europe Aktiv
Karus Therapeutics Ltd. Jun/12 Novo Ventures Europe Exit
Chr. Hansen Jan/12 Principal Investments Europe Aktiv
Galecto Biotech Nov/11 Novo Seeds Europe Aktiv
Acesion Pharma Jan/11 Novo Seeds Europe Aktiv
Orexo Apr/10 Principal Investments Europe Aktiv
Inogen Nov/06 Principal Investments Western USA Exit
Noom Novo Ventures Eastern USA Aktiv
Reneo Pharmaceuticals Novo Ventures Western USA Aktiv

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

 • Sommer, Mathias (5. august 2016). "Eivind Kolding efter fyring: Det gjorde ondt på stoltheden". Hentet 23. august 2016.
 • Novo Press Office (5. august 2016). "Eivind Kolding resigns as CEO of Novo A/S" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 3. august 2016. Hentet 23. august 2016.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Novo-fondens investeringsselskab skifter navn for at undgå forvirring | Berlingske Business
 2. ^ a b c d 2021 årsrapport: https://www.novoholdings.dk/wp-content/uploads/Novo-Holdings-Annual-Report-2021.pdf
 3. ^ a b Ritzau.dk: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/novo-holdings-rapporterer-indtaegter-og-afkast-pa-i-alt-37-mia-kr-i-2021-en-stigning-pa-29-i-forhold-til-2020?publisherId=12683385&releaseId=13646979
 4. ^ a b c d e f g h i Regnskaber for Novo Holdings (Novo A/S) - Proff.dk: https://proff.dk/firma/novo-as/hellerup/ejendomshandel-og-udleje/GN7UAGI10MV/
 5. ^ Novo Holdings website - What We Do: https://www.novoholdings.dk/
 6. ^ "The Novo Group | Novo Holding A/S". Arkiveret fra originalen 2. juli 2017. Hentet 27. juni 2017.
 7. ^ https://www.novoholdings.dk/investments/
 8. ^ a b c https://finance.yahoo.com/news/novo-holdings-reports-total-income-095200470.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnLw&guce_referrer_sig=AQAAAJjTnl-pZ8nlQIzJp2l6JBAJdXb-3ul6wqj806OqhWC3F6tVBxLTwYpZiMEeUAekdhLSw5LIAwTSLaSntOG3pXVMlswrn2DEhGRmeSfGYtaSvpRTwTjgpHxYO8U-fGJquYhcc_B5-GImtbIpk3V1BNL6O-GllsFYllzn61sbr69v
 9. ^ a b c d e f Mergr.com - Novo Holdings A/S Mergers and Acquisitions Summary: https://mergr.com/novo-holdings-a%2521s-mergers-acquisitions
 10. ^ FiercePharma.com - https://www.fiercepharma.com/pharma/novo-a-s-acquires-xellia-pharmaceuticals-for-us-700-million
 11. ^ Xellia.com : Novo A/S acquires Xellia Pharmaceuticals for US$ 700 million - https://www.xellia.com/news-and-events/press-releases-and-news-archive/novoasacquisition
 12. ^ Carlyle.com MON, 26 APRIL 2021 The Carlyle Group to Acquire Rapidly Growing Life Sciences Tools Company Unchained Labs https://www.carlyle.com/media-room/news-release-archive/carlyle-group-acquire-life-sciences-tools-company-unchained-labs
 13. ^ PR Newswire: The Carlyle Group to Acquire Rapidly Growing Life Sciences Tools Company Unchained Labs - https://www.prnewswire.com/news-releases/the-carlyle-group-to-acquire-rapidly-growing-life-sciences-tools-company-unchained-labs-301276661.html
 14. ^ Reuters.com - Carlyle to acquire Unchained Labs for $435 million - https://www.reuters.com/article/us-unchained-labs-m-a-carlyle-group-idUSKBN2CD1B6
 15. ^ Novo Holdings: Responsible Investments - https://www.novoholdings.dk/responsible-investments/
 16. ^ Novo Holdings - Responsible Investments 2: https://www.novoholdings.dk/responsible-investments/
 17. ^ a b Record year for industrial biotechnology grants and investments - https://finance.yahoo.com/news/record-industrial-biotechnology-grants-investments-122400105.html
 18. ^ Novo Holdings 2020 results: https://www.novoholdings.dk/news/novo-holdings-posts-record-income-and-returns-of-dkk-29-billion-eur-4-billion-in-2020/
 19. ^ Ritzau: Novo Holdings opnår rekordresultat på 29 mia. kr. i 2020 https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/novo-holdings-opnar-rekordresultat-pa-29-mia-kr-i-2020?publisherId=12683385&releaseId=13617234
 20. ^ a b Eivind Kolding bliver direktør for Novo AS. Business.dk.
 21. ^ novo.dk 2016.
 22. ^ dr.dk/nyheder 2016.
 23. ^ "Novos pengetank får ny topchef". Arkiveret fra originalen 7. november 2016. Hentet 6. november 2016.
 24. ^ Bestyrelse for Novo Holdings A/S jf. enhedsvisning på CVR.dk: https://datacvr.virk.dk/data/visenhed?enhedstype=virksomhed&id=24257630&soeg=24257630&language=da
 25. ^ Novo Holdings Leadership: https://www.novoholdings.dk/about/leadership/
 26. ^ Novo-ejer køber dansk teknologikomet. Dagbladet Børsen.
 27. ^ http://www.novoholdings.dk/sites/default/files/images/books/novo_ar16_-_sats_4.2_smaller_2.2.pdf (Webside ikke længere tilgængelig)
 28. ^ Portefølje over investeringer: https://www.novoholdings.dk/investments/

Koordinater: 55°43′38.1″N 12°35′02.0″Ø / 55.727250°N 12.583889°Ø / 55.727250; 12.583889