Nuklear kædereaktion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tid: 3:22 PM, 2. december 1942 – tidszone?. Sted: Racquets Court under West Stands af Stagg Field, University of Chicago. Fotografi af det originale maleri af Gary Sheehan. Afbildningen er hans version af scenen hvor videnskabsfolk observerer verdens første kernereaktor (CP-1) i det øjeblik hvor den nukleare kædereaktion bliver selvvedligeholdende. Ingen fotografer var tilstede. 15 år senere arbejdede kunstneren i hen ved fire måneder for at genskabe stemningen og de fysiske detaljer af den historiske begivenhed.
Illustration af en simplificeret uran-235 nuklear kædereaktion. Hvad der ikke vises på illustrationen er at neutronerne skal bremses ned af en neutron-moderator så uran-235 kan indfange dem og fortsætte kædereaktionen.

En nuklear kædereaktion er i kernefysik en række kernespaltninger hvor hver spaltning sætter nye i gang, således at antallet af interaktioner vedligeholdes eller vokser hurtigt. Dette udnyttes i atombomben og i en kernereaktor.

I ukontrollerede kædereaktioner vil hver neutron i princippet spalte en atomkerne, så kernespaltningerne vokser eksponentielt. Det udnyttes i atomvåben. I kontrollerede kædereaktioner vil neutronabsorberende materiale (fx cadmium) gøre at man kan accelerere eller bremse kædereaktionen. Det udnyttes i atomkraftværker.

Se også[redigér | redigér wikikode]