Numb3rs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
NUMB3ERS
Information
Genre Krimi
Skabt af Nicolas Falacci
Cheryl Heuton
Medvirkende Rob Morrow
David Krumholtz
Peter MacNicol
Judd Hirsch
Alimi Ballard
Navi Rawat
Diane Farr
Dylan Bruno
Spilletid ca. 43 minuter
(pr. afsnit)
Originalsprog Engelsk Rediger på Wikidata
Sæsoner og afsnit
Antal sæsoner 6
Antal afsnit 118
Produktion
Produktionsselskab CBS
Location Los Angeles Rediger på Wikidata
Produktionsland USA
Produktionsleder Tony Scott,
Ridley Scott Rediger på Wikidata
Udsendt
Oprindelig sendt 23. januar 2005 til 12. marts 2010
Sendt Danmark 20. september 2006 til Sendes stadig
Musik
Komponist Charlie Clouser Rediger på Wikidata
Links
Numb3rsAllMovie (engelsk) Rediger på Wikidata
NUMB3ERSIMDb (engelsk) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Numb3rs (nogle gange skrevet med stort NUMB3RS og udtales som det engelske ord for tal: numbers) er en amerikansk tv-serie som er produceret af brødrene Ridley Scott og Tony Scott. Serien følger FBI-specialagenten Don Eppes (Rob Morrow) og hans bror, Charlie Eppes (David Krumholtz), som er professor i matematik ved det imaginære universitet CalSci. Charlie hjælper Don med at opklare forbrydelser for FBI. Serien blev skabt af Nicolas Falacci og Cheryl Heuton, produceret af CBS Paramount Network Television og sendt i USA af CBS network og i Danmark af Kanal 5.

Seriens optagelser fra Charlies universitet, CalSci, er optaget på CalTech, og der er mange henvisninger til traditioner fra CalTech.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Serien handler både om forholdet mellem Don Eppes, hans bror Charlie Eppes og deres far, Alan Eppes (Judd Hirsch) og om brødrenes anstrengelser for at bekæmpe kriminalitet, oftest i Los Angeles. En typisk episode begynder med en forbrydelse, som derefter efterforskes af et FBI-hold under ledelse af Don. Charlie tilkaldes og forslår matematiske vinkler på sagen, ofte med hjælp fra Larry Fleinhardt (Peter MacNicol) og/eller Amita Ramanujan (Navi Rawat). Den indsigt, som Charlies matematik bidrager med, spiller næsten altid en vigtig rolle i opklaringen af forbrydelsen. Charlie repræsenterer i en vis forstand al matematik på en gang. Hans indsigt i og overblik over matematikken er enorm. Og han har adgang til computerkraft og programmer, som arbejder noget hurtigere, end det er realistisk. Men det er præmissen for TV-serier om forbrydelser: De bliver opklaret urealistisk hurtigt. Matematikken indgår ofte som en del af en af de mange anvendelser af matematik: I GPS, fingeraftryksdatabaser, billedgenkendelse, kryptering, kodning, økonomi,[1] ... e En af seriens roller er at oplyse om nødvendigheden af moderne matematik – at bekæmpe anti-intellektualisme.[2] Matematikken er sædvanligvis korrekt. Amerikanske matematikere er konsulenter[3] og foreslår velegnede matematiske emner. I foråret 2010 sendes de sidste afsnit af sæson 6 i USA, og det er usikkert, om der produceres flere.

Musikken i serien er af f.eks. Talking Heads, Snow Patrol, Dire Straits, PJ Harvey, Benjamin Britten, Coldplay, Beck, [4]

De tre første sæsoner af serien var den mest populære udsendelse fredag aften i USA.[5]

I Danmark sendes serien onsdag kl. 20. På Kanal 5. Desuden findes de første fem sæsoner af serien på DVD.

Hovedpersoner[redigér | rediger kildetekst]

  • Professor Charlie Eppes er et matematik geni, der er konsulent for FBI og NSA. Han underviser på CalSci – det fiktive California Institute of Science. Han bliver portrætteret af David Krumholtz.
  • Don Eppes, Charlie's ældre bror, er den ledende FBI agent. Han bliver portrætteret af Rob Morrow.
  • Professor Larry Fleinhardt er en teoretisk fysiker og kosmolog på CalSci. Charlie's tidligere mentor og nu bedste ven, han er også ofte konsulent for FBI. Han bliver portrætteret af Peter MacNicol.
  • Alan Eppes er en tidligere LA City planlægger, enkemand, og far til både Charlie og Don Eppes. Han bliver portrætteret af Judd Hirsch.
  • Professor Amita Ramanujan er en matematiker på CalSci og en FBI konsulent. Hun har datede Charlie Eppes og parret blev officielt forlovet i starten af sæson seks. Charlie var hendes speciale rådgiver. Hun bliver portrætteret af Navi Rawat.
  • Megan Reeves var en FBI adfærdsmæssige specialist. Hun var involveret romantisk med Larry Fleinhardt og forlod FBI for at blive rådgiver for unge kvinder med problemer. Hun blev portrætteret af Diane Farr.
  • David Sinclair er en FBI felt agent og blev for nylig gjort til Don's næst kommandere og forfremmet til supervisor. Han bliver portrætteret af Alimi Ballard.
  • Colby Granger er en FBI felt agent. Han bliver portrætteret af Dylan Bruno.
  • Liz Warner er en FBI agent, tidligere involveret med Agent Don Eppes. Hun bliver portrætteret af Aya Sumika.
  • Nikki Betancourt er en FBI agent med fire års erfaring i LAPD og jurist. Hun bliver portrætteret af Sophina Brown.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ NUMB3RS – en blog om matematik
  2. ^ USATODAY.com – The brains behind crime show are calculatingly cool
  3. ^ "Professor helps Numbr3s add up". Arkiveret fra originalen 3. juni 2010. Hentet 8. april 2010.
  4. ^ NUMB3RS Music – TuneFind
  5. ^ Eric Goldman (April, 2009). "Chuck, Terminator, Reaper Lead Endangered TV Show List". IGN. Hentet 25. april 2009. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FjernsynSpire
Denne artikel om et tv-program er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.