Numerologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 20. nov 2014, 11:31 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (Billede + commons + småret)
Spring til navigation Spring til søgning
Mennesket proportioner og de tilknyttede tal. Illustration fra De Occulta Philosophia (1533), Köln.

Numerologi (egtl. læren om tal) er en pseudovidenskabelig praksis, der forsøger at fastslå sammenhænge mellem bogstavkombinationer (ofte navne) og disses positive eller negative valør afgjort på grundlag af talberegninger. I numerologiske systemer har et alfabets bogstaver typisk hver en specifik talværdi, men det kan også forekomme at visse bogstavgrupper (fx vokaler eller alfabetiske naboer) tillægges samme værdi. Senest er kodeværdier i ASCII også anvendt numerologisk.

I dag benyttes numerologien oftest som grundlag for navneændringer, for folk der tror, at et givent personnavn har særlige uheldige implikationer, andre benytter det som basis i deres vurdering af, om personnavne, og dermed personer, passer sammen.

Tidligere var numerologien mere fremtrædende som en del af forskellige filosofiske og religiøse traditioners mystik. Således findes der eksempler på numerologi hos Pythagoras, i jødisk Kabbala og i Johannes' Åbenbaring (eksempelvis Dyrets tal).

Ifølge jødisk kabbala er talværdien af årstallet 1942 det samme som af ordet sabbat. Det var gode nyheder for jøderne i Warszawas ghetto, men i virkeligheden blev 1942 året da tilintetgørelseslejrene arbejdede for fuld styrke. [1]

Noter

  1. ^ Lucy Dawidowicz: The war against the Jews 1933-1945, Penguin books, 1975

Eksterne henvisninger

PseudovidenskabSpire
Denne artikel om pseudovidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.