Nykøbing Falster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Der er også andre byer med navnet Nykøbing eller Nyköping
Nykøbing Falster
Købstadsvåben Herredsvåben
Nykøbing Falsters Segl.jpg
Falsters Sønder Herreds våben.png
Nykøbing Falster Klosterkirke1.jpg
Klosterkirken i Nykøbing
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Byen ved Guldborgsund"
Borgmester: John Brædder
Grundlagt: 1100-tallet
Postnr.: 4800 Nykøbing Falster
Demografi
Nykøbing F by: 16.503[1](2015)
Kommunen: 60.829[1](2015)
 - Areal: 903,42 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.guldborgsund.dk
Oversigtskort

Koordinater: 54°46′0″N 11°53′0″E / 54.76667°N 11.88333°Ø / 54.76667; 11.88333

Nykøbing Falster er en gammel købstad og den største by på Falster med 16.503 indbyggere (2015)[1], inkl. satellitbyer 22.159[2] (2011). Byen er via Frederik d. 9's Bro knyttet sammen med SundbyLollandssiden samt Tingsted på Falster og landsbyen Nagelsti på Lolland. Nykøbing Falster er hovedby i Guldborgsund Kommune, der tilhører Region Sjælland. Byen er i dag et uddannelses-, handels- og industrimæssigt centrum for Lolland-Falster med sukkerfabrik, mindre skibsværft, shippingfirmaer, fiskeri, flere uddannelsesinstitutioner og et stort udvalg af butikker.

Blandt byens vartegn er Klosterkirken, der stod færdig omkring år 1500 og byens vandtårn, der stod færdig i 1908 som landets første jernbetonbyggeri. Byens største attraktion er oplevelses- og forsøgscentret Middelaldercentret, der ligger lige nord for satellitbyen Sundby, og fokuserer på dansk middelalder omkring år 1400. Derudover har Nykøbing et bymuseum og flere andre mindre museer. Byen rummer desuden mange andre kulturtilbud i form af teatre, festuge og sportsforeninger. Nykøbing har et veludviklet gågadenet, og Torvet kan som plads føres tilbage til middelalderen.

Nykøbing Falster er knudepunkt for offentlig transport på Lolland-Falster, og der er således tog- og busforbindelse til både København, Tyskland og omkringliggende byer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Middelalderen[redigér | redigér wikikode]

Klosterkirken set fra Store Kirkestræde.

Nykøbing Falster blev grundlagt i slutningen af 1100-tallet i forbindelse med etableringen af det slot, som senere kom til at hedde Nykøbing Slot. Slottet lå på det smalleste sted ved Guldborgsund og skulle beskytte området mod vendiske sørøvere. Efterhånden voksede en by frem omkring slottet.

Byen fik handelslignende rettigheder af Valdemar Sejr (1170-1241), men blev først egentlig købstad i 1560.[3] I 1253 angreb tropper fra hansestaden Lübeck, og borgen blev indtaget og byen nedbrændt. Slottet fungerede herefter som enkesæde for Margrete Sambiria med tilnavnet Margrethe Sprænghest. Efter at adelsmanden Marsk Stig havde myrdet Erik Klipping og var gjort fredløs og landflygtig, vendte han tilbage med en hær for at angribe danske havnebyer, heriblandt Nykøbing Falster. Understøttet af den norske konge Erik Præstehader brændte han i 1289 Nykøbing Slot ned med soldater fra hans hær.[3][4] Slottet blev dog efterfølgende genopbygget og indtaget af Christoffer 2. i 1329, og efter dennes død i 1332 pantsattes det en række år, hvorefter Valdemar Atterdag indløste det i 1365 og sluttede fred med Hansestæderne.[3]

Efter at Erik af Pommern havde stiftet et gråbrødrekloster ved Sankt Nicolai Kapel i 1419,[3] blev der opført et helligåndshus i byen i omkring 1440, og denne bygning tjente som hjemsted og hospital for mange syge og fattige i Nykøbing. Gråbrødrene holdt i 1482 kapitel her. I 1486 skænkede kong Hans nabobyens kirke, Idestrup Kirke, til hospitalet mod, at han selv og kongehuset skulle have jus patronatus til helligåndskapellet fremover, hvilket blev opfyldt. Den gotiske kirke, Klosterkirken, blev opført ved århundredskiftet og var en del af franciskanerklosteret indtil 1532, hvor den blev sognekirke. I 1507 sluttede kong Hans endnu engang fred med Hansestæderne under Freden i Nykøbing, men to år senere var freden slut.

Klosterkirken beliggende ved Klosterstræde og Rådhusstræde. Den stod færdig omkring år 1500 og var oprindelig en stor tilbygning til et franciskanerkloster stiftet af Erik af Pommern i 1419. Klosterkirken fungerede som slotskirke under dronning Sophie Amalie i 1600-tallet. En stor del af klosteret er bevaret og bruges i dag som plejehjem.

Segl fra 1584.

Grevens Fejde brød ud i 1534. Under denne borgerkrig valgte Nykøbing at stå på Christian 2.s side, og slottet blev derpå overtaget af Frederik 1.s enke Sophie af Pommern og senere af Sophie af Mecklenburg, der blev gift med Frederik 2. på slottet i 1572.[3] Efter kongens død i 1588 regerede hun i mange år over hele Lolland-Falster indtil sin død i 1631. Nykøbing Slot havde i denne periode nærmest status af kongeslot, idet flere kongelige, eksempelvis Christian 4., ofte opholdt sig på stedet grundet de gode jagtforhold på Falster. På samme tid mener man, at voldgravene og fæstningsværkerne omkring Nykøbing by blev opført. Disse blev yderligere udbedret og forstærket af Sveriges konge Karl 10. Gustav under Svenskekrigene i 1659. Et sagn fortæller, at en lokal præst ved navn Jesse Jessen forhindrede den svenske konge i at nedbrænde Nykøbing, der skulle iværksættes pga. byens manglende indbetaling af brandskat. Ved en prædiken i Klosterkirken talte han dunder til kongen, og denne blev så påvirket af præstens tale, at han skånede byen for bål og brand.

Czarens Hus på hjørnet af Langgade og Færgestræde.

I 1667 blev Charlotte Amalie gift med Christian 5. på slottet,[3] og ved kongens bortgang blev godset endnu engang enkesæde. Dronning Charlotte Amalie besad Nykøbing Slot frem til sin død i 1714,[3] og efter den russiske zar kendt under navnet Peter den Store havde gæstet Nykøbing i 1716 og foretrak at spise på kroen (herefter benævnt Czarens Hus)[5][6] frem for slottet, var det slut med godsets storhedstid. Torvets bjørnestatue er i dag et minde om zarens ophold i byen. I 1767 var det endegyldigt slut med kongehusets forbindelse til Nykøbing Slot, der efterfølgende blev sat på auktion og solgt. Borgere og fæstebønder nedbrød herefter slottet, og dets materialer blev genbrugt til opførelsen af flere herregårde i omegnen og ligeledes til bygninger i selve Nykøbing.[3] For enden af Slotsgade findes der nogle få ruiner tilbage af det engang så mægtige renæssanceslot.

1800- og 1900-tallet[redigér | redigér wikikode]

Nykøbing omkring 1900.

Som mange andre steder i Danmark nød Nykøbing godt af industrialiseringen i 19. århundrede. En række byhuse blev opført i denne periode, bl.a. Staldgården bygget som arbejderkvarter i begyndelsen af 1800-tallet og Købmandsgården fra 1860. Det samme gør sig gældende for flere huse i Slotsgade. På trods af, at byen hærgedes af kolera i 1853 med 87 omkomne mennesker til følge,[3] gik det økonomisk fremad for købstaden. Forholdene på Nykøbing Havn blev forbedret, og efter mange års diskussioner byggede man i 1867 en pontonbro med vej Christian d. 9´s Bro over Guldborgsund til Lolland og i 1875 en jernbanebro, begge med et svingfag i midten. Disse to broer eksisterede – med flere ombygninger – helt frem til 1963, hvor man åbnede den nuværende bro, der blev placeret noget sydligere end de to oprindelige broer. Den hedder Frederik d. 9’s bro og er en kombineret jernbane- og 4-spors vejbro. Med ét var Nykøbings opland blevet dobbelt så stort, og da man samtidig var begyndt dyrkningen af sukkerroer på Lolland-Falster, etableredes en sukkerfabrik af godsejer Edward Tesdorpf i 1884. I Frisegade kan man i dag læse på en indmuret husfacadetavle, at her blev byens berømte søn, polarforskeren Peter Freuchen, født i 1886.[3]

I 1900-tallet kom der yderligere gang i Nykøbings industrialisering med etableringen af en margarinefabrik, en dampmølle, en tobaksfabrik, et andelssvineslagteri og andre industrianlæg. Selv om Maribo besad områdets domkirke og havde lagt navn til Maribo Amt, var det i Nykøbing at biskoppen og amtmanden holdt til. Byen var ubetinget Falsters og det østlige Lollands største og vigtigste administrations- og industriby. Desuden var det den eneste havn i Guldborgsund.[3]

Nykøbing Vandtårn er byens største vandtårn. Det er 43 meter højt og ligger i Hollands Gård ved Langgade. Vandtårnet er bygget i 1908 og var landets første jernbetonbyggeri. Indtil 1976 sørgede det for byens vandforsyning.[7][8]

Moderne tider[redigér | redigér wikikode]

Nykøbing røg ind i en nedgangsperiode i slutningen af det 20. århundrede. Havnen mistede sin betydning som industricentrum, og flere fabrikker og virksomheder lukkede i byen. I år 2000 besluttede DSB at nedlægge togforbindelsen København-Berlin, der var en mere direkte forbindelse mellem de to hovedstæder end EuroCitys nuværende. Hermed var Nykøbing for første gang i århundreder ikke et betydeligt sted for trafik mellem Skandinavien og det centrale Europa.

I begyndelsen af det 21. århundrede er det dog begyndt at gå fremad igen for byen. Nykøbing satser på turisme, ikke mindst på feriestedet Marielyst, der ligger mindre end 15 kilometer fra byen. Efterhånden er også en række nye skoler og uddannelsesinstitutioner kommet til, og byen er efter kommunalreformen 2007 blevet et vigtigt administrationscenter for Guldborgsund Kommune.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Nykøbing Falster er en havneby ud til Guldborgsund nogenlunde midt på Falsters vestlige kyst. Fra Nykøbing er der 23 kilometer til Gedser, knap 27 til Maribo, godt 31 til Vordingborg, 41 til Rødbyhavn, knap 52 til Nakskov og 123 til København.

Natur[redigér | redigér wikikode]

Hele Guldborgsund er et Natura 2000-område. Natura 2000-område nr. 173, Smålandsfarvandet og Guldborgsund med kyster dækker fire områder med fuglebeskyttelse og i alt 79.069 ha. På flere af de øer, som ligger nær Nykøbing Falster, er der adgangsforbud, fordi de er yngleområder.[9] Naturstyrelsen forvalter Natura 2000-områderne, samt to skovområder øst og nordøst for Nykøbing.[10]

Tingsted Å løber fra øst tværs igennem byen, lidt nord for det gamle centrum, med udløb ved Slotsbryggen og Guldborgsund.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Grundet at Nykøbing ligger meget sydligt i landet, og lige ud til et sund ligger middeltemperaturen generelt lidt over landsgennemsnittet. Særligt om sommeren er den omkring 1 °C over landsgennemsnittet. Nedbørsmængden ligger under landsgennemsnittet.[11]

Vejr for Klimanormal for Syd- og Sønderjylland. Målingerne er fra periode 1961 - 1990.
Måned Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec År
Gennemsnitstemperatur -0.1 °C 0.0 °C 2.5 °C 6.3 °C 11.5 °C 15.0 °C 16.2 °C 16.3 °C 13.3 °C 9.5 °C 5.0 °C 1.4 °C 8.1 °C
Gennemsnitlig nedbør 46 mm 31 mm 38 mm 38 mm 43 mm 49 mm 62 mm 59 mm 56 mm 52 mm 60 mm 53 mm 584 mm
Kilde: Danmarks Meteorologiske Institut[11]

Demografi[redigér | redigér wikikode]

År 1850 1901 1960 1981 1986 1990 1996 2000 2004 2009 2010[1]
Kommunen - - - 25.576 25.117 25.214 25.053 25.375 25.559 - -
Byen ca. 2.000 7.300 17.850 19.038 18.697 18.937 16.048 16.460 16.784 16.405 16.458

Lolland-Falster har generelt en lav procentdel indvandrere i forhold til andre dele af landet, og i første kvartal af 2013 Guldborgsund Kommune den med tredje laveste tilstrømning af indvandrere.[12]

Generelt har Lolland-Falster høj arbejdsløshed og lave huspriser i forhold til resten af landet.[13][14] Nykøbing Falster ligger dog i den høje ende for området, men var i 2012 den fjerdebilligst by i landet pr. kvadratmeter.[15] Huspriserne i regionen forventes at stige pga. Femern Bælt-forbindelsen, der skal stå færdig i 2021.[16]

Levetiden er, ligesom for resten af Lolland-Falster, blandt den laveste i landet.[17]

Transport og infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Transport[redigér | redigér wikikode]

Tidligere pakhus på havnen.

Havn[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Nykøbing Falster Havn

Nykøbing Falster Havn er en industrihavn med i alt 1,2 km kaj og et areal på omkring 100.000 m2. Havnen er 6,1 m dyb.[18] Havnen blev udbygget flere gange op igennem 1800-tallet i takt med, at kvæg- og sukkerproduktionen i området steg.[19] De største skibe, der kan sejle der, er 129 m lange og 20 m brede. Der findes flere kraner til af- og pålæsning af gods.[20]

Desuden findes der en lystbådehavn ved Slotsbryggen og en mindre lystbådehavn kaldet Lergravens Sejl- og Fiskeriklub, der ligger syd for Frederik d. 9's Bro mod udkanten af byen.[20] Der er i alt 550 havnepladser i havnen,[21] men omkring 300 af disse tilhører forskellige sejl- og fiskeklubber.[22][23]

Kollektiv transport[redigér | redigér wikikode]

Den nuværende Nykøbing F Station, der blev opført i forbindelse med Fugleflugtslinjen, drives af DSB. Den er endestation for regionaltog fra København via Ringsted og standsningssted for tog til Rødby. Internationale tog fra København til Hamborg (via færge Rødby-Puttgarden) standser også i Nykøbing. Lokalbanen Lollandsbanen, der går via Maribo til Nakskov, har endestation i Nykøbing. Sidstnævnte drives af Lokaltog.

Tidligere gik Gedserbanen også gennem byen, men denne togdrift ophørte i 2010.[24][25] Ligeledes var byen station på Stubbekøbing-Nykøbing-Nysted Banen, der blev lukket af to omgange. Først i 1961, hvor driften fra Nysted til Nykøbing blev indstillet og senere i 1966, hvor driften fra Stubbekøbing ophørte.[26][27]

I maj 2013 meddelte Transportministeriet, at Nykøbing Falster også skal være en del af den såkaldte timemodel, der skal nedbringe rejsetiden mellem de største byer i Danmark til en time.[28]

Byen betjenes af en flere buslinjer, der både kører som bybusser og til destinationer uden for byen og drives af Movia.[29]

Desuden afgår "Rute 800" fra Nykøbing Falster til Odense via Spodsbjerg-Tårs[30] og busser flere busser fra København til Berlin stopper ligeledes på banegårdspladsen.[31]

Bilisme og gang[redigér | redigér wikikode]

Bjørnen på torvet der ligger i forbindelse med gågadeerne.

Den nærmeste motorvej er sydmotorvejen, hvorfra E55 går lige igennem byen. Primærrute 9 går fra Nykøbing Falster via Maribo og tværs over Fyn til Odense. Frederik d. 9's Bro, som er en del af Primærrute 9, forbinder Nykøbing med Lolland. Broen er en bjælke- og klapbro, der tillader at store skibe samt lystsejlere med sejlskibe, hvor masten ikke kan lægges ned, får adgang til havnen. Gaabensevej, der går over i Engboulevarden og Vesterskovvej for at ende i Gedser Landevej, er en af de største veje i byen og går fra nord til syd og er forbundet med E55 i begge ender. Prinsholmvej går rundt om den sydlige del af byen. En anden stor vej er Østerbrogade, som går fra centrum mod øst ud af byen.

I 2012 begyndte anlæggelsen af Nykøbing Falster Omfartsvej, der skal lede trafikken uden om byen og særligt aflaste det centrale vejnet i Nykøbing for færgetrafikken til Gedser Havn. Vejen blev indviet i november 2014.[32]

Byens mange gågader forbinder det centrale Nykøbing i form af Torvet, området omkring vandtårnet og Klosterkirken.

Lufthavne[redigér | redigér wikikode]

Den nærmeste lufthavn er Lolland-Falster Lufthavn, som egentligt er en flyveplads uden faste luftfartsselskaber med afgange til og fra lufthavnen. Københavns Lufthavn, der er den største i Skandinavien ligger knap halvanden time i bil fra Nykøbing.[33]

Derudover findes Flughafen Rostock-Laage i Rostock, Tyskland, der er en regional lufthavn.

Forsyning[redigér | redigér wikikode]

Frem til 1976 sørgede Nykøbing Vandtårn for byens vandforsyning.[7] Fra 2010 har Guldborgsund Kommune overdraget forsyningen for vand, fjernvarme og spildevand til Guldborgsund Forsyning,[34] der dog ejes af Guldborgsund Kommune.[35] Firmaet I/S Refa ejer fjernevarmeværket i byen, som bruger træflis til at fyre med. Anlægget forsyner også dele af området omkring Nykøbing.[36] SEAS-NVE har forsyningspligt af el i området, men som alle andre steder er der frihed til at vælge andre leverandører.[37] Nykøbing har også et vandværk.[38]

Nykøbing Falster har en genbrugsplads, der også drives af Refa.[39]

Hospitalsvæsen og politi[redigér | redigér wikikode]

Sygehuset i Nykøbing Falster set fra Middelaldercentret på den anden side af Guldborgsund.

Franciskanerklostret fungerede som byens hospitalsvæsen i middelalderen.[40] I dag er Nykøbing F. Sygehus det eneste sygehus i kommunen, og det har ca. 1.140 medarbejdere[41].

Nykøbing Falster lokalpoliti er en del af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og har kontor i Vestergade.[42] Desuden findes Retten i Nykøbing Falster, hvis retskreds dækker Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommune.[43]

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Nykøbing Falster er erhvervsmæssigt centrum for Falster og en stor del af Lolland. Byen har mange små og mellemstore virksomheder, og en del større virksomheder fra Danmark har afdelinger i byen. Dette gælder bl.a. rådgivningsvirksomheden NIRAS[44], bilforhandleren Ejner Hessel A/S,[45] og Dantaxis afdeling, der dækker Guldborgsundområdet.[46] Prissammenligningshjemmesiden PriceRunner har sit danske kontor i byen.[47]

I mange år var Nykøbing Falster Sukkerfabrik en af de vigtigste arbejdspladser i byen. Den oprindelige fabrik blev opført i 1884.[19] Fabrikken er i dag en af de få der stadig er i brug, og den ejes af Nordic Sugar.[3][48] Både det regionale dagblad Lolland-Falsters Folketidende og Radio SydhavsØerne har hovedkontor i byen.[49][50] Den landsdækkende humanitære organisation, Dansk Folkehjælp, har ligeledes hovedkontor i Nykøbing,[51] efter det blev flyttet fra Holeby i starten af 2014[52] Tøjkæden Deres blev grundlagt i Nykøbing af Kai Ginsborg i 1939, og det er i dag en kæde som består af 67 butikker i hele landet. Oprindeligt blev den grundlagt under navnet Carlton og forhandlede både herre-, dame- og børnetøj samt boligtekstiler.

Byen har et hotel, et vandrehjem og flere bed and breakfast.[53] Hotel Falster ligger i den nordlige del af byen, og er et familiedrevet hotel med 68 værelser, der blev etableret i 1986.[54] I juni 2014 blev hotellet hærget af en voldsom brand, hvor restauranten, receptionen og nogle mødelokaler nedbrændte.[55] Hotel Falster kom dog hurtigt op at køre igen, dog uden de nedbrændte faciliteter.[56] Danhostel driver et vandrehjem med 22 værelser i den østlige udkant af byen.[57]

Politik[redigér | redigér wikikode]

Nykøbing Falster er i dag hovedsæde for Guldborgsund Kommune. Indtil Kommunalreformen 2007 eksisterede Nykøbing Falster Kommune, som dækkede selve byen og en del af oplandet. Kommunen har traditionelt været en socialdemokratisk kommune, med adskillige borgmestre fra dette parti. Poul-Henrik Pedersen, der var en populær borgmester igennem adskillige valg siden 1990, formåede at beholde borgmestertitlen trods to partiskift. I dag er John Brædder fra lokallisten Guldborgsundlisten borgmester, hvilket han har været siden valget i 2009.

Borgmester Parti Periode Kommune
Reinholdt Jørgensen Socialdemokratiet 1954 - 1973[58] Nykøbing Falster Kommune
Børge Jørgensen Socialdemokratiet 1973 - 1990[59]
Poul-Henrik Pedersen Socialdemokratiet 1990-1997
Løsgænger 1997-1998 Guldborgsundlisten 1998-nu
1990 - 2007[60]
Kaj Petersen Socialdemokratiet 1. januar 2007 - 31. december 2009 Guldborgsund Kommune
John Brædder Guldborgsundlisten 1. januar 2010 -
Borgmesteren siden 2009 John Brædder, her til åbning af teknologipark på Middelaldercentret.

Efter Kommunalvalget 2013 så mandat fordelingen i byrådet således ud:

Parti Mandater
(2013[61][62])
Socialdemokratiet 9
Dansk Folkeparti 7
Venstre 4
Enhedslisten 1
SF 1
Konservative Folkeparti 1
Radikale Venstre 0
Liberal Alliance 0
Kristendemokraterne 0
Guldborgsundlisten 6
I alt 29

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Flere forskellige uddannelsesinstitutioner er repræsenteret i Nykøbing Falster.

University College Sjællands "campus Storstrøm" er delt mellem Vordingborg og Nykøbing Falster med uddannelserne sygeplejerske, leisure management, socialrådgiver og pædagog i Nykøbing.[63][64]

Byens, og Falsters, eneste almene gymnasium er Nykøbing Katedralskole, der også tilbyder HF.[65] Det blev grundlagt i 1498, og overgik i 2006 til selveje. I 2011 var karaktergennemsnittet 6,61, hvilket var lidt under landsgennemsnittet på 6,89.[66] CELF omfatter HTX, HHX, HG og flere erhvervsuddannelser. Både Katedralskolen og CELF trækker unger fra et stort opland omkring byen, da de er de eneste, der tilbyder ungdomsuddannelser Falster samt en stor del af Østlolland.

Byen har seks folkeskoler[67] samt to privatskoler. De ene af disse, Sct. Joseph Søstrenes Skole, er katolsk men er åben for alle trosretninger.[68]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Attraktioner og seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Middelaldercentret - byens største seværdighed.

Nykøbing Falster rummer adskillige museer, flere teatre og har tilbagevendende kulturbegivenheder.

Museer[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Middelaldercentret

Middelaldercentret er byens ubetinget største turistattraktion[21][69][70], selvom det egentligt ligger i Sundby på Lollandssiden af Guldborgsund. Centret blev grundlagt i 1989, da byen fejrede 700 års jubilæum. Bymuseet rekonstruerede som de første i verden en middelalderlig kastemaskine kaldet en blide,[71][72] der tiltrak op mod 30.000 gæster i de tre uger forsøget varede.[72][73] Museet er siden blevet kraftigt udvidet, og består i dag af et rekonstrueret udsnit af en typisk dansk købstad omkring år 1400. Det besøges af mellem 45 og 55.000 mennesker årligt,[74] og skaber også øget omsætning i Nykøbing[75] som en af landsdelens vigtigste turisterhverv.[76]

Guldborgsund Zoo er byens zoologiske have, og den rummer omkring 80 forskellige arter. Derudover har den også en stor samling af blomster og sjældne kaktuser.

Museum Lolland-Falster afdeling Falsters Minder er bymuseum for Nykøbing, og derudover har museet Den gamle Købmandshandel. Det er også i Falsters Minder, at byens tursitinformation findes. Desuden er Czarens Hus med restaurant også en del af museet.[77] Museet har også administration i byen. Derudover findes Nykøbing Falster Frisørmuseum,[78] Brandmuseet, der deler bygning,[79] og Legetøjsmuseet i Ejegod Mølle.[80]

Kulturbegivenheder[redigér | redigér wikikode]

Af årligt tilbagevendende kulturbegivenheder findes Nykøbing F. Revyen, der hvert år trækker mange gæster til byen. I 2014 var det landets tredje mest sete revy med over 32.000 solgte billetter.[81] Den har desuden vundet både Revyernes Revy og Charlies Revygalla.[82] Desuden har byen både en kulturnat og Nykøbing Falster Festuge, hvor bl.a. Kandis, Joey Moe og De Glade Sømænd har spillet.[83] Festugen blev, ligesom Middelaldercentret, etableret i 1989 i anledning af byens 700 års jubilæum.[84]

Musik og teater[redigér | redigér wikikode]

Byen rummer tre forskellige teatre; Nykøbing Falster Teater, der har rødder tilbage i 1800-tallet, Teatret Masken der blev grundlagt i 1978 og holder til i Kulturfabrikken samt amatørteatret Sprøjtehusteatret.[3][85] I Kulturfabrikken afholdes flere koncerter hvert år. Derudover har byen en biograf, Nordisk Film Biografer Nykøbing (tidligere Scala Bio), der er en af landsdelens største,[86] samt et åbent atelier hos en gruppe kunstnere. Biografen ligger på Slotsbryggen og den eneste rest af Nykøbing Slot findes lige uden for hovedindgangen.[3]

Bygninger[redigér | redigér wikikode]

I byen findes adskillige gamle huse; det mest berømte er Czarens Hus fra 1716 i Langgade, der oprindeligt var byens kro, men som nu er bymuseum og restaurant.[5] I samme gade findes gamle borgerhuse i nr. 16 og 18, hvoraf det sidstnævnte er købstadens ældste, opført i 1580.[87] Ritmestergården, beliggende på hjørnet af Frisegade og Store Kirkestræde, er en gammel bindingsværksgård fra 1630,[88] der oprindeligt var tilholdssted for omvandrende håndværkere, som sted benævnt Naverhule, nu benyttet af værtshuset Marinestuen. I Jernbanegade findes en længere butiksfacade, hvis arkitektur er inspireret af baltiske basarer.

Nykøbing Vandtårn har siden 1994 fungeret som udsigtstårn for publikum og senere desuden som udstilling for diverse kunstnere. Det har syv etager, og 146 trin fører op til udsigtsposten 32 meter over asfalten. Tårnet har en arkitektonisk udforming, der minder om vandtårnene i Nysted og Sakskøbing, også beliggende på Lolland-Falster.[7] Byens ældste vandtårn ligger ved siden af byens kloster.

Byens bibliotek er hovedbibliotek for Guldborgsund Kommune.[89]

Der ligger i alt tre kirker i Nykøbing Falster. Den ældste og mest berømte er Klosterkirken, der blev gurndlagt i 1419, men derudover findes Lindeskovkirken og Nordre Kirke.[90]

Sport[redigér | redigér wikikode]

I mange år var fodboldklubberne B 1901 og B 1921 fremme i dansk divisionsfodbold og i Landspokalturneringen for herrer. Klubberne har bl.a. fostret Michael Hansen, der er blandt de fire spillere med flest kampe i Superligaen. I 1994 stiftede de to klubber eliteoverbygningen Nykøbing FC (tidligere Lolland-Falster Alliancen), der har hjemmebane i Nykøbing Falster Idrætspark, hvor der er plads til i alt 10.000 tilskuere.[91]

Byens håndboldklub er Nykøbing Falster Håndboldklub, hvis damehold sikrede sig adgang til Damehåndboldligaen i sæsonen 2013/2014. Klubben var en overgang sponsoreret af PriceRunner, der har afdeling i byen. Under denne periode hed deres hjemmebane PriceRunner Arena.[92] Scandlines overtog sponsoratet i 2014 og hallen hedder nu Scandlines Arena.[93]

Foruden Danmarks største karateklub Okinawa Goju-Ryu og Svømmecenter Falster, findes der indtil flere motionscentre samt sports- og idrætsanlæg. et af de større anlæg er Nykøbing F. Travbane, som er en travbane lidt syd for byen. Den blev grundlagt i 1966, men i 2014 blev den truet af lukning, da Folketinget besluttede at reducere støtten fra tipsmidlerne til hestesport med 5 mio. kr. i 2015.[94] desuden findes en golfklub med tilhørende golfbane i den østlige udkant af byen.[95]

Byen er hjemsted for danmarks største brydeklub BK Thor, hvor bl.a. Mark O. Madsen kommer fra. Madsen vundet medaljer ved flere verdensmesterskaber i brydning, og repræsenterede Danmark ved OL 2012. klubben har vundet 223 danske mesterskaber på 95 år.[96] Derudover findes badmintonklubben NBK og en motorsportsklub, der som den eneste på Lolland-Falster arrangerer klubrally, rally og DM rally[97] og flere andre sportsklubber.[98]

I 2012 var Nykøbing Falster Bueskyttelaug vært for ungdoms EM i bueskydning.[99] En af klubbens egne skytter vandt guld i den individuelle skydning ligesom klubben vandt guld i Cadet Mixed Team.[100]

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Berømte bysbørn[redigér | redigér wikikode]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Politikere[redigér | redigér wikikode]

Sportsfolk[redigér | redigér wikikode]

Andre[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
 2. Satellitbyer: Grænge, Nagelsti, Sundby, Systofte Skovby, Idestrup, Væggerløse og Sønder Vedby Skovhuse Statistikbanken Tabel BEF44
 3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 Nykøbing F. campisternes-rejseportal.eu. Hentet 20/1-2015
 4. Lundeårbogen. Gribskov Gymnasium. Hentet 17/8-2015
 5. 5,0 5,1 Czarens Hus, historiskatlas.dk. Hentet 29/6-2013
 6. Om huset, czarenshus.com, hentet 26/6-2013
 7. 7,0 7,1 7,2 Vandtårnets historie. vandtaarnet.multicentersyd.dk. Hentet 13/2-2014
 8. Nykøbing F. Vandtårn / Udsigtstårn. Cofman.dk. Hentet 13/2-2014
 9. Natura 2000 område 173, Smålandsfarvandet og Guldborgsund med kyster, Naturstyrelsen. Hentet 23/11-2014
 10. Stortrøm. Naturstyrelsen. Hentet 23/11-2014
 11. 11,0 11,1 Klimanormaler. DMI. Hentet 23/11-2014
 12. Indvandrere vælger Lolland-Falster fra. Lolland-Falsters Folketidende. Hentet 23/11-2014
 13. Lolland-Falster er på vej. Business.dk. Hentet 23/11-2014
 14. Ulighed spalter Sjælland. Ugebrevet A4. Hentet 23/11-2014
 15. Nakskov har Danmarks billigste huspriser. Lolland-Falsters Folketidende. Hentet 23/11-2014
 16. Femern Bælt forbindelsen betyder stigning i huspriserne. Hamborgskoven. Hentet 23/11-2014
 17. Kortest levetid i København og på Lolland-Falster. Statens Institut for Folkesundhed. Hentet 23/11-2014
 18. Guldborgsund Havne, guldborgsundhavne.dk, hentet 19/11-2014
 19. 19,0 19,1 Nykøbing Falster Havn og Sukkerfabrik. Kulturarv.dk. Hentet 19/11-2014
 20. 20,0 20,1 Nykøbing Falster Havn. Danskehavnelods.dk. Hentet 19/11-2014
 21. 21,0 21,1 Nykøbing Falster Havn. Sejlnet.dk. Hentet 19/11-2014
 22. Nykøbing F. Lysbådehavn. Guldborgsund Kommune. Hentet 19/11-2014
 23. Nykøbing Falster Lystbådehavne. VisitLolland-Falster. Hentet 19/11-2014
 24. 15/10-2008 Flertal for at lukke Gedserbanen, dr.dk, hentet 6/5-2013
 25. Stop for togbetjening af Gedserbanen, trm.dk, 6/5-2013
 26. Stubbekøbing - Nykøbing - Nysted. Lokalhistoriske Arkiver i Sydøstdanmark. Hentet 6/5-2013
 27. SNNB - Indledning, evp.dk, hentet 6/5-2013
 28. 16/5-2013 Nykøbing F bliver del af højhastighedstognet, af Mikael Rømer, dr.dk, hentet 18/5-2013
 29. Nykøbing Falster - kort over busruter, moviatrafik.dk, hentet 6/5-2013
 30. Rute 800, johns-bus.dk, hentet 6/5-2013
 31. Busrejser: Berlin, rejsebixen.dk, hentet 6/5-2013
 32. Nykøbing Falster Omfartsvej. Vejdirektoratet. Hentet 29/5-2014
 33. Rutevejledning. Google Maps. Hentet 23/11-2014
 34. Forsyning. Guldborgsund Kommune. Hentet 6/5-2013
 35. Hvem er Guldborgsund Forsyning. Guldborgsund Forsyning. Hentet 6/5-2013
 36. Nykøbing F biovarmeværk. Refa. Hentet 19/11-2014
 37. Elforsyning. Guldborgsund Forsyning. Hentet 6/5-2013
 38. Offentlige vandværker. Guldborgsund Forsyning. Hentet 6/5-2013
 39. Genbrugspldaser. Guldborgsund Forsyning. Hentet 6/5-2013
 40. Klosterets historie, klosteret.dk, hentet 6/5-2013
 41. Om Nykøbing F. sygehus. regionsjaelland.dk. Hentet 22/1-2014
 42. Adresser, telefonnumre og åbningstider. politi.dk. Hentet 22/1-2014
 43. Om Rette i Nykøbing Falster. Domstol.dk. Hentet 3/9-2014
 44. Nykøbing F.-kontoret søger en markedschef, der kan fordoble antallet af ansatte på tre år. NIRAS. Hentet 18/11-2014
 45. Ejner Hessel Nykøbing F. A/S. Ejner Hessel A/S. Hentet 18/11-2014
 46. Kontakt. Dantaxi Guldborgsund. Hentet 18/11-2014
 47. Kontakt PriceRunner. PriceRunner. Hentet 23/11-2014
 48. Nordic Sugar Nykøbing. Nordic Sugar. Hentet 18/11-2014
 49. Kontakt. Lolland-Falsters Folketidende: Hentet 18/11-2014
 50. Historien. Radio SydhavsØerne. Hentet 18/11-2014
 51. Hovedkontor. Dansk Folkehjælp. Hentet 18/11-2014
 52. Dansk Folkehjælp flytter hovedkontor til Nykøbing. Lolland-Falsters Folketidende: Hentet 18/11-2014
 53. I og omkring Nykøbing Falster. Booking.com. Hentet 10/1-2015
 54. Profil. Hotel Falster. Hentet 10/1-2015
 55. Hotel Falster-brand slukket: Store ødelæggelser. Lolland-Falsters Folketidende. Hentet 10/1-2015
 56. Hotel Falster er oppe at køre igen. Lolland-Falsters Folketidende. Hentet 10/1-2015
 57. Danhostel Nykøbing Falster. Danhostel. Hentet 10/1-2014
 58. Borgmester Reinholdt Jørgensen. danskekommuner.dk. Hentet 2015-04-23. 
 59. Borgmester Børge Jørgensen. danskekommuner.dk. Hentet 2015-04-23. 
 60. Borgmester Poul-Henrik Pedersen. danskekommuner.dk. Hentet 2015-04-23. 
 61. Guldborgsund Kommune. dr.dk. Hentet 21/11-2013
 62. Byråd. Guldborgsund Kommune. Hentet 17/2-2015
 63. Velkommen til Campus Storstrøm, University College Sjælland. Hentet 17/4-2013
 64. UCSJ, Nykøbing F., ug.dk, hentet 17/4-2013
 65. nykat-gym.dk, hentet 17/4-2013
 66. Her er de bedste og dårligste gymnasier. BT. Hentet 10/1-2015
 67. Folkeskoler. Guldborgsund Kommune. Hentet 17/4-2013
 68. Velkommen til Sct. Joseph Søstrenes Skole. Sct. Joseph Søstrenes Skole. Hentet 3/5-2015
 69. Lonely Planet (2011) (på engelsk). Denmark Travel Guide. Lonely Planet. pp. 239–. ISBN 978-1-74321-287-5. Hentet 23/5-2013. 
 70. Tv-klip: Anne-Vibeke Rejser - Lolland, Middelaldercentret i Nykøbing Falster. Rejseavisen. 2014-05-02. Hentet 2014-05-10. 
 71. "Reconstructing Medieval Artillery". Archaeology. 2005-06-14. Hentet 2013-09-18. 
 72. 72,0 72,1 Holm, Erik (2014-08-05). "Byggeriet af den første blide blev set af 20.000". Lolland-Falsters Folketidende (Folketidende Gruppen): s. 6. 
 73. Schmidt, Anders Legarth (2006-01-26). "Jagt på krudt til perfekte våben". Politiken (JP/Politikens Hus). Hentet 2013-08-05. 
 74. Kultur- og Fritidsudvalget. Guldborgsund Kommune. 9. april 2014. Hentet 2013-05-04. 
 75. "Åh nej - ikke igen". Lolland-Falsters Folketidende (Folketidende Gruppen). 2009-12-28. Hentet 2014-11-30. 
 76. Tiemroth, Peter (2009-01-03). "Middelaldercentret i Nykøbing F.: Storebror til Raagelundsgaard". Bornholms Tidende. 
 77. Czarens Hus. Kulturstyrelsen. Hentet 10/1-2015
 78. Velkommen til Frisørmuseet. Nykøbing Falster Frisørmuseum. Hente 10/1-2015
 79. Nykøbing Brandmuseum. Brandmuseet.dk. Hentet 14/11-2013
 80. Legetøjsmuseet Nykøbing F.. VisitLolland-Falster. Hentet 13/2-2014
 81. Nykøbing F. Revyen satte ny rekord - igen. Lolland-Falsters Folketidende. Hentet 4/1-2015
 82. Ny fornem pris til Nykøbing F. Revyen. Lolland-Falsters Folketidende. Hentet 4/1-2015
 83. Festuge 2011. Nykøbing Falster Turistforening. Hentet 6/5-2013
 84. Historie... Æhe. Hentet 10/1-2015
 85. Teater, Guldborgsund Kommune, hentet 29/4-2013
 86. Nordisk Film Biografer Nykøbing Falster. Kino.dk. Hentet 16/6-2014
 87. Sag: Langgade 16-18, Nykøbing F.Kulturstyrelsen. Hentet 10/1-2015
 88. Bygning: Ritmestergården. Kulturstyrelsen. Hentet 10/1-2015
 89. Biblioteker. Guldborgsund Kommune. Hentet 17/4-2013
 90. Kirker, nyk-f-sogn.dk, hentet 29/4-2013
 91. Nykøbing F. Idrætspark. Stadions.dk. hentet 25/10-2014
 92. NFH får ny storsponsor. Hbold.dk. Hentet 20/11-2014
 93. NFH’s hjemmebane skifter navn til Scandlines Arena. Mynewsdesk.com. Hentet 20/11-2014
 94. Travbaner i Billund og Nykøbing Falster tæt på lukning. DR. Hentet 19/11-2014
 95. Kontakt Golfklubben Storstrømmen. Golfklubben Storstrømmen. Hentet 19/11-2014
 96. BK Thors danske mestre. BK Thor. Hentet 10/1-2015
 97. Nykøbing F. MotorSport Fart med fornuft. Nykøbing Falster MotorSport. Hentet 19/11-2014
 98. Sportsklubber i Nykøbing F. Nysport.dk. Hentet 19/11-2014
 99. 13th European Junior/Cadet Outdoor Championship. nf-bueskyttelaug.dk. Hentet 7/11-2013
 100. Ungdoms EM i Nykøbing F - Det blev til 6 medaljer. bueskydningdanmark.dk. Hentet 7/11-2013

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]