Ogaden (område)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler et område i Etiopien. Opslagsordet har også en anden betydning, se Ogaden (klan).
Kort over Etiopien, hvor Ogaden er markeret med mørkere rødt
Ogadens flag

Ogaden er et omstridt område i det østlige Etiopien med grænser mod Somalia og udgør store dele af Afrikas Horn. Området er befolket af nomader af somalisk oprindelse.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Området blev i 1977 invaderet af somaliske tropper, som erobrede omkring 90% af området, men blev drevet tilbage året efter af etiopiske tropper assisteret af Sovjetunionen med militære styrker.

Området blev koloniseret af Storbritannien som et protektorat fra sidste halvdel af 1800-tallet til det blev annekteret af Etiopien i mellemkrigstiden. Grænsen til Britisk Somaliland blev trukket op gennem en traktat i juni 1897.[1]

I følge historikeren Bahru Zewde prøvede briterne at skille Ogaden fra Etiopien efter at de havde erobret Italiensk Østafrika, og således kunne lægge det til Britisk Somaliland og Italiensk Somaliland."[2] Etiopien prøvede at få området og Eritrea tilbage efter krigen i 1945, men det lykkedes ikke før 1948. Briterne beholdt et lille område i nordøst, kaldet Haud og et område kaldet «Reserved Area», som strakte sig fra Haud til Fransk Somaliland (nutidens Djibouti). Briterne leverede ikke disse områder tilbage før 1954.[3]

Der har siden slutningen af 1980'erne været guerilla-aktivitet mod de etiopiske myndigheder under ledelse af ONLF (Ogadens Nationale Frihedsfront).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bahru Zewde, A History of Modern Ethiopia (London: James Currey, 1991), side 113.
  2. ^ Bahru Zewde, side 180.
  3. ^ Bahru Zewde, side 181.

Koordinater: 7°17′N 44°18′Ø / 7.28°N 44.3°Ø / 7.28; 44.3