Olafur Eliasson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Olafur Eliasson

Olafur Eliasson (født 1967) er en dansk-islandsk kunstner. Han laver store særprægede installationer og har udstillet i bl.a. Østrig, Tyskland, USA og Frankrig. Han udstillede i 2003 og 2004Tate Modern i London.


I efteråret 2004 præsenterede ARoS Aarhus Kunstmuseum en særudstilling med værker af Olafur Eliasson.

Taget på ARoS[redigér | redigér wikikode]

Olafur Eliasson har vundet konkurrencen om at færdiggøre ARoS. Taget på kunstmuseet ARoS skal færdiggøres for 30 millioner kr. fra Realdania med Eliassons projekt, ”Himmelrummet”. Det er valgt af en enig dommerkomité, der havde fem internationale projekter at vælge mellem. ”Himmelrummet” er en cirkelformet udsigtsgang eller gloriekuben (som er ARoS’ fysiske form) indkapslet i glas med alle regnbuens farver. Desuden er der en stor kugle på taget indrettet som meditationsrum. I loftet er prismer, som skal indfange solens lys og bryde det i spektrets farver. Desuden er der i kuglen monteret et camera obscura, som skal vise udsigten fra taget. På den måde er hele spektret med fra helvede til himmel: ARoS er bygget efter inspiration af Dantes Den guddommelige komedie. Kælderen med ni rum er helvede og Eliassons projekt himmelen.

BMW[redigér | redigér wikikode]

På San Francisco Museum of Modern Art[1] udstilledes 8. september 2007-13. januar 2008 Eliassons bidrag i BMWs Art Collection-koncept, det nyeste i en serie, som blev lanceret i 1975. Det går ud på, at kunstnere skal formulere et udsagn om deres tid på deres samtids biler. Eliasson er nr. 16 i rækken af kunstnere. Andy Warhol og David Hockney er blandt hans forgængere. Olafur Eliasson har fjernet en BMW H2Rs karrosseri og erstattet det med trådnet og reflekterende paneler. Bilen er så i et frysehus i løbet af nogle dage sprøjtet over med 2.000 liter vand, som langsomt er blevet til et lag is, som oplyses inde fra bilen.[2]

New York City Waterfalls[redigér | redigér wikikode]

26. juni 2008 indviedes en række kunstigt skabte vandfald fire steder langs East River i New Yorks havn. Ved åbningen sagde Eliasson bl.a. om sin fascination af vand i det offentlige rum, at "vand har denne fantastiske evne til at være alt for alle."[3] Bl.a. Politikens kunstanmelder Marcus Rubin mener, at Eliassons vandfaldsprojekt er det største kunstprojekt i New York siden Christo installerede tusindvis af porte i Central Park i 2005.[4]

Udsat for hærværk[redigér | redigér wikikode]

I januar 2005 urinerede performance-kunstneren Uwe Max Jensen i Eliassons vandskulptur Waterfalls, som var udstillet på ARoS i Århus. Jensen selv kaldte akten »At hæve vandstanden i en skulptur af Olafur Eliasson«.

Hædersbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ http://www.sfmoma.org/exhibitions/exhib_detail.asp?id=316 Your tempo: Olafur Eliasson
  2. ^ Olafur Eliasson bygger fremtidsbil - fra The Independent og Information, 5. september 2007 (hentet 25. juni 2015)
  3. ^ ‘Waterfalls’ Display Opens on Harbor – City Room Blog – NYTimes.com
  4. ^ Det største der er sket siden Christo – Politiken.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]