Oldboy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Oldboy
Originaltitel 올드보이
Instrueret af Rediger på Wikidata Park Chan-wook
Manuskript af Rediger på Wikidata Park Chan-wook, Garon Tsuchiya, Nobuaki Minegishi og Hwang Jo-yun
Medvirkende Rediger på Wikidata Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jeong, Ji Dae-han, Oh Tae-kyeong, Yoon Jin-seo, Oh Dal-su, Kim Byeong-ok, Lee Dae-yeon, Oh Kwang-rok, Lee Seung-sin, Lee Mi-mi, Sung Suk-je, Park Jae-woong og Kim Soo-hyun
Fotografering Rediger på Wikidata Chung Chung-Hoon
Land Rediger på Wikidata Sydkorea
Sprog Rediger på Wikidata koreansk
Links
iMDB Rediger på Wikidata på IMDb
Scope på scope.dk
DFI Rediger på Wikidata i DFI's filmdatabase
Noter
Dele af ovennævnte oplysninger stammer direkte fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Oldboy (Hangul: 올드보이, den fonetiske omskrivning af "Oldboy") er en sydkoreansk film fra 2003 instrueret af Park Chan-wook. Filmen er løst baseret på den japanske manga af samme navn skrevet af Nobuaki Minegishi og Garon Tsuchiya. Oldboy er den anden film i The Vengeance Trilogy, efterfulgt af Sympathy for Mr. Vengeance og efterfølges af Sympathy for Lady Vengeance.

Filmen følger historien om en Oh Dae-Su, der er låst inde i et hotelværelse i 15 år uden at kende sin fangevogters motiver. Da han endelig frigives, Dae Su befinder sig stadig fanget i et net af sammensværgelse og vold. Hans egen søgen efter hævn bliver bundet sammen med romantik, da han falder for en attraktiv sushikok.

Filmen vandt De Gyldne Palmer på 2004 Cannes Film Festival og fik stor ros fra formanden for juryen, direktør Quentin Tarantino. Kritisk er filmen blevet godt modtaget i USA, med en 82% "Certified Fresh"-rating på Rotten Tomatoes. Filmkritiker Roger Ebert har kaldt Oldboy en "... kraftfulde film ikke på grund af, hvad det skildrer, men på grund af dybden af det menneskelige hjerte." I 2008 blev filmen valgt af brugere af CNN som en af ti bedste asiatiske film der nogensinde er lavet.

Filmen har en del referencer til de Danmark og Skandinavien.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]