Oldtidsgrave i Døllefjelde Sogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Højst bemærkelsesværdigt findes ingen oldtidsgrave bevaret i Døllefjelde Sogn. Der er heller ingen efterretninger om forsvundne grave på nær 2, som først for ganske få år siden er fundet i forbindelse med nedgavningen af et elkabel. Det må betyde, at der enten aldrig har været ret mange grave i dette område, eller at eksisterende grave er blevet fjernet så tidligt, at der ikke mere findes erindring eller indberetninger om dem. Ordet Døllefjelde betyder noget i retning af ”lavtliggende uopdyrket område”, og måske boede der i stenalderen boede kun ganske få mennesker her. I 2 skove lige nord for Døllefjelde, Fjelde Skov og Rykkerup Skov, er der til gengæld mange oldtidsgrave bevaret til i dag, og nabosognet Musse har givet navn til Musse Herred, og må derfor have haft en stor betydning i det mindste da herredet opstod. Det kulturhistoriske Centralregister har kun 3 poster omhandlende Døllefjelde Sogn.

Døllefjelde Sogn[redigér | rediger kildetekst]

Spor efter en dysse – SB1
Over et område har man i 1940 og 2001 fundet rester, der tydes som stammende fra en dysse. I samme område er der små spor efter en boplads. I 1940 købte LFS et jernaldergravfund fremkommet på C.Svendsens mark i Døllefjelde. Fundet bestod af en træspand med bronzebeslag, to lerkar og en massiv bronzefingerring. Dertil fragmenter af et kranie samt nogle tænder. Gravfundet skal placeres i sen yngre romertid. Jernaldergraven er anlagt på stedet for den formodede langdysse. (LFS=Lolland-Falsters Stiftsmuseum)

Spor efter en dysse – SB3
Lige nord for SB1 fandt man i forbindelse med en kabelnedlæggelse i 2001 spor, der blev tolket som rester af bl.a. en stendysse.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel om lokaliteten Oldtidsgrave i Døllefjelde Sogn kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.