Ole Andersen (trompetist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ole Andersen
Fulde navn Ole Carsten Andersen
Født 10. august 1942 (78 år)
Slangerup
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Trompetist
Musiklærer
Dirigent
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ole Carsten Andersen (født 10. august 1942 i Slangerup) er en dansk trompetist og musiklærer. Derudover er han dirigent for amatørorkesteret Nykøbing Sjælland Stadsorkester.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Ole Andersen begyndte som musiker som 13-årig og blev som 16-årig optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor Kurt A. Pedersen var hans lærer i trompet 1958-1961.

Orkestermusiker[redigér | redigér wikikode]

Som 18-årig blev han solotrompetist i Radiounderholdningsorkestret, hvor han virkede under kapelmester Grethe Kolbe i 5 år, indtil han i 1966 blev solotrompetist i Det Kongelige Kapel, hvor Knud Hovaldt blev hans sidemand. Efter to år i Det Kongelige Kapel blev han i 1968 solotrompetist i DR Radiosymfoniorkestret, hvor han havde denne plads til sin afgang for aldersgrænsen i 2006.

Som medlem af DR Radiosymfoniorkestret medvirkede Ole Andersen på henved 100 pladeproduktioner, som orkestret lavede under dirigenter såsom Herbert Blomstedt, Gennady Rohzdestvensky, Yuri Ahronovitch, Dmitri Kitaenko, Gerd Albrecht, Leif Segerstam, Ulf Schirmer, Michael Schønwandt og Thomas Dausgaard.

Ole Andersen indførte brugen af wienertrompet i danske symfoniorkestre.[kilde mangler] Han har undervist både indenlands og udenlands i spil på wienertrompet.[kilde mangler]

For sin indsats gennem årene er Ole Andersen udnævnt til Ridder af Dannebrog.[1]

Ole Andersens plads i DR Radiosymfoniorkestret merførte, at han også kunne komme til at indspille soloplader og være solist med symfoniorkestre i ind- og udland. På Bonanza.dk spiller han Knudåge Riisagers trompetkoncert og medvirker som musiker og samtalepartner i tv-produktionen Mens musikken spiller fra 1980.

Musiklærer[redigér | redigér wikikode]

I 15 år var Ole Andersen knyttet til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som assistent, senere timelærer og docent i trompetspil. Blandt hans elever kan nævnes Ketil Christensen, Gorm Hovaldt, Michael Brydenfeldt, Lars Ranch og nordmændene John Fredheim, Per Morten Bye og Reidar Bye.

Ole Andersen er stadig (pr. 2014) aktiv som privat trompetlærer.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Ole Andersen er gift med mezzosopran og organist Annette Lindbjerg Simonsen.

Ole Andersen er frimurer. Han meldte sig ind i foreningen Den Danske Frimurerorden den 1. marts 1978, hvor han i dag har X grad. Han er virksom som dirigent for det såkaldte Frimurerorkester i foreningens bygning (kaldet Stamhuset) på Blegdamsvej i København. Med kor og orkester har han fremført værker såsom Mozarts Requiem ved foreningens koncerter i Stamhuset.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Koncert og alsang i Svostrup". Mja.dk. 2. juni 2016. Hentet 7. juni 2017. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Martin Granau: Radiosymfoniorkestret 75 år: Holms Vision, bind 2, Danmarks Radio 2000.
  • Annie Brøndsholm: Mesteren - biografi om Knud Hovaldt.
  • Annie Brøndsholm: Jeg mærkede suset - biografi om Grethe Kolbe. ISBN 978-87-987388-3-1.