Olsen-banden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg "Olsenbanden" omdirigeres hertil. For den norske filmserie, se Olsenbanden (Norge).
Olsen-banden. Fra venstre mod højre:
Morten Grunwald som Benny Frandsen
Ove Sprogøe som Egon Olsen
Poul Bundgaard som Kjeld Jensen

Olsen-banden[1] eller Olsen Banden[2] er en serie af danske kriminalkomedier, der handler om Egon Olsen, Benny Frandsen og Kjeld Jensen og deres utrættelige bestræbelser på at stjæle millioner. Serien består af 14 film og er produceret af Nordisk Film i den 30-årige periode fra 1968 til 1998. De er blandt de mest sete film i danske[3] biografer.[4]

Generelt[redigér | rediger kildetekst]

Statsfængslet i Vridsløselille i 2004, hvor de fleste af filmene starter og slutter foran fængslets hovedindgang.
Københavns Politigård, hvor en del af filmenes scener blev optaget.

Det hidsige forbrydergeni Egon Olsen er bandens leder, og det er oftest ham der står bag meget fantasifulde planer, hvor remedierne for eksempel kan være en Tuborg, 100 balloner, en gammel ost, nullermænd og en piberenser. Filmene er stort set bygget op efter samme formel: Det starter med, at Egon kommer ud af fængslet, hvorefter han fremlægger sin nye plan, som skal gøre banden til millionærer. Bandens modstandere er politiet, samfundets top og økonomiske forbrydere samt Bøffen. Egon sidder ofte i fængsel og deler celle med en advokat eller en anden højtstående samfundsborger, der "ved god besked" og kan forsyne Egon med de oplysninger, som bandelederen har brug for for at skabe sine geniale planer, hvor alt er timet og tilrettelagt.[5]

I slutningen af de fleste film, ender det med, at Egon bliver fanget af politiet og bliver sat bag tremmer. Nogle gange fordi politiet ikke kan komme til den rigtige bagmand og tager, hvad det kan finde. Som kriminalassistent Jensen udtrykker det: "Det eneste politiet kan gøre, når de virkelig store forbrydere kommer forbi, er at tilbyde dem sin beskyttelse" (citat fra Olsen-bandens sidste bedrifter). Når politiet kommer, lykkes det desuden altid for Benny og Kjeld at stikke af, oftest gennem bagdøren, som politiet i Olsen-banden sjovt nok aldrig har tænkt på at dække.

Kjeld er gift med den meget feminine og bestemmende kvinde, Yvonne, og sammen har de sønnen Børge. En dreng som især i de første film, er en knap så velopdragen eller velsoigneret dreng med langt hår og store, runde briller. Børge medvirker nu og da også ved Olsen-bandens kup, og udfører altid sin del af opgaven upåklageligt.

Ordvalg[redigér | rediger kildetekst]

I seriens tidligste film var sproget groft og filmene let erotiske. Begge dele blev nedtonet i de senere film for at appellere til et bredere publikum, heriblandt yngre biografgængere.

Egons ordvalg

Egon Olsens skældsord[6] er bibeholdt gennem hele serien. Sprogbrug og ordvalg er en vigtig del af Olsen-Bandens særpræg. Også Egons skældsord, som i mange tilfælde også anvendes af andre personer i filmene, går igen: "Sindssyge kvindemenneske" (altid henvendt til Yvonne). De to andre bandemedlemmer, Benny og Kjeld, må lægge ører til: Hundehoveder, hængerøve, fæhoveder, lusede amatører, lusepustere,[7] slapsvanse, småfede grødbønder, feje hunde, jammer-kommoder, klamphuggere, skidespræller, narrehat, elendige socialdemokrater. Til Kjeld siger Egon jævnligt: "Sølle skvat, fede skvat, tøffeldyr". Mens Dynamit-Harry må høre: "bovlamme bidesild, pjalt, pjok, pudseklud, snotklat, lumpne lus, idiot" (Olsen-banden går amok) m.fl.

Efter at Benny og Kjeld har reddet Egons liv, sker det i enkelte film, at Egon takker sine to redningsmænd med en opremsning, (der dog er kortere end rækken af Egons skælsord):

“I er mine venner. I er intelligente, dristige, ædle, storsindende” (fx Olsen-banden i Jylland og Olsen-bandens sidste bedrifter).

Yvonne

Yvonnes farverige påklædning og ordvalg er også karakteristisk: ("Dét siger jeg dig, Egon. Meget har du budt mig gennem alle disse år...". "Vor herre bevares". "...og der er tusind ting..."

I Olsen-banden deruda' viser Yvonne, at hun kan træde i karakter som handlekraftig chauffør, og i film nr. 12 er Yvonne med til at aflede hoteldirektørens opmærksomhed.

Kjeld

Den underkuede, nervøse og særdeles madglade[8][9] (fx Olsen-banden ser rødt og Olsen-banden går i krig) tøffelhelt Kjeld Jensen er tydeligt mere bange for Yvonne, end han er for Bøffen (Olsen-banden deruda').

Til Kjelds ordvalg hører: "Er det farligt?", "Hvad skal jeg sige til Yvonne?", "Jeg vidste det, jeg vidste det!". "Ja, ja, jeg skal nok". "Hvad gør vi, hvad gør vi?"

Benny

Den altid fornøjede Benny Frandsen udbrød ofte "at tage røven på" og sagde "det dumme svin" om Bøffen. Endvidere gjorde Benny det til en vane at sige "skide" foran hver andet tillægsord. Især "skide godt" og "Skide godt, Egon". Dertil kommer "skide smart" (Olsen-banden overgi'r sig aldrig) og "skide fantastisk" (Olsen-banden deruda'). Benny huskes også for at sige: "Selvfølgelig går det, når Egon si'r det."

Bennys køreegenskaber mv.[redigér | rediger kildetekst]

Bennys køretøj er en vigtig rekvisit i Olsen-banden. Modellen skifter ganske vist i løbet af de 13 første film, men i de fleste af filmene er der tale om en lettere rusten 50'er-Chevrolet Impala eller Bel Air. Dertil kommer Bennys aldrig svigtende evne til at køre alt, hvad der er på hjul, såvel bus (Olsen-bandens sidste bedrifter) som kampvogn (Olsen-banden overgi'r sig aldrig). Men Bennys bil mangler ofte benzin (film nr. 1 og Olsen-banden deruda' m.fl.). Desuden kan Benny betjene ethvert apparatur, fifle med enhver maskine eller automat, samt åbne enhver dør. Det sker altsammen som oftest ved brug af sit specielt tildannede stykke messing, kaldet "dimsen".[10]

Berejst bande[redigér | rediger kildetekst]

Ofte er det Benny, som sidder bag rattet, når Olsen-banden skal tranporteres.

De fleste film foregår helt eller delvist i hovedstadsområdet. Af lokaliteter i hovedstadsområdet, som banden besøger,[11] kan nævnes:

Øvrige lokaliteter i Danmark, som Olsen-banden ser:

Egon, Benny og Kjeld er lejlighedsvis uden for Danmark på jagt efter penge, juveler, guld eller dokumenter:

 • Mallorca og øvrige Spanien, Olsen-bandens sidste bedrifter[21] og Olsen-bandens sidste stik[22]
 • I EF's hovedkvarter, Bruxelles, Belgien, Olsen-banden overgi'r sig aldrig, henter de tre mænd de danske dokumenter i box 3.[23]
 • Byernes by, Paris, Frankrig, Olsen-banden over alle bjerge, hvor banden får hjælp af en af de lokale frække damer.[24]
 • Schweiz, Olsen-bandens sidste bedrifter (Egon er dog rejst alene til Alperne.)[25]

Bandens svagheder[redigér | rediger kildetekst]

Egon Olsen har blik for modstanderes svagheder, især frokosten, der er det mest følsomme led i enhver organisation (Olsen-banden går i krig). Men Egon mangler blik for bandemedlemmernes egne svagheder: Egons karakter rummer to svagheder; for det første mener han selv, at han hører hjemme blandt internationale finansfolk[7] (Olsen-bandens sidste bedrifter og Olsen-banden på sporet). For det andet har Egon Olsen et behov for at møde op hos kapitalisten og hovere ved at sige: "Det havde De nok ikke regnet med!" (Olsen-bandens sidste bedrifter og Olsen-banden overgi’r sig aldrig m.fl.). Kvindebedåreren Benny kan ikke holde fingrene fra en dame (film nr. 1 og film nr. 13). Den overvægtige Kjeld kan slet ikke holde sine fingre fra mad (Olsen-banden går i krig og Olsen-banden ser rødt og Olsen-banden går amok m.fl.).

Rivaliserende bander[redigér | rediger kildetekst]

I enkelte film kæmper Olsen-banden mod en rivaliserende bande:

 • I Olsen-banden på spanden mislykkedes Egons forsøg på at blive bankrøver; til dels fordi der allerede var en røver til stede i banken, inden Egon gik derind.[26]
 • I Olsen-banden i Jylland udgør Rico og Karen (kaldet Karina) en bande,[18] der også forsøger at få fat i Generalens skat.
 • I Olsen-bandens store kup er modstanderen banden Kongen og Knægten,[27] spillet af Arthur Jensen og Poul Reichhardt; sidstnævnte truer Kjeld med sin springkniv.
 • I Olsen-banden deruda' består den konkurrerende bande af mester Hansen og Bøffen.[28]
 • I Olsen-bandens sidste stik udgør Bøffen og Alf et team,[29] som atter forsøger at aflive Olsen-banden.

Aflivningsmetoder[redigér | rediger kildetekst]

I Olsen-banden i Jylland forsøger frømanden Rico at skyde Egon; endvidere forsøger Rico også at skyde Kjeld, og Rico truer Børge med sin pistol.

Egon bliver låst inde i et fryserum (Olsen-banden går amok).

I flere flim forsøger Bøffen at aflive Egon med mange forskellige metoder:

 • Tage gas på Egon (Olsen-banden går i krig)
 • Lade Egon falde ned fra Rådhusuret (Olsen-banden går i krig)
 • Støbe Egons fødder fast i cement og derefter nedsænke Egon på havets bund (Olsen-bandens sidste bedrifter)
 • Mure Egon inde (Olsen-banden ser rødt)
 • Sprænge Egon i luften med helvedesmaskinen (Olsen-banden deruda')
 • Sprænge Egon i luften med dynamit (Olsen-banden overgi'r sig aldrig)
 • Lade Egon blive mast i skærveknuseren (film nr. 12)
 • Lade Egon falde ned i syre (film nr. 12)
 • Save Egon over - i stedet for den oversavede dame (den norske film …men Olsenbanden var ikke død! (1984))[30][31]

Eksplosioner[redigér | rediger kildetekst]

Henning Bahs er manden[32] bag de mange eksplosioner i flere af filmene:[33]

 • Der forekommer flere eksplosioner i hver af de to film, som Dynamit-Harry medvirker i, Olsen-banden på spanden og Olsen-banden går amok
 • Egon er mand for at foretage to eksplosioner i film nr. 1
 • Benny foretager to eksplosioner sådan som brormand, Dynamit-Harry, har lært Benny (Olsen-banden i Jylland)
 • Gas eksploderer (Olsen-banden går i krig)
 • Bil bliver påkørt af et tog, så bil splintrer (Olsen-banden på sporet)
 • Flere eksplosioner (Olsen-banden ser rødt)
 • Bil eksploderer (Olsen-banden deruda')
 • Bøffen detonerer dynamit (Olsen-banden overgi'r sig aldrig)

Musik og sang[redigér | rediger kildetekst]

Det kendte Olsen-banden-tema er skrevet[34] af Bent Fabricius-Bjerre og spillet af Papa Bues Viking Jazzband.[35] Bent Fabricius-Bjerre har også tilpasset og ændret[36] Ouverturen til Elverhøj (Olsen-banden ser rødt), så Olsen-banden kan udføre sit kup uden, at eksposioners larm afslører bandens forehavende.

I flere film synger en eller flere mdvirkende:

 • I Olsen-banden på spanden er Kjeld gårdsanger; mens Kjeld i Olsen-banden på sporet er lirekassemand. I Olsen-bandens sidste stik synger Kjeld også.
 • I Olsen-banden i Jylland synger alle fem, Egon, Benny, Kjeld, Yvonne og Børge, mens de kører på Sjælland. Sejlturen over Store Bælt ledsages også af deres sang.
 • I Olsen-bandens sidste bedrifter synger de motionerende betjente, mens Benny og Kjeld danner bagtrop;
 • alligevel siger Benny i Olsen-banden på sporet, at han aldrig har hørt politiet synge. Især kriminalassistent Jensen synger for at øve sig til skovturen.
 • I Olsen-banden går amok synger fem medvirkende i Kjelds og Yvonnes stue, og Dynamit-Harry synger, mens han er lukket inde i ølvognen.

Kostumer[redigér | rediger kildetekst]

Kostumier Lotte Dandanell har skabt de velkendte og næsten ikoniske kostumer.[37] Det gælder for den velkældte bande-leder, Egon, og den lyserøde Yvonne-kjole og Yvonnes andre farverige kjoler m.fl. For for både Benny og Kjeld gælder, at de er klædt i brune farver, som var 1970’ernes modefarver.[38][39]

Instruktion og popularitet[redigér | rediger kildetekst]

Olsen-banden-filmene er instrueret af Erik Balling. Han og Henning Bahs skrev manuskript til de første 13 film. I den 14. film var først Tom Hedegaard og efter Tom Hedegaards død Morten Arnfred instruktører. Dels kom den efter 17 års pause, dels var Kjelds og Yvonnes hus revet ned.[11] Først og fremmest var nogle af de faste skuespillere døde, og adskillige af de øvrige var blevet meget gamle. Poul Bundgaard (Kjeld)[40] og instruktør Tom Hedegaard døde[41] midt under optagelserne. Tommy Kenter måtte spille Kjeld i de resterende scener, men Kjeld vender ryggen til kameraet. Bjørn Watt Boolsen døde[42] senere samme år og nåede kun lige netop at fuldføre filmen. Endelig var det et totalt brud på traditionerne at Balling og Bahs ikke instruerede. Mange Olsen-banden-fans mener, at resultatet af den 14. film blev derefter.[43][44][45]

Olsen-banden-filmene er nogle af de mest sete i biografen i Danmark.[3][4] En opgørelse fra Danmarks Statistik pr. 2013 viser desuden, at de tre mest sete danske film indtil 2013 var Olsen-banden-film:[46]

 1. Olsen-banden ser rødt (1976): 1.201.145 solgte billetter
 2. Olsen-banden deruda' (1977): 1.044.787 solgte billetter
 3. Olsen-banden går i krig (1978): 1.005.753 solgte billetter

Derudover er to af seriens andre film blandt de bedste sælgende danske film nogensinde; Olsen-banden overgiver sig aldrig (1979) med 934.878 solgte billetter og Olsen-bandens flugt over plankeværket (1981) med 810.956 solgte billetter.[47]

Genre og eksportvare[redigér | rediger kildetekst]

Olsen-banden-filmenes specielle blanding af folkekomedie, socialrealisme (bandens planer gennemgås altid i Kjelds lille lejlighed i Valbys arbejderkvarter[48]) og kriminalhistorie har gjort dem til nogle af de mest elskede danske film.

De originale film var populære[49] i DDR[50] og Østeuropa (især Polen og Ungarn), fordi de kunne slippe igennem den kommunistiske censur, da styret mente, at Olsen-banden gjorde grin med de kapitalistiske autoriteter. De er i dag en række film, der ofte bliver genudsendt i det forende Tyskland, det siges at filmene blev meget populære, da DDR-borgerne kunne relatere til figurerne i filmene. Olsen-banden-filmene er genindspillet i Sverige[51] under navnet Jönssonligan og i Norge under navnet Olsenbanden.

Den røde tråd[redigér | rediger kildetekst]

I de første fire Olsen-banden-film (og især i de første to) er der ikke helt den samme røde tråd som i de senere film: I film nr. 2 har Egon tænkt sig at arbejde ærligt og redeligt. Han vil stoppe med forbrydelserne, så hér er der ikke tale om et kup. I film nr. 1 har Kjeld og Yvonne tre børn, og Benny er forlovet og skal også være far. Kjeld og Yvonne får først deres faste bopæl på Asta Nielsen Stræde i Valby fra og med film nr. 4. De to faste politimænd, kriminalassistent Jensen og hans kriminalbetjent Holm, kommer ses først til i film nr. 5. Indtil da har det været betjent Mortensen, som var på nakken af Olsen-banden. Endelig opstår den faste, kapitalistiske skurk (Holm-Hansen, Bang-Johansen eller Hallandsen) også først i film nr. 5. Det samme gælder også Olsen-bandens evige fysiske trussel, Bøffen.[52]

Den røde tråd gennem mange af filmene er, at de starter med et lille kup, der skal bane vejen for et større kup ved fx at skaffe penge eller remedier til det. Det lille kup går stort set altid godt, mens det store kup ofte slår fejl, og rykker Egon tilbage i Vridsløselille Fængsel. Nu og da lykkes det dog at gennemføre det store kup, men så er der til gengæld altid en anden faktor, der sørger for, at Egon bliver buret inde igen, fx kommer skattevæsenet på besøg etc. (Olsen-banden på sporet)

Planer[redigér | rediger kildetekst]

"Jeg har en plan", siger Egon i hver film. Men Erik Balling og Henning Bahs har udtænkt Egons geniale planer.[5]

Pengeskabe[redigér | rediger kildetekst]

En anden rød tråd i filmene er, at de pengeskabe som Olsen-banden bryder ind i, næsten alle er fra firmaet Franz Jäger, Berlin.[53] Selv togvognen, der indeholder de kostbare guldbarrer i Olsen-banden på sporet, er pudsigt nok lavet af Franz Jäger. Netop dette mærke ser ikke ud til at volde banden nævneværdige problemer, da det altid lykkes Egon (og en enkelt gang Benny) at åbne dem ved brug af simple hjælpemidler, stetoskop, talkum og gummihandsker. En lille finurlighed: i en af filmene optræder der et skab fra Francis Hunter i Birmingham og i en anden film et skab fra Francois Chasseur, den engelske hhv. franske oversættelse af Franz Jäger. Under åbningen af det engelske skab bemærker Egon "Det er næsten det samme, man skal bare holde til venstre", hvlket er en hentydning til venstrekørslen[54] i Storbritannien. I de fleste film åbner Egon pengeskabet, men i Olsen-banden går i krig åbner Benny to pengeskabe ved at anvende det same udstyr, som Egon plejer at anvende.

Rød kuffert

Inde i et pengeskab opbevares penge eller dokumenter typisk i en rød kuffert (fx Olsen-bandens sidste bedrifter og Olsen-banden derudaf samt Olsen-banden ser rødt og Olsen-banden overgi'r sig aldrig samt film nr. 12).

Latinske slogans[redigér | rediger kildetekst]

Af andre finurligheder, som Balling og Bahs har lagt ind i filmene, kan nævnes de skurkagtige foretagenders latinske slogans.

Eksempelvis:

 • Sheiken af Abradans "Pecunia Non Olet" ("Penge lugter ikke") i Olsen-bandens sidste bedrifter[55]
 • Verdensbankens "Sine Pecunia Dolet" ("Uden penge gør det ondt") i Olsen-banden deruda'[56]
 • Rigsregistraturens "Per fas et nefas" ("Med det gode og det onde") i Olsen-banden går i krig[57]
 • Lensbaron Løvenvolds "Honi soit qui pense" ("Skam få den som tænker") i Olsen-banden ser rødt[58]
 • Forsikringsselskabet Høje Nords slogan "In Calamite Fidus" ("i ulykke sikker") i Olsen-bandens flugt over plankeværket[59]

m.fl.

Genbrug af scener[redigér | rediger kildetekst]

Der findes en række scener, som gentages, fx Egon, som kommer ud af fængsel og fremlæggelse af Egons plan i Kjelds og Yvonnes stue.

Dertil kommer enkelte gentagne scener. Eksempelvis:

 • Nøgen dame står foran Benny (film nr. 1 og film nr. 13)
 • Møde på toiletter (Olsen-banden går amok og film nr. 14).
 • I Olsen-bandens sidste bedrifter foreslår Benny at slå Egon i hovedet med en stor hammer, for i Olsen-banden i Jylland slog Egon Kjeld i hovedet med en stor hammer.
 • I Olsen-banden i Jylland fik Kjeld granatchock og i Olsen-banden ser rødt råbte Kjeld, da Kjeld og Benny var ved at blive afsløret i slottets kælder.

Filmene[redigér | rediger kildetekst]

Olsen-banden i silhuet i Thisted, ca. 22 km fra Hanstholm Bunkermuseum, hvor store dele af Olsen-banden i Jylland blev optaget.

Oprindeligt var det meningen, at der kun skulle laves seks film: Olsen-banden film nr. 6 bærer således også tydeligt præg af, at Balling havde tænkt sig, at det skulle være den sidste. Dels er der titlen: Olsen-bandens sidste bedrifter.[60] Dels lykkes kuppet, og Olsen-banden får deres drøm opfyldt: de bliver millionærer, og rejser til Spanien. Og endelig afsluttes filmen med nogle afskedsritualer. Men allerede året efter var Olsen-banden igen i gang med de folkekære film.

Film nr. 13 var selvfølgelig også tænkt som den sidste i rækken. Egons kup lykkes delvist, Kjeld og Benny får i hvert fald fingre i millionerne. Egon havner dog på Vridsløse Fængsels psykiatriske afdeling (6. afdeling). Endelig afsluttes denne film også med en "afsked" med de fire hovedpersoner, Benny, Kjeld, Yvonne og Egon.

Nr. Titel Premieredato År
1 Olsen-banden 11. oktober 1968
2 Olsen-banden på spanden 3. oktober 1969
3 Olsen-banden i Jylland 8. oktober 1971
4 Olsen-bandens store kup 6. oktober 1972
5 Olsen-banden går amok 5. oktober 1973
6 Olsen-bandens sidste bedrifter 4. oktober 1974
7 Olsen-banden på sporet 26. september 1975
8 Olsen-banden ser rødt 1. oktober 1976
9 Olsen-banden deruda' 30. september 1977
10 Olsen-banden går i krig 6. oktober 1978
11 Olsen-banden overgiver sig aldrig 26. december 1979
12 Olsen-bandens flugt over plankeværket 16. oktober 1981
13 Olsen-banden over alle bjerge 26. december 1981
14 Olsen-bandens sidste stik 18. december 1998
Et isoleret tilfælde (reklamefilm) 1976
Olsen-bandens første kup (julekalender) 1. december 1999
Olsen-banden Junior (børnefilm) 14. december 2001
Olsen Banden og den russiske juvel (musical) 8. februar 2008
Olsen-banden på de bonede gulve (animationsfilm) 14. oktober 2010
Olsen-banden på dybt vand (animationsfilm) 10. oktober 2013[61]

I midten af 1970'erne blev der produceret en række oplysningfilm, der skulle gøre danskerne bedre til at spare på vand, varme, el og brændstof under energikrisen. Disse var bl.a. Kør fornuftigt (om at spare på brændstof), Samkørsel, Energifråsere (om at spare på strøm og varme i hjemmet), Den 16 min.[62] lange Et isoleret tilfælde bør fremhæves,[63] for den ligner et rigtigt kup.[64] Endvidere findes Det er asocialt og Vi skal isolere; her blev banden kaldt Olie Banden.[65][66]

Delt univers[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i dette afsnit, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres.

Der findes uofficielt mindst èn person og et firma med reference til tv-serien[67] Anthonsen og Olsen-banden-filmene. I Anthonsens tredje afsnit, "Den gale mand" bliver forsikringsselskabet Høje Nord brugt som en del af historien. Dette firma, som visualiseres med samme logo som i tv-serien, er også centralt i Olsen-bandens flugt over plankeværket, hvor banden bryder ind i forsikringsselskabet. I seriens fjerde afsnit, "Millioner med mere: Del 1" bliver navnet Holm-Hansen nævnt som en central person i historien, en karakter som ofte optræder i Olsen-banden-filmene.

I filmen Martha[68] fra 1967 - også af Balling og Bahs - har Skibsreder O.P. Andersen (Helge Kjærulf-Schmidt) ‘i nogen tid søgt forhandling med Sheiken af Abradan[68] for at opnå kontrakt på fragten af olie fra de ret nyopdagede rige oliekilder i sheikdømmet. Gennem sine private kanaler har O. P. Andersen nu imidlertid fået oplyst at den Norske skibsreder Tore Amundsen - hans rival og dødsfjende - har taget kontakt til Sheiken og sikret sig et uventet forspring i konkurrencen’. Det er utvivlsomt den samme Sheik, som 7 år senere kommer til København efter Bedford-diamanterne i Olsen-bandens sidste bedrifter.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

 • Ove Sprogøe som[69] Egon Olsen ("Jeg har en plan!". "Det bliver alletiders kup. Kuppet over alle kup!". "Hundehoveder, og hængerøve!". "Nej, nej, nej!". "Ti stille, sindssyge kvindemenneske!")
 • Morten Grunwald som[70] Benny Frandsen ("Skidegodt, Egon!". "Hva' faaaen?!". "Mig? Jeg har sgu ikke...". "Hold så kæft, ikke". "Jeg har sgu da lige fyldt på, for en femmer!". "De dumme svin!".)
 • Poul Bundgaard som[71] Kjeld Jensen ("Hvad skal jeg sige til Yvonne?". "Jeg vidste det, jeg vidste det!". "Ja, ja, jeg skal nok". "Hvad gør vi, hvad gør vi?")
 • Kirsten Walther som[72] Yvonne Jensen ("Dét siger jeg dig, Egon. Meget har du budt mig gennem alle disse år...". "Vor herre bevares". "...og der er tusind ting..." "Palmer, flisegulv og perleforhæng...")
 • Asger Clausen spillede[73] Birger Jensen, Kjelds og Yvonnes søn og Børge Jensens storebror (film nr. 1). I den første film har Børge også en unavngiven lillesøster.
 • Jes Holtsø som[74] Børge Jensen, Kjeld og Yvonnes søn. I film nr. 14 omtales Børge Jensen som selskabstømmer.[75]
 • Lene Brøndum som[76] Fie, Børges klodsede kæreste (film nr. 8 og film nr. 11) (<KLIRRR>"Hovsa!") I film nr. 11 føder Fie en dreng.
 • Elin Reimer spillede[77] Fies jordemor (Olsen-banden overgi'r sig aldrig)
 • Axel Strøbye som[78] Kriminalassistent William Hermod Jensen ("Vil De gerne vide hvorfor?", "Åh Gud! Unge mand!...")
 • Ole Ernst som[79] Politiinspektør Henning Holm ("Jamen, det er jo ulovligt!")
 • Bjørn Watt Boolsen som[80] Politidirektør, J.M.R. Holm Hansen Jr, Lensbaron Ulrik Christian Frederik Løvenwold, Bang-Johansen og Departementschef Hallandsen (i Olsen-bandens sidste stik). ("Manden er totalt idiot." "Men han ved for meget")
 • Ove Verner Hansen som[81] Bøffen/ ("Frits" kun i film nr. 8) ("Forsvinde - og blive HELT væk? Jeg ved lige præcis hvordan") samt som Købmand (Olsen-bandens store kup)
 • Peter Steen som[82] Mortensen (film nr. 1 og 2), Jysk Løjtnant (film nr. 3) og Børsmægler Hallandsen ("Nåå. Så ses vi snart igen, Egon Olsen.")
 • Paul Hagen som[83] Bartender Hansen (film nr. 1 og 2), Hr. Godtfredsen (Olsen-banden på sporet), Mester Hansen (Olsen-banden deruda') og parisisk mesterkok (film nr. 13)
 • Jesper Langberg som[84] Mortensen (film nr. 4) samt Politibetjent (Olsen-banden går amok)
 • Preben Kaas som[85] Dynamit-Harry (film nr. 2 og 5) og den stumme Betterøv (film nr. 3) ("Nå, skidevær' med det..." og "Det' sku sørgeligt, sørgeligt er det!". "Ta en pilsner")
 • Poul Reichhardt som[86] Rigspolitichef (film nr. 1, 2 og 7), Knægten (Olsen-bandens store kup), Vagtmand med flaskeskib (film nr. 12) m.fl.
 • Arthur Jensen som[87] Kongen, Parkeringsvagt på Kgs. Nytorv, Nattevagt hos Forsikringsselskabet Trofast, DSB Gods-medarbejder m.fl.
 • Claus Ryskjær som[88] ekspedient i tøjforretning (film nr. 4), Yvonnes nevø, Georg (film nr. 9), KBG-koordinator (film nr. 13) og Portvagt (film nr. 14)
 • Karl Stegger som[89] Mads "Femøre" Madsen (film nr. 3), Vagtmand ved Verdensbanken (film nr. 9), Rengøringsselskabs personalechef (flim nr. 2) Brandmand på det Kongelige Teater (film nr. 8), Kok (Olsen-banden går i krig), m.fl.
 • Dick Kaysø som[90] Politiinspektør Henning Holm (film nr. 9), Stammende lastvognschauffør (for Københavns Belysningsvæsen)(film nr. 12) og Bøffens medhjælper (ved sprængningerne i grusgraven, film nr. 11)
 • Poul Glargaard som[91] Politiinspektør Henning Holm (film nr. 5), og paspolitibetjent (film nr. 6).
 • Ejner Federspiel som[92] købmanden Hr. Kvist (Bennys chef og kommende svigerfar), Joachim (Baron Löwenvolds butler), Togkontrollør samt Gammel, affældig vagtmand i flere af filmene
 • Birgitte Federspiel som[93] Ragna Kvist, købmandens datter, Bennys forlovede (Olsen-banden går amok)
 • Lotte Tarp som[94] Ulla, model og Bennys forlovede (film nr. 1)
 • Lily Weiding som[95] Dame der efterstræber Benny (Olsen-bandens sidste bedrifter) (Juhuu, Hr. Frandsen, jeg har set Dem)[96] *
 • Ghita Nørby som[97] Socialarbejder Bodil Hansen (film nr. 2), som Egon brænder varm på.
 • Annika Persson som[98] Sonja, knægtens søster (Olsen-bandens store kup)
 • Harold J. Stone spillede[26] Serafimo Mozzarella, amerikansk gangster (Olsen-banden på spanden)
 • Svend Bille spillede[26] Direktør for legetøjsfabrikken Scan Toys (Olsen-banden på spanden)
 • Bjørn Puggaard-Müller som[99] Mand der bærer bøger (film nr. 1) og Vagtmand i Nationalbanken (Olsen-banden på spanden) og Departementschef (Olsen-banden går i krig)
 • Helge Kjærulff-Schmidt som[100] ansat i DSB, Hr. Brodersen (film nr. 7)
 • Palle Kjærulff-Schmidt (Helge Kjærulff-Schmidts søn)[101] som Ansat i bank (Olsen-banden på spanden)
 • Holger Juul Hansen som[102] Kørelærer Larsen (film nr. 9) og underdirektør Hallandsen (film nr. 12)
 • Helle Virkner som[103] Vognmandens Karen (fra Hauerslev) (film nr. 3), Hallandsens sekretær (film nr. 5) og Højesteretssagfører Huberts Kone (film nr. 4)
 • Willy Rathnov som[104] Rico (film nr. 3) og Direktør for Daninvest (film nr. 11)
 • Tommy Kenter som[105] Stenbruds-arbejder samt Kjeld Jensen (stand-in for Poul Bundgaard i film nr. 14)
 • Grethe Sønck som[106] Bordelmutter (film nr. 1) og Ruth, Kjelds veninde (film nr. 14)
 • Lise Henningsen som[107] Connies pige (film nr. 1)
 • Benny Hansen som[108] Menig 667345 (film nr. 3) og Politibetjent (i flere af filmene) og Portør (film nr. 14) og truckføreren gummi-and (film nr. 11)[109]
 • Hanne Løye som[110] Prostitueret (film nr. 2) og Sekretæren fru Hansen (i flere af filmene) og Frk. Jokumsen, Hallandsens sekretær (flm nr. 14)[111]
 • Buster Larsen som[112] Chef-kok hos Maxim's Transportable (Olsenbanden ser rødt) og Vagtmand i EF-hovedkvarter (Olsen-banden overgiver sig aldrig)
 • Else-Marie Juul Hansen spillede[113] lensbaronens Kokkepige (Olsen-banden ser rødt)
 • Palle Huld spillede[114] den lille rolle som pornodirektør Hallandsen (Olsen-banden ser rødt)
 • Tom McEwan som[115] Porcelænsbutikkens indehaver (Olsen-banden går i krig) samt Tyrkisk taxachauffør (film nr. 12) ("Jaja, bare hel fedt, mand!" og "De har teget vores røv.")
 • Kai Løvring som[116] Liderlig hotelinspektør (film nr. 12)
 • Gyda Hansen spillede[117] Rengøringsdame (Olsen-banden over alle bjerge)
 • Ernst Meyer som[118] næsten fast birolle som Tankpasser (film nr. 1), Bilist under biljagt (film nr. 2), samt politibetjent (flere af filmene).
 • Holger Perfort som[119] næsten fast birolle som Træner for Politiets kørende personale, (Olsenbandens sidste bedrifter) Carlsberg-lagerchef (film nr. 13) m.fl.
 • Poul Thomsen som[120] fast "mindre indslag" som Værkfører på legetøjsfabrikken (Olsen-banden på spanden)[26] Købmand (Olsen-banden derudaf), Politibetjent, Bus-chauffør, hvis' bus Olsen-banden stjæler (Olsen-bandens sidste bedrifter), DSB-Godsmedarbejder (Olsen-banden på sporet), Taxachauffør, der spiser morgen-skipperlabskovs), Vinduespudser på Københavns Rådhus (Olsen-banden går i krig) m.fl.
 • Knud Hilding som[121] næsten fast birolle som Færgemand (film nr. 1), Politibetjent (film nr. 4 og 5), Brovagt (film nr. 6) og Lokomotivfører (film nr. 7).
 • Pouel Kern som[122] Vagtmand (film nr. 7 og 9)
 • Kirsten Norholt i småroller som[123] Stewardesse (Olsen-banden går i krig) og Daninvest-medarbejder (film nr. 11) og samt Sekretær for pruttende direktør på Harry's Bar (film nr. 12) m.fl.
 • Gotha Andersen i småroller som[124] f.eks. Livredder ved Amager Badeanstalt (Olsen-bandens store kup) og Mand på cykel (ved Fangetransport på Ingerslevsgade)
 • Per Pallesen i småroller som[125] Politimand, Vagtmand i EF-hovedkvarter m.fl.
 • Henrik Koefoed som[126] J.M.R. Holm Hansen Jr der senere bliver departementschef (film nr. 14)
 • Alf Andersen som[127] Sheiken af Abradan (Olsen-bandens sidste bedrifter) og som Nordmand i blå sweater (Olsen-banden på sporet) og som Hallandsen (Olsen-banden deruda')
 • Jess Ingerslev som[128] Rørpostmedarbejder (film nr. 12)
 • Søren Strømberg som[129] Tv-speaker i film nr. 4 og Bang-Johansens chauffør (film nr. 11)
 • Birger Jensen som[130] Helmer, Dynamit-Hattys lærling (film nr. 2) og Funktionær (Olsen-banden går i krig)
 • Bjarne Adrian som[131] Vagtmand (Olsen-banden derud af) og Skraldemand (Olsen-banden går i krig) og Lufthavnsbetjent (Olsen-bandens flugt over plankeværket)
 • Ebba Amfeldt som[132] Ekspedient i bladkiosk (film nr. 1)
 • Gunnar Strømvad var[133] Nattevagt (film nr. 1)
 • Bjørn Spiro spillede[134] Mand der bliver skygget (film nr. 1)
 • Ulf Pilgaard som[135] Fotograf (film nr. 1)
 • Ole Monty som[136] Sheriffen (film nr. 1)
 • Gunnar Bigum som[137] Betjent på velo (film nr. 1)
 • Einar Juhl spillede[138] Vesttysklands ambassadør i Danmark (film nr. 1)
 • Valsø Holm spillede[139] Bondemand med defekt bil (film nr. 1) og Betjent (film nr. 14)
 • Asbjørn Andersen som[140] Sagfører og samler af sølvtøj (Olsen-bandens store kup) og som "Christian IV" (Olsen-banden ser rødt)
 • Bent Mejding som[141] Det kongelige Teaters dirigent (Olsen-banden ser rødt)
 • Jørgen Beck som[142] Overtjener (Olsen-bandens store kup) og Brovagt på Langebro (Olsen-banden på sporet) og Vagtmand (Olsen-banden derud af) og Rådhustjener (Olsen-banden går i krig)
 • Jesper Klein som[143] Forsikringsagent (Olsen-bandens flugt over plankeværket) samt Beruset vagtmand (film nr. 14)
 • Freddy Koch som[144] Hollandsk herre (Olsen-banden ser rødt) og som Ziegelhofer (Olsen-bandens sidste bedrifter)
 • Holger Vistisen som[145] Præst (Olsen-banden på spanden) og som Inspektør (Olsen-bandens store kup) og Polititekniker (Olsen-banden går amok) og som Mand foran bank (Olsen-banden deruda') og som Funktionærer (Olsen-banden går i krig) og som EF-embedsmand (Olsen-banden overgi'r sig aldrig) og som Indehaver af pelsforretning (Olsen-bandens flugt over plankeværket)
 • Edward Fleming spillede[146] flere småroller: Motorcykelbetjent (film nr. 1) og Lufthavnsbetjent (Olsen-bandens store kup) og Chauffør (Olsen-banden ser rødt) og Vagtmand (Olsen-banden deruda') og Den sorte Baron (Olsen-banden går i krig) og Civilbetjent (Olsen-banden overgi'r sig aldrig) og Bang-Johansens bodyguard i Paris (Olsen-banden over alle bjerge)
 • Palle Wolfsberg som[147] Grise-Hansen (Olsen-bandens sidste bedrifter)
 • Solveig Sundborg havde en række småroller som[148] Dame der skriger (film nr. 1) og som Nabokone (Olsen-bandens store kup) og som Dame i butik (Olsen-banden går amok) og som Fodgænger (Olsen-bandens sidste bedrifter) og som Buspassager (Olsen-banden deruda') og som Dame på bænk (Olsen-banden går i krig) og som Vred dame ved telefonboks (Olsen-banden overgi'r sig aldrig)
 • Finn Storgaard som[149] Betjent i badebukser (Olsen-banden på sporet)
 • Kirsten Hansen-Møller havde småroller som[150] Forvirret kvindelig bilist (Olsen-banden på spanden) og som Kone til betjent i badebukser (Olsen-banden på sporet) og som Passager (Olsen-banden deruda') og som Kantinedame (Olsen-banden går i krig)
 • Claus Nissen havde flere småroller som[151] Motorcykelbetjent (film nr. 1) og som Betjent (Olsen-banden går amok) og som psykologen Mathias Gali (Olsen-banden ser rødt) og som Mand ved ølautomaten (Olsen-banden går i krig) og som KBG-mand (Olsen-banden over alle bjerge)
 • Jens Okking havde småroller som[152] Opvasker (Olsen-bandens store kup) og som Gorilla, der låser fryseboks (Olsen-banden går amok)
 • Bertel Lauring havde flere småroller som[153] anden tjener (Olsen-bandens store kup) og som Lastvognschauffør (Olsen-banden på sporet) og som Taxachauffør (Olsen-banden går i krig) og som Ølmand (Olsen-banden over alle bjerge)
 • Søren Rode spillede[154] småroller i flere film: Mand ved busstoppested (film nr. 1) og Fremmedarbejder (Olsen-bandens store kup) og Civilbetjent (Olsen-banden går amok) og Repræsentant fra Ordenskapitlet (Olsen-banden ser rødt) og Vagtmand (flm nr. 14)
 • John Hahn-Petersen havde småroller som[155] Mand fra skattevæsnet (Olsen-banden på sporet) og som Politiassistent (Olsen-banden overgi'r sig aldrig)
 • Vera Gebuhr spillede[156] Fordruken ministerfrue, der lider af rengøringsvanvid (Olsen-banden overgi'r sig aldrig)
 • Paul Hüttel spillede birolle som[157] Bankrøver (Olsen-banden på spanden)
 • Emil Hass Christensen spillede[158] Fængselsinspektør (Olsen-banden går i krig)
 • Bjarne Liller som[159] Musiker udenfor Vridsløse statsfængsel (Olsen-banden går i krig)
 • Bo Christensen spillede[160] den tyske forbindelse (Olsen-bandens sidste bedrifter)
 • Kurt Ravn spillede[161] syrefabrikkens lastbilchauffør (Olsen-bandens flugt over plankeværket) og var (stand-in) for Kjeld Jensens stemme (film nr. 14)
 • Bendt Rothe spillede[162] Fransk overtjener (Olsen-banden over alle bjerge)
 • Martin Miehe-Renard spillede[163] lille rolle som Tjener på Maxim's (Olsen-banden over alle bjerge)
 • Sisse Reingaard spillede[164] Bilist i gul Renault (Olsen-banden deruda')
 • Christiane Rohde spillede[165] Kantinedame med bakke (Olsen-bandens flugt over plankeværket)
 • Henning Palner spillede[166] Luftkaptajn (Olsen-banden går i krig)
 • Bjørn Ploug spillede[167] Paspolibetjent (Olsen-bandens flugt over plankeværket)
 • John Martinus spillede[168] Rådhustjener (Olsen-banden går i krig)
 • Bente Andersen som[169] Pige på stranden (Olsen-banden i Jylland)
 • Tina Reynold som[170] Pige på stranden (Olsen-banden i Jylland)
 • Allan Olsen spillede[171] Rekvisitør på Nordisk Film (film nr. 14)
 • Asger Reher spillede[172] Hundehoved (film nr. 14)
 • Henrik Lykkegaard spillede[173] Vagtchef (film nr. 14)
 • Troels II Munk spillede[174] Ministerieansat, der skal begå indbrud (film nr. 14)
 • Henning Sprogøe (Ove Sprogøes søn[175]) spillede[176] Ministerieansat, der skal begå indbrud (film nr. 14)

Bandens bil[redigér | rediger kildetekst]

Olsen-banden kører stort set altid rundt i en stor "flyder" fra USA, og denne bil har næsten lige så stor legendestatus som banden selv,[177] men faktisk blev bilen skiftet[178] ud adskillige gange.

Nr. Film Bilmodel Årgang Registreringsnummer
1 Olsen-banden Plymouth Belvedere 1959 KH 28 666
2 Olsen-banden på spanden Chevrolet Biscayne 1959 AU 52 275
3 Olsen-banden i Jylland Chevrolet Impala 1961 KA 89 955
4 Olsen-bandens store kup Chevrolet Bel Air 1960 CK 50 063
5 Olsen-banden går amok Chevrolet Bel Air 1960 CK 50 063
6 Olsen-bandens sidste bedrifter Chevrolet Bel Air 1959 CY 51 323
7 Olsen-banden på sporet Chevrolet Bel Air 1960 AE 52 040
8 Olsen-banden ser rødt Chevrolet Bel Air 1959 AU 51 189
9 Olsen-banden deruda' Chevrolet Bel Air 1959 AE 52 040
10 Olsen-banden går i krig Chevrolet Bel Air 1959 KD 22 528
11 Olsen-banden overgiver sig aldrig Chevrolet Bel Air 1959 KD 22 528
12 Olsen-bandens flugt over plankeværket Chevrolet Bel Air 1959 KD 22 528
13 Olsen-banden over alle bjerge Chevrolet Biscayne 1959 KD 22 528
14 Olsen-bandens sidste stik Ford Transit 1986 PE 94 696

Trivia[redigér | rediger kildetekst]

Egon Olsens vej i Albertslund.

Ændret vejnavn[redigér | rediger kildetekst]

Olsen-banden-filmene – og især Ove Sprogøe – er blevet hædret på ganske særlig vis. Et fællestræk for alle filmene er, at Egon Olsen bliver løsladt fra Vridsløselille Statsfængsel og går ned ad den gamle Fængselsvej i Albertslund, hvor Benny og Kjeld henter ham. Da Ove Sprogøe døde i tirsdag d. 14. september 2004, 84 år gammel,[179] blev det foreslået, at vejen skulle have navn efter hele Danmarks vaneforbryder, Egon Olsen. Efter nogen modvilje bøjede Albertslund Kommune sig i december 2004. Den 21. december 2004 (på Ove Sprogøes fødselsdag[180]) ændrede kommunen en del af vejens navn til Egon Olsens Vej (den del af vejen, som man ser i filmene, som fører fra fængslets hovedindgang til Roskildevej).[kilde mangler]

Kærlighed mellem medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Lily Weiding, der i Olsen-bandens sidste bedrifter jagtede Benny, indgik i 1980[181] ægteskab med Morten Grunwald; ægteskabet varede til hans død i 2018.[182]

Dronning Margrethe klædt ud som Yvonne[redigér | rediger kildetekst]

I filmen, Olsen-banden går i krig, er dronning Margrethe nævnt. Hendes Majestæt Dronning Magrethe har vist, at hun synes om Olsen-banden: I 2016 var dronning Margrethe og prins Henrik til privat nytårsfest klædt ud som Yvonne Jensen henholdsvis “Bøffen med skruenøgle i den ene hånd og en håndbajer i den anden”;[183] og Bent Fabricius-Bjerre var klædt ud som Egon Olsen.[184]

Politikere fandt inspiration i Olsen-banden[redigér | rediger kildetekst]

Selvom Kriminalassistent Jensen ikke omtaler politikere pænt (Olsen-banden overgi'r sig aldrig[45] m.fl.), så beskyldte flere politikere i 2016 hinanden[185] for at minde om karakterer i Olsen-banden.[186]

Efterfølgende fejrede DR den første Olsen-banden-films 50 års jubilæum med en quiz[187] for bl.a. politikeren Mette Frederiksen.[188]

Udstillinger og museer[redigér | rediger kildetekst]

Rundt om i Danmark findes en række udstillinger og lejlighedsvise særudstillinger på museer til Olsen-bandens ære:

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Olsen-banden i Den Store Danske
 2. ^ Olsen Banden-univers i Valby. Det Danske Filminstitut, 30. september 2016. Hentet 13. november 2019.
 3. ^ a b Signe Lausen (2014). "De 25 bedst sælgende danske film". kino.dk. Hentet 28. januar 2021. 
 4. ^ a b "FAKTA: Bedst sælgende danske film nogensinde". avisen.dk. 18. februar 2019. Hentet 28. januar 2021. 
 5. ^ a b Legendarisk scene i Olsen-Banden blev næsten skrottet, men så lyttede Erik Balling til radioen - TV 2
 6. ^ Lise Bostrup. "Bander Egon Olsen?". Den Danske Sprogkreds. Hentet 28. januar 2021. 
 7. ^ a b 50 år med Olsen-banden: »Olsen-banden er alle danske mænd – og Yvonne alle danske kvinder«
 8. ^ Olsen Banden – mad og drikke | EatThat er din genvej til gode opskrifter
 9. ^ Olsen Banden – mad og drikke | Videomagasin for almindelig mennesker
 10. ^ "Merchandise". Nordisk Film Rundvisning. Hentet 29. januar 2021. 
 11. ^ a b https://www.dr.dk/nyheder/kultur/historie/fra-syrefabrik-til-luksusboliger-saadan-ser-olsen-bandens-danmark-ud-i-dag
 12. ^ 'Egon Olsens' fængsel er solgt - TV 2
 13. ^ Nettet er fantastisk - on location-billeder fra danske film - Medieblogger
 14. ^ Ny side 1
 15. ^ Olsen-banden går i krig (1978) - Trivia - IMDb
 16. ^ Bogø Færgeleje
 17. ^ Dines Bogø - Bogø - Falster- Møn - Sjælland
 18. ^ a b c Olsen-Banden i Jylland - Museumscenter Hanstholm
 19. ^ Slottet Borreholm | OlsenBanden.nu
 20. ^ Vallø Slot og slotspark
 21. ^ Det vidste du ikke om Olsen Banden - Kendte.dk
 22. ^ Presse ~ Aalborg Stiftstidende, 1998-12-17 (Henning Bahs) :: Olsenbandenfanclub Deutschland ::
 23. ^ Olsen-banden overgi'r sig aldrig (1979)
 24. ^ Olsen-banden over alle bjerge | Det Danske Filminstitut
 25. ^ Olsen-bandens sidste bedrifter (1974)
 26. ^ a b c d Olsen-banden på spanden (1969)
 27. ^ Olsen-bandens store kup | Det Danske Filminstitut
 28. ^ Olsen-banden derud a' (1977)
 29. ^ Interview med Michael Hasselflug: Den tragiske, store oplevelse - Olsen-Bandens sidste stik
 30. ^ 'Men Olsenbanden var ikke død!' (1984) - IMDb
 31. ^ Men Olsen-banden var ikke død | Det Danske Filminstitut
 32. ^ Henning Bahs | Det Danske Filminstitut
 33. ^ Olsen Banden – eksplosioner og special effects | Videomagasin for almindelig mennesker
 34. ^ Mette Fairgrieve (28. juli 2020). "Et langt liv i musikkens tjeneste". HvidovreBibliotekerne. Hentet 28. januar 2021. 
 35. ^ "Olsen Banden Tema". dr.dk. Hentet 28. januar 2021. 
 36. ^ Dengang jeg gjorde vold på Christian IV - Filmmagasinet Ekko
 37. ^ Lotte Dandanell - dansk film database
 38. ^ Et brunt jakkesæt - stjernerne kunne bære det - Den velklædte mand
 39. ^ Mode i 1970'erne - tidenssamling
 40. ^ Jytte Wiingaard; Merete Harding (6. april 2014). "Poul Bundgaard". Dansk Biografisk Leksikon. Hentet 28. januar 2021. 
 41. ^ "Tom Hedegaard". Det Danske Filminstitut. Hentet 28. januar 2021. 
 42. ^ "Skuespilleren Bjørn Watt-Boolsen død". dr.dk. 4. januar 1999. Hentet 28. januar 2021. 
 43. ^ Daniel Hartvig Nielsen (2018). "50 års jubilæum: Alle 14 Olsen-Banden fra værst til bedst". kino.dk. Hentet 28. januar 2021. 
 44. ^ Karina Svensgaard (17. oktober 2010). "Oves sidste film var et helvede". bt.dk. Hentet 28. januar 2021. 
 45. ^ a b De største helte - Filmmagasinet Ekko
 46. ^ Titanic og Egon Olsen urokkelige på toppen
 47. ^ Det Danske Filminstituts filmdatabase.
 48. ^ "Valby industrikvarter". slks.dk. 24. oktober 2019. Hentet 28. januar 2021. 
 49. ^ Lykke Friis (23. september 2018). "en-banden ramte en nerve i DDR: »Men ligesom hos Egon, Benny og Kjeld var der aldrig hold i planerne«". Berlingske. Hentet 28. januar 2021. 
 50. ^ "Immer noch "mächtig gewaltig": "Egon Olsen" wäre heute 100 geworden". mdr.de (tysk). Mitteldeutscher Rundfunk. 19. december 2019. Hentet 28. januar 2021. 
 51. ^ "Jönssonligan (1981)" (svensk). SF Studios. Hentet 29. januar 2021. 
 52. ^ Jan Hedegaard (20. juli 2012). "Den mest elskede filmskurk fylder rundt". Berlingske. Hentet 29. januar 2021. 
 53. ^ "Pengeskabsoversigt". olsenbanden.nu. 2021. Hentet 29. januar 2021. 
 54. ^ færdselsretning i Den Store Danske
 55. ^ Olsen Bandens sidste bedrifter
 56. ^ Olsen-banden deruda' | Det Danske Filminstitut
 57. ^ Morten Olsen; Michael Ørtz Christiansen (11. oktober 2018). "50 år med småborgerlige hundehoveder: Der er en Kjeld, Benny eller Egon i os alle". dr.dk. Hentet 29. januar 2021. 
 58. ^ Olsen Banden ser rødt
 59. ^ Olsen-bandens flugt over plankeværketdanskefilm.dk
 60. ^ Olsen-bandens sidste bedrifterdanskefilm.dk
 61. ^ Kino.dk - besøgt 15. marts 2012
 62. ^ https://www.kino.dk/kinotv/2018/11/se-den-glemte-olsen-banden-film-fra-1976
 63. ^ Et isoleret tilfælde (1976) - Philm.dk
 64. ^ Tobias Lynge Herler (2010). "Et isoleret tilfælde (1976)". philm.dk. Hentet 28. januar 2021. 
 65. ^ Olie Banden - Samkørsel. danskfilmskat.dk. Hentet 11/11-2019
 66. ^ Olie Banden - Det er asocialt. danskfilmskat.dk. Hentet 11/11-2019
 67. ^ Anthonsendanskefilm.dk
 68. ^ a b Marthadanskefilm.dk
 69. ^ Ove Sprogøedanskefilm.dk
 70. ^ Morten Grunwalddanskefilm.dk
 71. ^ Poul Bundgaarddanskefilm.dk
 72. ^ Kirsten Waltherdanskefilm.dk
 73. ^ Asger Clausendanskefilm.dk
 74. ^ Jes Holtsødanskefilm.dk
 75. ^ Olsen Bandens sidste stik
 76. ^ Lene Brøndumdanskefilm.dk
 77. ^ Elin Reimerdanskefilm.dk
 78. ^ Axel Strøbyedanskefilm.dk
 79. ^ Ole Ernstdanskefilm.dk
 80. ^ Bjørn Watt Boolsendanskefilm.dk
 81. ^ Ove Verner Hansendanskefilm.dk
 82. ^ Peter Steendanskefilm.dk
 83. ^ Paul Hagendanskefilm.dk
 84. ^ Jesper Langbergdanskefilm.dk
 85. ^ Preben Kaasdanskefilm.dk
 86. ^ Poul Reichhardtdanskefilm.dk
 87. ^ Arthur Jensendanskefilm.dk
 88. ^ Claus Ryskjærdanskefilm.dk
 89. ^ Karl Steggerdanskefilm.dk
 90. ^ Dick Kaysødanskefilm.dk
 91. ^ Poul Glargaarddanskefilm.dk
 92. ^ Ejner Federspieldanskefilm.dk
 93. ^ Birgitte Federspieldanskefilm.dk
 94. ^ Lotte Tarpdanskefilm.dk
 95. ^ Lily Weidingdanskefilm.dk
 96. ^ Rune Holm Clausen (15. marts 2014). "Lily Weiding". Olsen Banden Fanklub. Hentet 29. januar 2021. 
 97. ^ Ghita Nørbydanskefilm.dk
 98. ^ Annika Persson - dansk film database
 99. ^ Bjørn Puggaard-Müllerdanskefilm.dk
 100. ^ Helge Kjærluff-Schmidtdanskefilm.dk
 101. ^ Palle Kjærulff-Schmidt - dansk film database
 102. ^ Holger Juul Hansendanskefilm.dk
 103. ^ Helle Virknerdanskefilm.dk
 104. ^ Willy Rathnovdanskefilm.dk
 105. ^ Tommy Kenterdanskefilm.dk
 106. ^ Grethe Sønckdanskefilm.dk
 107. ^ Lise Henningsendanskefilm.dk
 108. ^ Benny Hansendanskefilm.dk
 109. ^ "Skuespillerne". Olsen Banden Fanklub. Hentet 29. januar 2021. 
 110. ^ Hanne Løyedanskefilm.dk
 111. ^ Olsen-bandens sidste stik (1998)
 112. ^ Buster Larsendanskefilm.dk
 113. ^ Else-Marie Juul Hansendanskefilm.dk
 114. ^ Palle Huld - dansk film database
 115. ^ Tom McEwandanskefilm.dk
 116. ^ Kai Løvringdanskefilm.dk
 117. ^ Gyda Hansendanskefilm.dk
 118. ^ Ernst Meyerdanskefilm.dk
 119. ^ Holger Perfortdanskefilm.dk
 120. ^ Poul Thomsendanskefilm.dk
 121. ^ Knud Hildingdanskefilm.dk
 122. ^ Pouel Kerndanskefilm.dk
 123. ^ Kirsten Norholtdanskefilm.dk
 124. ^ Gotha Andersendanskefilm.dk
 125. ^ Per Pallesendanskefilm.dk
 126. ^ Henrik Koefoeddanskefilm.dk
 127. ^ Alf Andersendanskefilm.dk
 128. ^ Jess Ingerslevdanskefilm.dk
 129. ^ Søren Strømbergdanskefilm.dk
 130. ^ Birger Jensendanskefilm.dk
 131. ^ Bjarne Adriandanskefilm.dk
 132. ^ Ebba Amfeldtdanskefilm.dk
 133. ^ Gunnar Strømvaddanskefilm.dk
 134. ^ Bjørn Spirodanskefilm.dk
 135. ^ Ulf Pilgaarddanskefilm.dk
 136. ^ Ole Montydanskefilm.dk
 137. ^ Gunnar Bigumdanskefilm.dk
 138. ^ Einar Juhldanskefilm.dk
 139. ^ Valsø Holmdanskefilm.dk
 140. ^ Asbjørn Andersendanskefilm.dk
 141. ^ Bent Mejdingdanskefilm.dk
 142. ^ Jørgen Beckdanskefilm.dk
 143. ^ Jesper Kleindanskefilm.dk
 144. ^ Freddy Kochdanskefilm.dk
 145. ^ Holger Vistisendanskefilm.dk
 146. ^ Edward Flemingdanskefilm.dk
 147. ^ Palle Wolfsbergdanskefilm.dk
 148. ^ Solveig Sundborgdanskefilm.dk
 149. ^ Finn Storgaarddanskefilm.dk
 150. ^ Kirsten Hansen-Møllerdanskefilm.dk
 151. ^ Claus Nissendanskefilm.dk
 152. ^ Jens Okkingdanskefilm.dk
 153. ^ Bertel Lauringdanskefilm.dk
 154. ^ Søren Rodedanskefilm.dk
 155. ^ John Hahn-Petersendanskefilm.dk
 156. ^ Vera Gebuhrdanskefilm.dk
 157. ^ Paul Hütteldanskefilm.dk
 158. ^ Emil Hass Christensendanskefilm.dk
 159. ^ Bjarne Lillerdanskefilm.dk
 160. ^ Bo Christensendanskefilm.dk
 161. ^ Kurt Ravndanskefilm.dk
 162. ^ Bendt Rothedanskefilm.dk
 163. ^ Martin Miehe-Renarddanskefilm.dk
 164. ^ Sisse Reingaarddanskefilm.dk
 165. ^ Christiane Rohdedanskefilm.dk
 166. ^ Henning Palnerdanskefilm.dk
 167. ^ Bjørn Plougdanskefilm.dk
 168. ^ John Martinusdanskefilm.dk
 169. ^ Bente Andersendanskefilm.dk
 170. ^ Tina Reynolddanskefilm.dk
 171. ^ Allan Olsendanskefilm.dk
 172. ^ Asger Reherdanskefilm.dk
 173. ^ Henrik Lykkegaarddanskefilm.dk
 174. ^ Troels II Munkdanskefilm.dk
 175. ^ Sine Ingemann (9. juli 2012). "Henning Sprogøe". lex.dk. Gyldendals Teaterleksikon. Hentet 31. januar 2021. 
 176. ^ Henning Sprogøedanskefilm.dk
 177. ^ Christina Toustrup Eriksen (9. januar 2020). "Rullende danmarkshistorie: Olsen-Bandens bil er til salg". dr.dk. Hentet 31. januar 2021. 
 178. ^ Ida Laursen Brock (8. januar 2020). "Ikonisk bil fra Olsen-banden sat til salg". TV2 Øst. Hentet 31. januar 2021. 
 179. ^ Ritzau (14. september 2004). "Ove Sprogøe død". TV 2/Fyn. Hentet 31. januar 2021. 
 180. ^ John Lautrup (21. december 2019). "Ove Sprogøe ville være fyldt 100 år i dag". Billed-Bladet. Hentet 31. januar 2021. 
 181. ^ Jytte Wiingaard; Merete Harding (2. august 2017). "Lily Weiding". Dansk Biografisk Leksikon. Hentet 31. januar 2021. 
 182. ^ Peter Bergman (27. maj 2019). "Morten Grunwalds enke: Sådan var vores sidste tid". a4nu.dk. Hentet 31. januar 2021. 
 183. ^ Dronning Margrethe og prins Henriks private nytårsfest | BILLED-BLADET
 184. ^ Hyleskægge nytårsløjer: Henrik og Margrethe til klæd-ud fest | SE og HØR
 185. ^ Mette Frederiksen blev til Yvonne under åbningsdebat - Avisen.dk
 186. ^ Mette Frederiksen blev til Yvonne under åbningsdebat | jv.dk
 187. ^ Hvem var det nu vi var - - TheTVDB.com
 188. ^ Hvem var det nu vi var | pbsenior.dk
 189. ^ Olsen Banden | Nordisk Film Rundvisning
 190. ^ Skiiiidegodt: Kom gratis ind og se den 'hemmelige' Olsen Banden-udstilling
 191. ^ Udstilling: Olsen Banden i Valby – Valby Lokalhistoriske Selskab
 192. ^ https://www.ansrejser.dk/dagtur-olsen-banden-thorvaldsens-museum
 193. ^ Museum oplevede voldsom Olsen Banden-effekt: - Kommer aldrig til at ske igen | TV MIDTVEST
 194. ^ Det Gule Palæ | Olsen Banden Fanklub
 195. ^ https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/olsen-bandens-gule-palae-sikrer-publikumsrekord-paa-falster
 196. ^ Det gule palæ fra Olsen Banden
 197. ^ https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2018/10/olsen-banden-sagt-skide-godt-hele-213-gange-ny-bog-overfloedighedshorn-fun-facts-serien

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: