Olsen-banden overgiver sig aldrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Olsen-banden overgiver sig aldrig
Overblik
Dansk titel Olsen-banden overgiver sig aldrig Rediger på Wikidata
Genre Kriminalkomedie
Instrueret af Erik Balling
Produceret af Bo Christensen
Manuskript af Erik Balling
Henning Bahs
Medvirkende Ove Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
Kirsten Walther
Musik af Bent Fabricius-Bjerre
Fotografering Claus Loof Rediger på Wikidata
Klip Finn Henriksen Rediger på Wikidata
Distributør Nordisk Film
Udgivelsesdato 26. december 1979
Censur Alle Tilladt for alle[1]
Længde 111 min.
Oprindelsesland Danmark
Sprog Dansk
Efterfulgte Olsen-banden går i krig
Fortsættes i Olsen-bandens flugt over plankeværket
DVD Ja
VHS Ja
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
på danskefilm.dk
på danskfilmogtv.dk
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Olsen-banden overgiver sig aldrig er en dansk kriminalkomediefilm fra år 1979. Det er den 11. film i Olsen-banden-serien.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Et indbrud i et firmas pengeskab går ikke godt: Uventet kommer den nye direktør, som har udskiftet de drikkepenge hans afdøde forgænger opbevarede i pengeskabet, med checks og kreditkort. Egon sættes igen i fængsel.

Efter sin løsladelse er Egon kommet på nye tanker: Han har i fængslet bestået et kursus i virksomhedsledelse og vil nu til at arbejde for mere moderne finansselskaber. Formålet er at købe aktierne i det renommerede varehus Magasin du Nord. Størstedelen af aktierne tilhører holdingselskabet Daninvest, som gennem lang tid har skrevet røde tal og derved forfalsket deres firmabøger. Egon har en plan om at fremskaffe de rigtige firmabøger og aflevere dem til vekselerer Bang-Johansen og dennes ansatte Hallandsen. Disse ville likvidere Daninvest og betale Egon med aktierne fra Magasin du Nord.

Yvonne kommer ret tæt på disse planer, men tænker i begrebet bedstemor, da Børge og Fie venter deres første barn. Hun er overbevist om at varehuset har alt, hvad en baby behøver.

Kuppet hos Daninvest tager Olsen-banden 2 minutter og 43 sekunder. Egon afleverer de ægte firmabøger i Bang-Johansens bank. Bang-Johansen er medlem af en europæisk forening af erhvervsfolk, EMCA, som sammen med politikerne skal overtage kontrollen over hele Vesteuropa. Denne plan må absolut ikke komme til offentlighedens kendskab.

Bang-Johansen og Hallandsen adlyder dog ikke Egon, men i stedet lader Bang-Johansen Magasin du Nord lukke. Han vil rejse til Bruxelles for at lægge aktierne i EMCA i det daværende EF's hovedkvarter. Undervejs standses han dog af Olsen-banden ved hjælp af en gaffeltruck, hvorved Egon kan stjæle dokumentkufferten fra bagagerummet på hans limousine. Da Hallandsen bliver orienteret om dette, lader han Bøffen kidnappe Egon som befries af Kjeld og Benny.

Banden rejser nu til EF's hovedkvarter, hvor aktierne skal opbevares indtil det informative møde med EF-regeringschefen, som skal finde sted i København. Det lykkedes Olsen-banden igen at sætte sig i besiddelse af kufferten, også selv om Kjelds medbragte madpakke betragtes som en bombe og destrueres.

Tilbage i København afleverer Egon kufferten på Hallandsens kontor. Uventet kommer kriminalassistent Jensen dog og foretager en gennemsøgning. Egon slipper udenom, mens kufferten beslaglægges af Jensen. Frem til mødet med regeringschefen, som skal finde sted i ministerens private bolig, opbevares dokumenterne i en pansret kuffert på politigården, hvortil ministeren har nøglen. På aftenen for mødet skal Jensen bringe kufferten ud til ministerens hjem.

Derefter stjæler Olsen-banden nøglen fra ministerens hus, hvis kone har en svaghed for portvin og rengøringsvanvid, hvilket letter kuppet betydeligt. Den yderligere plan går på, at Olsen-banden under mødet skal trænge ind i ministerens hjem og stjæle dokumenterne der. Forberedelserne til dette kup afbrydes dog af et pludseligt opkald fra Yvonne: Børges barn skal til at fødes. Hurtigt kører Benny og Egon ud til fødeklinikken, så planen alligevel kan gennemføres. Som de forestillede sig har Kjeld medbragt en for kuppet meget vigtig skruenøgle i sin taske, så Benny og Egon er nødt til at følge efter og hente tasken på fødeklinikken.

Egons plan består i, ved hjælp af en kampvogn at trænge ubemærket ind i det hermetisk afspærrede område for at kunne komme ind i ministerens bolig. Ankommet til militærområdet forsøger Egon at åbne en af de parkerede kampvogne. Det viser sig dog, at Benny ikke fik taget Kjelds taske med, men derimod en rigtig jordemodertaske fra fødeklinikken. Ved hjælp af en fødetang lykkedes det dog Egon at åbne kampvognen. Derefter lykkedes det Egon og Benny at køre hen til ministerens hus uden problemer, hvor kufferten, som er uden Jensens opsyn et øjeblik, kan åbnes og dokumenterne medtages. Da Egon næste dag kommer op hos Hallandsen, får han dog et chok: Forhandlingerne er på plads, Danmark vil udelukkes fra EF og dokumenterne har dermed mistet deres værdi.

I mellemtiden er Børge og Fie blevet forældre til en dreng. Benny vælges som gudfar til drengen, mens Egon igen straffes af kriminalassistent Holm.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Tysk synkronisering[redigér | redigér wikikode]

Ligesom alle øvrige film i serien er Olsen-banden overgiver sig aldrig blevet synkroniseret i DDR af DEFA. Egon, Benny og Kjeld speakes som sædvanligt af Karl Heinz Oppel, Peter Dommisch og Erhard Köster, Yvonne for første gang af Helga Sasse.

I Vesttyskland vistes synkronseringen på ZDF i 1990 under titlen Dänemark wird ruiniert.

Bemærkninger[redigér | redigér wikikode]

  • Den i filmen benyttede kampvogn er en M41 Walker Bulldog.
  • Jes Holtsø kom efter en pause på to film endnu en gang tilbage til Olsen-banden. Han ses dog kun i to stumme scener.
  • Parkeringsvagten, som i slutningen af filmen holder øje med den i bymidten parkerede kampvogn, spilles af Arthur Jensen som allerede havde spillet samme rolle i Olsen-banden deruda'.
  • I 1981 produceredes med Olsenbanden gir seg aldri! en norsk nyindspilning.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]