Onondaga (stamme)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Onondaga
Atotarhoreceivingtwomohawkchieftains.png
Onondaga Tadodaho
Antal

5.000+

Områder med store befolkninger
Onondaga County, New York (delstat) New York
Sprog
Onondaga
Religion
Hawahneu, flere mindre religioner

Onondaga-folket (Onöñda'gega'), også kaldet Folket af Bakken, er et folk af oprindelige amerikanere og en af de fem oprindelige stammer i Irokeserføderationen (Haudesonaunee)[1]. Eftersom de er placeret i Onondaga County, New York, USA, ligger de i midten i forhold til deres allierede stammer i Irokeserføderation, hvilket gjorde stammen ideel som hovedstad og mødepunkt for de fem oprindelige stammer.

Omkring 1162 indgik Onondagastammen i en alliance med fire andre stammer, der endte med at blive starten på Irokeserføderationen.[2]. I 1613 begyndte Onondagastammen at indgå diplomatiske relationer med hollænderne og senere andre koloniserende, europæiske magter. Grundet den store efterspørgsel af bæverskind blandt de europæiske handlere begyndte stammen sammen med Irokeserføderationen at angribe de omkringliggende stammer i en langvarig krig kendt som Bæverkrigene[3]. Selvom Irokeserføderationen på deres højdepunkt kontrollerede områder fra nutidens Iowa til Ontario skrumpede deres land i det 18. århundrede. Samtidig steg spændinger mellem Onondagastammen og koloniserende immigranter, der besatte territorier, Onondagastammen hævdede var deres. Diplomaten Canasatego prøvede at dulme spændingerne ved Lancaster-traktaten i 1744, men Onondagastammen mistede alligevel mere og mere land gennem årerne både officielt og uofficielt[4].

Da den amerikanske uafhængighedskrig begyndte i 1775 erklærede stammen sig neutral, men blev alligevel af invaderet af den kontinentale hær under ledelse af Goose van Schaick den 21. april 1779 i en militær ekspedition kendt som Van Schaick-ekspeditionen. Dette viste sig at være fatalt for stammen, der blev drevet fra sit land, der nu komplet blev overtaget af det nyopståede USA. De fleste onondagafolk flygtede til Canada, hvor mange stadig bor den dag i dag, selvom en del er flyttet tilbage til et onondagareservat opstået i deres gamle hjemland[5].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Onondaga (Native Americans of the Northeast Woodlands), what-when-how.com
  2. ^ Onondaga Nation, Timeline - People of the Hills
  3. ^ Beaver Wars, War Paths
  4. ^ The Treaty of 1744, LancasterHistory.org
  5. ^ The Van Schaick Expedition - April 1779, National Park Service