Opdragelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Opdragelse er en proces hvor en person støtter en anden persons udvikling på vedkommendes præmisser - begrebet er oftest brugt om en relation hvor den opdragende part har større indsigt og overblik end den der opdrages: Fx Forældre der opdrager børn. Eller nedsættende: "Hun følte sig opdraget af sin mand". Opdragelse søger mål eller 'værdier, som fx forældre søger at videregive, så børnene opfører sig hensigtsmæssigt i samfundet.

Opdragelse er knyttet tæt til familien som udgangspunkt, men med skole og stat som partner. I særlige tilfælde overtager staten opdragelsen af hele befolkninger. Fx i Israel samt Sovjet, Det tredje Rige og andre totalitære stater.

Begrebet [pli], som dækker god opførsel, anstand og taktfølelse, sås tidligere som mål for opdragelse. Selvrealisernig og selvbestemmelse er nyere mål.

Opdragelse er ikke noget, der fysisk eksisterer, det er et begreb. Et begreb som indebærer social arv, normer og egne holdninger om hvordan man burde opføre sig.

"Ved opdragelseshjem forstås sædvanlig institutioner for fællesopdragelse af børn og unge, som på grund af deres egen vanskelighed eller på grund af uheldige forhold i det naturlige hjem ikke kan opdrages i dette". (O. Skjerbæk)

Laissez faire-opdragelse[redigér | redigér wikikode]

Laissez faire-opdragelse er en opdragelsesretning, der går ud på at de voksne lader barnet gøre, hvad det har lyst til, uden eller med næsten ingen indgriben. Årsagen kan enten være forældrenes egen opdragelse i barndommen, en ideologisk overbevisning om ikke at ville gribe ind, eller social magtesløshed. Der er almindelig enighed om, at forældrene ved denne form for opdragelse svigter børnene, fordi de ikke påtager sig den opgave at formidle bæredygtige værdier.[kilde mangler]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.