Opel Corsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Opel Corsa
Opel Corsa-e at IAA 2019 IMG 0738.jpg
Produktion
Producent Opel
Koncern General Motors
Model Corsa
Andre navne Vauxhall Nova
Vauxhall Corsa
Opel Vita
Toyota Corsa
Holden Barina
Produktionsår 1982
Karrosseri og platform
Type Minibil
Karrosseriformer 3- og 5-dørs hatchback
2- og 4-dørs sedan
Teknik Tværliggende frontmotor,
forhjulstræk
Beslægtede Opel Tigra
Opel Meriva
Opel Combo
Drivlinje
Motorer 3- og 4-cyl. benzinmotorer
4-cyl. dieselmotorer
Kronologi
Forgænger Ingen

Opel Corsa er en minibil fra den tyske bilfabrikant Opel, som siden efteråret 1982 er blevet bygget i fire forskellige generationer, benævnt Corsa A til Corsa D. Corsa C var bygget på GMs Gamma-platform, og Corsa D på Fiats Punto-platform. Den næste generation er Corsa er planlagt til introduktion i 2014[1].

I de fleste europæiske lande sælges Corsa under navnet Opel Corsa. I Storbritannien blev Corsa A solgt som Vauxhall Nova og Corsa B og C som Vauxhall Corsa. I Japan hedder bilen Opel Vita, da der allerede siden 1978 havde fandtes en Toyota Corsa. I Australien er Corsa B og C blevet solgt under navnet Holden Barina. Den aktuelle Barina er dog baseret på Chevrolet Kalos.

I Europa har Corsa fra starten fandtes som tre- og femdørs hatchback, og i andre lande også som sedan (model "TR") eller som stationcar under varemærket Chevrolet eller Buick. Corsa A kunne frem til august 1987 også fås som sedan i Tyskland. Den i efteråret 2004 introducerede cabriolet Tigra TwinTop er i store træk en Corsa C som cabriolet.

Den 24. januar 2008 forlod Corsa nr. 10.000.000 samlebåndet i Eisenach.

Overblik over generationerne[redigér | rediger kildetekst]

Modelvarianter for forskellige lande[redigér | rediger kildetekst]

I flere lande, primært uden for Europa, er Corsa C ikke blevet afløst af Corsa D[2]. Der findes også en pickup-udgave af Corsa C, som i Kenya og Sydafrika hedder Corsa Utility og i Brasilien, Uruguay og Venezuela Chevrolet Montana.

Også Corsa B bygges stadigvæk i nogle lande. I Sydafrika sælges den oprindelige version (før 1997) som Corsa Lite, hvor den faceliftede version (fra 1997) sælges i Indien under navne som Corsa Sail (hatchback), Corsa Joy (sedan) og Corsa Swing (Caravan/stationcar).

Frem for alt i Sydamerika findes der en afledt model af Corsa, Chevrolet Corsa.

En modificeret Corsa C sælges i Argentina, Brasilien, Ecuador, Mexico og Uruguay som hatchback og sedan under betegnelsen Corsa.

Den siden år 2000 i Brasilien og Uruguay solgte Chevrolet Celta er en stærkt modificeret Opel Corsa B med designelementer (som f.eks. forlygter) fra Opel Vectra. Sedanmodellen, som kom på markedet i 2007, hedder Chevrolet Prisma.

På andre markeder sælges Corsa derimod under navnet Opel Vita. Denne betegnelse benyttes om Corsa B og C på østafrikanske markeder. Med eksporten af bilen benyttes navnet også i Japan.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rheinische Post 12. april 2011 side B3: Holpriger Start bei Opel (på tysk)
  2. ^ Lande, i hvilke Corsa C er den aktuelle model af Corsa: Bahrain, Island, Israel, Jordan, Qatar, Kuwait, Libanon, Oman, Saudi-Arabien, Syrien og Forenede Arabiske Emirater (maj 2007).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]