OpenStreetMap

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
OpenStreetMap
Logo
URL-adresse http://www.openstreetmap.org
Sidens type Collaborative mapping
Sprog Engelsk
Registrering Krævet for at bidrage
Ejer(e) OpenStreetMap Community[1]
Skabt af Steve Coast
Lanceret 1. juli 2004 (12 år)
Slogan The Free Wiki World Map

OpenStreetMap (engelsk for åbent vejkort) er et projekt, der har som mål at producere og vedligeholde et frit distribuerbart kort over veje og andre færdselsårer (jernbane, vandveje, cykel og gang-stier) i verden.

Dette gøres efter samme princip (wiki-princippet) som Wikipedia, nemlig ved, at alle, der ønsker det, kan bidrage til projektets data, og alle har ret til at se og anvende de producerede data under en Open Database License.[2]

Tanken er at nye og innovative løsninger vil opstå når kreative sjæle får adgang til det rå kortmateriale, som ikke er frit tilgængeligt fra de nuværende leverandører til navigationssystemer og kort services (som f.eks. Navteq og TeleAtlas).

Dataindsamling[redigér | redigér wikikode]

Rå GPS data (tracklogs) fra Hedge End

OpenStreetMaps grundlæggende data består af sæt af længde/bredde-gradspunkter samlet i spor. Bidragyderen har oftest produceret dette spor ved at bevæge sig langs den færdselsåre der ønskes dokumenteret med en GPS-modtager, der løbende har gemt sin position.

Efterfølgende importeres datasporet i OSM-projektets database, og anvendes som udgangspunkt for efterbearbejdningen, som indbefatter definition af knudepunkter, linjestykker og veje med specifikke attributter (navn, kategori, bredde, hastighedsbegrænsing etc.) der udgør det egentlige kortmateriale.

Der findes i dag værktøjer der kan producere PDF-kort, detaljerede SVG-kort, samt offline- og online-bearbejdningsværktøjer.

Traffic Message Channel[redigér | redigér wikikode]

OpenStreetMap tillader også bidragydere at tilføje Traffic Message Channel-information. [3]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ FAQ - OpenStreetMap. 
  2. ^ RWeait (12 September 2012). OpenStreetMap data license is ODbL v1.0. OSM Foundation. Hentet 5 November 2012. 
  3. ^ openstreetmap.org: TMC Citat: "...The TMC location code lists of the countries are the most interesting information for OpenStreetMap. They connect the location information from the TMC messages to geographical features. In particular, they contain all major streets, intersections and usually lots of usefully POIs (fuel-stations, border-crossings, ...). The German location code list has been imported into OSM, see TMC/TMC_Import_Germany..."

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

It Stub
Denne it-artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.