OpenStreetMap

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
OSM har udviklet sig betydeligt siden denne tekst blev skrevet og den er derfor ikke retvisende eller på nogen måde dækkende. Der må henvises til den engelske eller tyske version
Clockimportant.svg
OpenStreetMap
Logo
URL-adresse http://www.openstreetmap.org
Sidens type Collaborative mapping
Sprog Engelsk
Registrering Krævet for at bidrage
Ejer(e) OpenStreetMap Community[1]
Skabt af Steve Coast
Lanceret 1. juli 2004 (13 år)
Slogan The Free Wiki World Map

OpenStreetMap (engelsk for åbent vejkort) er et projekt, der har som mål at producere og vedligeholde et frit distribuerbart kort over veje og andre færdselsårer (jernbane, vandveje, cykel og gang-stier) i verden.

Dette gøres efter samme princip (wiki-princippet) som Wikipedia, nemlig ved, at alle, der ønsker det, kan bidrage til projektets data, og alle har ret til at se og anvende de producerede data under en Open Database License.[2]

Tanken er at nye og innovative løsninger vil opstå når kreative sjæle får adgang til det rå kortmateriale, som ikke er frit tilgængeligt fra de nuværende leverandører til navigationssystemer og kort services (som f.eks. Navteq og TeleAtlas).

Dataindsamling[redigér | redigér wikikode]

Rå GPS data (tracklogs) fra Hedge End

OpenStreetMaps grundlæggende data består af sæt af længde/bredde-gradspunkter samlet i spor. Bidragyderen har oftest produceret dette spor ved at bevæge sig langs den færdselsåre der ønskes dokumenteret med en GPS-modtager, der løbende har gemt sin position.

Efterfølgende importeres datasporet i OSM-projektets database, og anvendes som udgangspunkt for efterbearbejdningen, som indbefatter definition af knudepunkter, linjestykker og veje med specifikke attributter (navn, kategori, bredde, hastighedsbegrænsing etc.) der udgør det egentlige kortmateriale.

Der findes i dag værktøjer der kan producere PDF-kort, detaljerede SVG-kort, samt offline- og online-bearbejdningsværktøjer.

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ FAQ - OpenStreetMap. 
  2. ^ RWeait (12. september 2012). OpenStreetMap data license is ODbL v1.0. OSM Foundation. Hentet 5. november 2012. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

It Stub
Denne it-artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.