Open source

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hvad er open source? Forklaret i LEGO

Begrebet open source (åben kildetekst, åben kildekode, fælleskode[1]) stammer fra slutningen af 1990'erne. Det er et forsøg fra en del af fri software-bevægelsen, på kommercielt at brande åben kildekode. Open source dækker over en række softwarelicenser, der har dét til fælles, at de giver brugeren af softwaren lov til at:

 • få adgang til programmets kildekode (man skal have lov til at få det som programmøren skrev),
 • ændre programmets kildekode og lave en ny version af programmet
 • samt videregive programmet og/eller ens egen nye version af programmet.

Desuden må man ikke diskriminere personer, grupper, systemer eller brugen af programmet.

Ti krav skal opfyldes, også kendt som The Open Source Definition, for at et program kan kaldes open source. Open source-bevægelsen opstod som modstykke til Free Software Foundation (FSF), der i modsætning til open source-bevægelsen tillægger fri software moralske, etiske og samfundsmæssige betydninger, og derfor foretrækker fri software.

Ofte misforstår folk open source og tror, at der er krav om at de afledte værker også skal frigives som open source, hvilket ikke er tilfældet[Kilde mangler]. Dog er der visse open source-licenser som har disse krav, som populært kaldes copyleft-licenser.

Begrebet open source blev skabt som en kommerciel version af fri software (på engelsk: Free Software). Nogle virksomheder[Hvem?] bryder sig ikke om at fri software har et moralsk budskab, derfor foretrækker de open source som ikke er "overrumplet" af moral eller etik.

Nogle personer som f.eks. Richard Stallman foretrækker begrebet fri software i stedet for open source, da han og GNU-projektet mener, at open source kun fokuserer på det praktiske aspekt, og helt glemmer de etiske og moralske værdier, som fri software bygger på. For eksempel fremhæver Stallman, at fri software fremmer social solidaritet, ved at dele ressourcerne og samarbejde,[2] et standpunkt, han mener open source-lejren overser. Begrebet Free and Open Source Software (FOSS) bliver brugt af både fri software- og open source-tilhængere, dækkende begge begreber.

Open Source Initiative (OSI) udarbejdede definitionerne for open source-software, og godkender også licenser jævnfør disse definitioner.

En af de første open source-licenser er GNU General Public License (GPL), men er fjorten år ældre end open source-begrebet. GPL er en licens som GNU-projektet lavede til brug i forbindelse med fri software. Free Software Foundation, som står for GNU-projektet, frabeder sig, at man kalder GPL en open source-licens (dog er den godkendt af OSI som dette) og foretrækker copyleft fri software.

De ti punkter i The Open Source Definition[3][redigér | redigér wikikode]

 1. Fri videreformidling
 2. Kildekode
 3. Afledte værker
 4. Kildekodens integritet
 5. Ingen diskrimination mod personer eller grupper
 6. Distribuering af licens
 7. Licensen må ikke være produktspecifik
 8. Licensen må ikke begrænse anden software
 9. Licensen skal være teknologi-neutral

Open source i bredere sammenhænge[redigér | redigér wikikode]

Begrebet Open source anvendes også i sammenhænge udenfor it-området. Eksempelvis er begrebet Open source-religion opstået, ligesom begrebet også anvendes indenfor musik, hvor eksempelvis kunstnere som Brad Sucks producerer Open source-musik.

Se også[redigér | redigér wikikode]

 • DOSS (Dansk Open Source Selskab)

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]