Operation Archery

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Operation Archery
Måløyraidet (norsk)
Del af Anden verdenskrig
Britiske soldater i aktion i Måløy
Britiske soldater i aktion i Måløy
Dato 26.-28.december 1941
Sted Norge Vågsøy og Måløy
Resultat Allieret sejr
Parter
Norge Norge
Storbritannien Storbritannien
Nazi-Tyskland Nazi-Tyskland
Ledere
Storbritannien John Dumford-Slater
Norge Martin Linge (faldt)
Ukendt
Styrke
576 (hvoraf 16 nordmænd) Ukendt
Tab
22 døde, 57 sårede ca. 120 døde

Operation Archery (på norsk Måløyraidet), blev planlagt, ledet og gennemført af den britiske militærenhed SOE. Kun få nordmænd deltog.

Aktionen blev udført i Norge 26.– 28. december 1941. Parallelt med aktionen (raidet) på Vestlandet blev Operation Anklet udført mod Reine og Moskenes i Lofoten. Operation Anklet i Lofoten var en afledningsmanøvre for den større Archery-operation mod mål i Måløy og på Vågsøy. Disse to aktioner var de første større, kombinerede angreb, efter at Norwegian Independent Company No. 1, (kendt som Kompani Linge) var blevet formelt organiseret.

I Operation Archery deltog en styrke på 576 mand, af dem 51 officerer. Blandt disse var Martin Linge og 15 andre fra Kompani Linge. Fabrikker, lagerbygninger samt de tyske forlægninger i målområdet blev påført skader og otte skibe blev sænket. Angrebet var militært set vellykket, men den norske officer Linge faldt.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 61°55′40″N 5°07′00″Ø / 61.9278°N 5.1167°Ø / 61.9278; 5.1167